Güncelleme Tarihi:
Bal, ülke tarımı ve ekonomisi için vazgeçilmez bir ürün olan ancak, yılların ihmali ve yanlış politikaları sonucu üreticisini küstüren pamuğun, son yıllarda devletin önemli teşvikleri ve borsalardaki yükselişle yeniden “beyaz altın” günlerine döndüğünü belirtti.
Ekim alanları daraldığı için geçmişte pamuk ihraç eden Türkiye'nin, ithal hale geldiğini anımsatan Bal, bu yıl tüm şartların pamuk üreticisi lehine oluştuğunu belirterek, şunları söyledi:
“Uzun yıllar aradan sonra, dünyada pamuk üretimi ve ihracatı yapan ABD, Çin, Pakistan, Hindistan, Yunanistan gibi ülkelerdeki ağırlıklı olarak tabi afetler ve olumsuz iklim şartları nedeniyle sezon başında büyük üretim düşüşleri yaşandı. Ülkemizde ise bunun tam tersi gerçekleşti ve pamuk eken çiftçinin yüzü, iç ve dış borsalarda oluşan yüksek fiyatlarla yıllar sonra yeniden gülmeye başladı.
ÇUKOBİRLİK olarak bu süreci yakın takibe aldık. Bunu yaparken temel hedefimiz, hem çiftçimizin emeğinin tam karşılığını vermek, hem de stratejik değere sahip pamuğun ekim sahalarının yeniden artmasına katkı koymaktı. Yapılan araştırmalar, 'Beyaz Altın' diye tabir edilen pamuğa küsen çiftçinin, bir daha kolay kolay bu ürüne yönelmediğini gösteriyordu. Bu nedenle ortak üreticilerimizden gelen talep doğrultusunda öncelikle daha önceki alımlarda uyguladığımız 'Avans Alım' sisteminden vazgeçtik. Bunun yerine, borsalarda oluşan günlük değerleri izleyerek oluşan rakamlara göre pamuğa alım fiyatı verdik.”
Bal, ÇUKOBİRİK olarak 2010-2011 kampanya döneminde hasadın ve alımların yapıldığı 16 Eylül-13 Aralık 2010 tarihleri arasında Çukurova kütlü pamuğuna 1 lira 37 kuruş ile 1 lira 82 kuruş, Amik Ovası kütlü pamuğuna 1 lira 38 kuruş ile 1 lira 82 kuruş, Diyarbakır yöresi pamuğuna ise 1 lira 41 kuruş ile 1 lira 85 kuruş arasında fiyatlar verdiklerini kaydetti.
Önümüzdeki bir kaç sezon daha pamuk fiyatlarının yükselişte olacağını tahmin ettiklerini vurgulayan Bal, “Bu nedenle üreticilerimize pamuk ekmelerini öneriyor, tarla hazırlığı yapan çiftçilerimizin bu hususu göz önünde bulundurmalarının kendi yararlarına olacağını hatırlatmak istiyoruz” dedi.
ÇUKOBİRLİK'İN ALIM POLİTİKALARI
Bal, üreticilerin yeniden pamuğa dönüş yapmasında ÇUKOBİRLİK'in uyguladığı politikaların da etkisinin olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:
“Alım süresince, borsalardaki artışı günlük olarak fiyatlara yansıttık, bu sayede çiftçinin alın terinin heba olmasını önledik. Geçen sezon 85-95 kuruşa aldığımız kütlü pamuğun kilosu bu sezon 1,95'e kadar yükseldiği gibi devletin destekleme primi de doping etkisi yarattı. Devletimiz tarafından sertifikalı pamuğa kilo başına 42 kuruş, sertifikasız pamuğa da 35 kuruş destekleme primi verileceğini göz önüne alırsak, 'Beyaz Altın'ın bu sezon yeniden çiftçinin göz bebeği haline geldiğini söyleyebiliriz.”
Bal, destekleme primlerinin önemine de dikkati çekerek, “Bu konuda hassasiyet gösteren ilgili bakanlık ve ilgililerimize teşekkürlerimizi çiftçi adına iletmek istiyoruz. Temennimiz, primlerin devam etmesi ve zamanında ödenmesinin sağlanması. Bunlar yapıldığı, çiftçinin ürünü değerinde alındığı takdirde önümüzdeki yıllarda pamuk ekim sahalarının yeniden giderek artışa geçeceğini ümit ediyor, bunun hem tarımımız hem de ekonomimiz açısından iyi olacağını düşünüyoruz” dedi.