Güncelleme Tarihi:
Mart sonu itibariyle yıllık enflasyon yıl sonu hedefi olan yüzde 8’in altına inerek yüzde 7.94 olarak gerçekleÅŸti. Yılın 3 ayında fiyat artışları ise üreticide yüzde 0.96, tüketici fiyatlarında yüzde 0.83 olarak hesaplandı. Mart ayı itibarıyla 12 aylık ortalamalara göre yıllık enflasyon, tüketici fiyatlarında yüzde 8.40, üretici fiyatlarında ise yüzde 15.03 oldu.Â
ÜFE'Yİ AKARYAKIT ZAMLARI AZDIRDIMart ayının zam şampiyonu ayva Devlet İstatistik Enstitüsü verilerine göre, Mart ayının zam şampiyonu yüzde 17.04 oranında artan ayva oldu. Geçen ay, fiyatı yüzde 13.34 artış gören patlıcan, yüzde 9.31 zamlanan şarap ve yüzde 8.59 zam gören sivri biber fiyatı en fazla artan diğer ürünler olarak belirlendi. Geçen ay fiyatı en fazla düşen ürün ise kabak oldu. Fiyatı yüzde 30.28 oranında düşen kabağı, yüzde 23.21 oran ile yeşil soğan, yüzde 11.69 ile çocuk kazağı ve yüzde 8.92 ile de palto izledi. (AA)
Üretici fiyatları, akaryakıta yapılan zamlar nedeniyle tahminlerin oldukça üzerine çıktı. DİE’nin ÜFE’yi vergisiz fabrika fiyatları üzerinden hesaplaması, TÜPRAŞ’ın rafineri fiyatlarına yaptığı zamların genel enflasyon oranı üzerindeki etkisini büyüttü.
TÃœFE'YÄ° Ä°NDÄ°RÄ°MLER BELÄ°RLEDÄ°
Tüketici fiyatlarındaki artışın yüzde 0.26’da kalmasında martta giyecek fiyatlarındaki mevsimlik indirimlerin devam etmesi belirleyici oldu. Giyecek ve ayakkabı fiyatları bu nedenle marta bir önceki aya göre yüzde 3.33 oranında azaldı.
Tarım fiyatlarının ocak ve şubat aylarından sonra martta da ılımlı seyretmesi, gıda harcamalarında mart ayı artış oranının yüzde 0.10’da kalmasına yol açtı.
KÄ°RANIN OLUMSUZ ETKÄ°SÄ° SÃœRÃœYOR
Büyük bölümünü kira ödemelerinin oluşturduğu konutla ilgili harcamalardaki artışın enflasyon üzerindeki olumsuz etkisi martta da devam etti. Konutla ilgili harcamalar yüzde 1.08’le genel enflasyon oranının oldukça üzerinde artış kaydetti.
EN YÜKSEK ENFLASYON İZMİR'DE GÖRÜLDÜ
Yıllık bazda TÜFE enlasyonu yüzde 7.94 olarak belirlenirken, bölge bazında en yüksek artış yüzde 10.07 ile İzmir'de görüldü. Aynı dönemde, TÜFE Ankara'da yüzde 9.69, İstanbul'da yüzde 9.24 oranında artış kaydetti.
ÇEKİRDEK ENFLASYON
DİE'nin çekirdek enflasyon yerine açıkladığı özel kapsamlı TÜFE göstergelerini göre Mart ayında, mevsimlik ürünler hariç TÜFE yüzde 0.65, işlenmemiş gıda ürünleri hariç TÜFE yüzde 0.29, enerji hariç TÜFE ise yüzde 0.07 arttı.
ÃœRETÄ°CÄ° FÄ°YATLARI
Üretici fiyatları (ÜFE) endeksine göre, Mart ayında aylık bazda fiyatlar, ana sektörlerden tarımda yüzde 0.79, sanayide yüzde 1.39 oranında arttı. Mart ayında ÜFE'ye göre yıllık bazda en fazla fiyat artışının yaşandığı ana sektör yüzde 12.78 ile sanayi sektörü oldu. Aynı dönemde, tarım sektöründe fiyatlar yüzde 6.45 arttı.
TÃœKETÄ°CÄ° FÄ°YATLARI
TÜFE'ye göre, Mart ayında en fazla artış yüzde 2.36 ile lokanta ve otellerde görüldü. Yıllık bazda yüzde 16.44 ile en fazla fiyat artışının yaşandığı sektör eğitim olarak belirlendi.