Üretici çay fiyatlarını beğenmedi

Güncelleme Tarihi:

Üretici çay fiyatlarını beğenmedi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2010 16:19

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, 2010 yılı yaş çay alım fiyatını, 88,5 kuruş taban fiyat, destekleme primini de 11,5 kuruş olmak üzere 1 lira olarak açıkladı.

Haberin Devamı

Bakan Mehdi Eker çay alım fiyatlarını açıkladı / Foto Galeri

TARIM ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, 2010 yılı yaş çay taban fiyatını, 11.5 kuruşu destekleme primi olmak üzere 1 TL olarak açıkladı. Üretici ise fiyatı az buldu.

Bu sabah özel uçakla Trabzon’a, oradan da karayolu ile Rize’ye gelen Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu’nu makamında ziyaret etti. Bakan ve beraberindekiler ardından Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne (Çaykur) geldi. Bakanın gelişi öncesi çevrede geniş güvenlik önlemleri alındı, cadde ve kaldırımlar araç ve yaya trafiğine kapatıldı. Çevresinde geniş koruma çemberi oluşturulan Bakan Eker’i bir koruma da elinde şemsiye ile takip etti. Toplantı salonunda konuklar arasına çok sayıda sivil polis yerleştirildi.

Bakan Eker’i Çaykur’da Genel Müdür Ekrem Yüce ile bürokratlar karşıladı. Uzun bir kuyruk oluşturan bürokratların elini tek tek sıkan Bakan Eker, ardından Genel Müdür Yüce’nin makamına çıktı. Yüce, Bakan Eker’e Çaykur tarafından üretilen organik çay ile piyasaya sürülen Diyarbakır adlı çayı hediye etti.

200 BİN ÜRETİCİ VAR

Bakan ve beraberindekiler daha sonra yaş çay taban fiyatının açıklanacağı salona geçti. Burada konuşan Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Türkiye’nin dünya çay üretiminde önemli bir aktör olduğunu belirtti. Eker, “Türkiye’de 200 bin üretici yaklaşık 760 bin dekarda yılda 1 ila 1.2 milyon ton yaş çay üretiyor. Kuru çay üretiminde Türkiye dünyada 5’nci, tüketimde ise 4’üncü sırada yer alıyor. Bölgenin ekonomik hayatında çok önemli yer tutan çay üretiminin sürdürülmesi, kalitesinin artırılması ve standardının yükseltilmesi, iyi bir fiyat anlayışı ile üreticilerin hayatlarını devam ettirmesi hükümet olarak bizim içinde son derece önemlidir” dedi.

YÜZDE 12 ARTIŞ

Çaykur’un 2010 yılında 600 bin ton yaş çay alımı yaparak 110 bin ton dolayında kuru çay üretimi planladığını vurgulayan Bakan Eker, çaya yüzde 12.03 fiyat artışı yapıldığını söyledi. Eker, “Yaş çay fiyatı, 88.5 kuruş taban, 11.5 kuruş da destekleme primi olmak üzere 1 TL’ dir. Bunun dolar cinsinden karşılığı 65 centtir” dedi.

ÜRETİCİ FİYATI BEĞENMEDİ

Yaş çay taban fiyatını değerlendiren Çay Üreticileri Derneği Birliği Başkanı Nurettin Kepenk, destekleme primini 25 kuruş olarak beklediklerini ancak primin düşük kaldığını belirterek “Eğer yaş çay peşin fiyatla alınırsa verilen fiyat normaldir” derken, Çay Üreticileri Dayanışma Derneği Başkanı Mustafa Mavi ise, Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü önünde yaptığı açıklamada, verilen taban fiyatın son derece düşük olduğunu söyledi. Mavi, “Bize iyi fiyat verileceği söylendi. Ancak bugün üreticiye kötü bir fiyat verildi. 10 gün önce Rize Ticaret Borsası Başkanı bugün verilen fiyatı ilan etmişti. Buna inanmamıştık. Şimdi Bakan geldi, Borsa Başkanı’nın açıkladığı fiyatı resmi fiyat olarak ilan etti. Bakan niye geldi? Fiyatı Borsa Başkanı zaten açıklamıştı. Bakan fiyatı açıklayınca içerideki Çaykur’un bürokratları alkışlamaya başladı. Onların çayı var mı? Soruyorum. Neyi alkışlıyorlar? Üretici onların bir ayda aldığını beş ayda alamıyor” diyerek tepki gösterdi. Mavi, üreticilere de seslenerek, “Özel sektöre çay vermesinler. Peşin 1 TL vermeyene çay vermeyin. Herkes haddini bilsin. Parayı veren düdüğü çalsın” dedi.
Mavi ve bazı dernek üyeleri daha sonra alkışlarla Çaykur önünden ayrıldı. Rize Ziraat odası Başkanı Nevzat Paliç ise, fiyatın beklentilerinin altında kaldığını, üreticinin emeğinin karşılığı olmadığını belirti.

KAÇAK ÇAYLA MÜCADELE

Bakan Eker, Çaykur’dan ayrılırken gazetecilerin, kaçak çayların ihale edilerek yeniden satışa sunulması nedeniyle sektöre ciddi zararlar verildiği yönündeki sorusunu cevapladı. Eker, “Yakalanan kaçak çaylarla ilgili işlemler bizim dışımızda olan bir olay. Bu konuyu ilgili bakan arkadaşlarımızla görüşerek çözeceğiz. Türkiye’de çay üreticisine zarar verecek her hangi bir uygulamayı doğru bulmuyoruz. Onunla da mücadele edeceğiz” dedi.

Özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde çok sayıda çay paketleme atölyesinin bulunduğu ve bunlarda yurt dışından getirilen kaçak çayların paketlediği yönünde bilgiler olduğunun sorulması üzerine de Bakan Eker, “Eğer bir üretim yeri sağlık şartlarını taşıyorsa, siz izin vermeseniz ona hukuk izin verir. Mevzuat ve kanunla alakalı bir şeydir. Türkiye’de çay üreticilerimizin aleyhine olabilecek uygulamalar neyse o uygulamaların önüne geçmek için çaba sarf edeceğiz” diyerek sözlerini noktaladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!