Güncelleme Tarihi:
İşte aile içi kavgalar ile yakın dönemde gündem olan o firmalardan bazıları:
İŞE KAN KARIŞTI
Vefa Bozacısı’nın üçüncü kuşak temsilcisi Yusuf Ziya Vefa’nın trilyonluk mirası, şirketin başarı dolu geçmişini gölgeden bırakan entrikalar ve cinayetler zincirine dönüşmüştü. 1994 yılında vefat eden Yusuf Ziya Vefa’nın ardından bıraktığı o dönem itibariyle 4 trilyon liralık mirası, Vefa ailesinde kanlı bir hesaplaşmaya neden olmuştu. Miras, Vefa’nın eşi Adalet Vefa ve oğlu Cem Vefa’yı birbirine düşürmüş, 2000 yılı Ağustos ayında Adalet Vefa, öz oğlu Cem Vefa’yı öldürtmeye azmettirmekten, oğul Cem Vefa da kiralık katillerden birini öldürmekten yargılanmıştı. Bu yargılanma sonucunda anne Adalet Vefa, suçsuz bulunurken, oğul Cem Vefa 10 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.
TATLICI’NIN ARDINDAN...
Günümüzde de kurucusunun ölümünün ardından varisler arasında çıkan davalarla adlarını sık sık duyduğumuz şirket ve aileler var. Bunlardan biri de Tatlıcı Ailesi. ABD’de yayınlanan Forbes dergisinin 2006’da yayınladığı dünya zenginler listesinin 27’inci sırasında yer alan Salih Tatlıcı’nın geride bıraktığı yaklaşık 3 milyar dolarlık miras, varislerini birbirine düşürdü.
Tatlıcı’nın, mirastan mahrum bıraktığı ilk eşi Bedriye Hanım’dan olma üç oğlu (Ahmet, Mehmet, Ali) ile bütün mirasını bıraktığı ikinci eşi Nurten Tatlıcı ile oğlu Uğur Tatlıcı davalık oldu. Zincirlikuyu’daki ünlü Tatlıcı Kuleleri’nin sahibi de olan Salih Tatlıcı’nın tahmini piyasa değeri 3 milyar dolar olan mal varlıklarının tamamına yakını gayrimenkul yatırımları.
SAHTE BELGE SUÇLAMASI
İZKA Kablo'nun patronu sanayici İbrahim Üzümcü’nün yaklaşık 450 milyonluk mirası, 19 yıl sonra mahkemelik oldu, eşi ve kızı ile oğlu arasında miras kavgası çıktı. Kızı Ülkü Celile Üzümcü ile birlikte hareket eden anne Ayten Üzümcü, sahte belgelerle mirasa konmakla suçladığı oğlu Ümran Güngör Üzümcü’ye üç ayrı dava açtı.
Davacılar, oğul Üzümcü’nün İstanbul Kandilli’deki ünlü Kıbrıslı Yalı’sının orta bölümünü (Mabeyin) satıp ABD’ye kaçacağını öne sürüyorlar.
Bursa’da 28 Kasım 1995’te pusuya düşürülerek öldürülen tefeci Nesim Malki’nin mirası da aileyi böldü. Malki’nin eşi Meri ile kızları Melitsa ve Florit Malki, mirasçı olmadığı halde terekede hak istediği iddiasıyla babaanne Matilda Malki’yi dava etti.
BABA UZEL’İN ÖLÜMÜ SONRASI
1878 yılında Rus Savaşı sonrasında Rumeli’den Bursa’ya göç eden Uzel Ailesi’nin arası da miras paylaşım davası nedeniyle bozuldu. Uzel Makine’nin sahibi olan ve şirketi 1977’de holdingleştiren Ahmet Uzel’in 1998 yılında ölümünden sonra başlayan kavga, gün geçtikçe büyüdü. Şimdilerde icradan satış bekleyen Uzel Makine fabrikasının kapısına ise kilit vurulmuş durumda.
EROL EVCİL İLE ANLAŞINCA
Aile üyeleri arasındaki anlaşmazlığın, hazin örneklerinden biri de İzmir Bornova’daki Cer Çelik fabrikası. Türkiye metal sektörünün duayen ismi Rıza Kerim Tanyeri’nin temellerini attığı 500 milyon dolar değerindeki Cer Çelik, aile üyeleri arasındaki anlaşmazlığın kurbanı oldu. Tanyeri’nin iki kızı, Nesim Malki cinayeti hükümlüsü Erol Evcil ile ortak hareket edince fabrika için de sonun başlangıcı oldu. Beş yıldan bu yana fabrikalarına giremeyen ailenin tesisi geçenlerde Av. Aydoğan Semizer’in şirketine icradan satıldı.
SANSET GIDA’DA AİLE DAVALIK
Tadelle, Sarelle, Sagra gibi markaların yanı sıra tarihi İtalyan çikolata markası Pernigotti’yi de bünyesinde bulunduran Sanset Gıda’da aile üyeleri davalık oldu. Sanset’in çoğunluk hissedarı Sebahat Toksöz, iki oğluna karşı dava açtı. Anne Toksöz, dava dilekçesinde “Çocuklarım şirkete girmemi dahi engelliyor. Alınan kararlardan haberim olmuyor” dedi. Anne Toksöz mahkemeden, haberi olmadan alınan yönetim kurulu kararının iptalini istedi.
BABA OĞUL MAHKEMELİK OLDU
Türkiye’nin 60 yıllık ayakkabı markası Kemal Tanca’nın kurucu ortağı 87 yaşındaki Gazanfer Kemal Tanca, kendisinden izin almadan internetten satış yaptığını ileri sürdüğü oğlu Tamer Tanca ile mahkemelik oldu. “Kemal Tanca” markasının kullanımını yıllar önce oğullarına devrettiğini belirten Tamer Tanca’nın (fotoğraftaki) talebi üzerine mahkeme babanın, dava vekaletnamesinin düzenlendiği tarihte hukuki ehliyetinin olup olmadığının tespiti için Adli Tıp Kurumu’ndan rapor alınmasına karar verdi.
AKMERKEZ’DE KARDEŞ KAVGASI
Akmerkez Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı ortaklarından Ömer Dinçkök kardeşi ve şirketin yönetim kurulu üyesi Raif Ali Dinçkök hakkında dava açtı. Dinçkökler daha önce de Akkök Yatırım Sanayii için de davalık olmuştu. Akmerkez Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı pay sahiplerinden Ömer Dinçkök tarafından, Yönetim Kurulu (YK) Üyeleri Mehmet Ali Berkman, Alize Dinçkök Eyüboğlu ve Raif Ali Dinçkök aleyhine "YK üyesi oldukları şirketi hukuka aykırı yöneterek zarara uğrattıkları iddiası" ile sorumluluk davası açıldığı bildirildi.