Güncelleme Tarihi:
Şans oyunlarında son 5 yılda 214,1 milyon lira tutarında ikramiye, dikkatsizlik veya unutkanlık nedeniyle sahiplerince alınmadı.
Milli Piyangonun yılbaşı özel çekilişinde çeyrek biletlerine 50 milyon liralık büyük ikramiye isabet eden talihlilerden 2'sinin çeklerini halen almaması, unutulan ikramiyeleri gündeme getirdi. Şans oyunlarına para yatıranların biletlere ya da oyun kuponlarına dikkatli bakmaması veya ikramiyeyi az bulup tahsil etmemesi, her yıl milyonlarca lira tutarında ikramiyenin bu oyunları düzenleyen kuruluşlara kalmasına yol açıyor.
Vatandaşın Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğü'nden geçen yıl tahsil etmediği ikramiye tutarı 48 milyon 383 bin 646 lira olarak belirlendi. Bunun 15,5 milyon lirasını Sayısal Loto, 11,9 milyon lirasını Süper Loto, 7,2 milyon lirasını On Numara, 6,9 milyon lirasını Şans Topu, 6,8 milyon lirasını da piyango biletleri ikramiyeleri oluşturdu.
İKRAMİYEİN YÜZDE 7 Sİ İDAREYE KALIYOR
Son 5 yıllık verilere göre ise şans oyunlarında en fazla dalgınlık, piyango biletlerinde yaşanıyor. Talih kuşunda her 100 liralık ikramiyenin yaklaşık 7 lirası alınmayarak İdare'ye bırakılıyor. Umudunu piyango biletlerine bağlayanlar son 5 yılda toplam 82 milyon liralık ikramiyeyi almadı.
Sayısal Loto, piyangodan sonra vatandaşın en fazla dikkatsiz davrandığı şans oyunu oldu. 5 yıllık süreçte Sayısal Loto'da ikramiye kazananlar, 53,8 milyon lirayı İdarenin kasasına bıraktı. Söz konusu dönemde dikkatsizlik ve ihmal sonucu tahsil edilmeyen ikramiye tutarı Süper Loto'da 32,6 milyon lira, On Numara'da 23,2 milyon lira, Şans Topu'nda 22,5 milyon lira olarak kayıtlara geçti.
Böylece şans oyunlarında son 5 yılda toplam 214,1 milyon lira tutarında ikramiyenin, dikkatsizlik veya unutkanlık nedeniyle sahiplerince alınmadığı belirlendi.
Milli Piyango biletlerinde ikramiyelerin alınması için talihlilere 1 yıllık süre tanınıyor. 1 yıl içinde tahsil edilmeyen ikramiyeler, zaman aşımına bağlı olarak ilgili idarelere gelir kaydediliyor.