Ali DAĞLAR
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 30, 2006 00:00
Devlet, Erdemir’in özelleştirilmesi sırasında tarihe geçecek bir skandala imza attı. Oyak’a 2 milyar 770 milyon dolara satılan Erdemir’e bağlı Divriği Demir Çelik’in (DDÇ) maden çıkarma ve tesis alanı olarak kullandığı arazinin Ekinbaşı Köyü’ne ait olduğu ve Erdemir’e 99 yıllığına kiralandığı ortaya çıktı.
ÖZELLEŞTİRME furyasında bir skandala imza atıldı. KİT, fabrika, liman derken bu kez özelleştirilen bir köy oldu. Oyak’a 2 milyar 770 milyon dolara satılan Erdemir’e bağlı Divriği Demir Çelik’in (DDÇ) maden çıkarma ve tesis alanı olarak kullandığı arazinin Ekinbaşı Köyü’ne ait olduğu ve Erdemir’e 99 yıllığına kiralandığı ortaya çıktı. Mahkemeye başvuran muhtar Muzaffer Aydoğmuş, Erdemir aleyhine tapu iptal ve tescil davası açtı.
Oyak’ın,2005’in en büyük özelleştirme operasyonuyla 2,7 milyar dolara aldığı Erdemir’in yeni yönetimi, çalışanları için 70 yıl önce temellerini attığı, zamanla kasaba boyutuna ulaşan Cürek’teki, okul, sağlık merkezi, lojman, müdürlük binası, depo vs. 63 gayrimenkulü kısa süre önce 235 milyar TL’ye satışa çıkardı. Bir dönem 3-4 binlere ulaşan işçi sayısı bugün 400’e kadar gerilediği için büyük bölümü boş olan binaların satışa çıkarılması üzerine bölgenin yanıbaşındaki Ekinbaşı (Kilisecik) Köyü muhtarı Muzaffer Aydoğmuş, önce DDÇ yönetimine, ardından Divriği Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvurarak, üzerindeki binalarla birlikte satılan arazinin köylerine ait olduğunu öne sürdü.
99 YILLIĞINA KİRALIK: Muhtar Aydoğmuş, Erdemir Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. aleyhine tapu iptali ve tescili istemiyle açtığı davanın dilekçesinde, 1938’e dek köylerine ait, tarım arazisi olarak kullanılan arazinin bir bölümünün demir madeni için istimlak edildiğini, bir bölümünün ise 99 yıllığına akit yapılarak köylüden kiralandığını öne sürdü, belge sundu. Dilekçede, "Şimdi adı Cürek olan, sözleşme öncesi köyümüzün tarım arazisi olarak kullandığı bölgede sosyal tesis amaçlı kurulan binalar, ’2037’de akit süresi bitecek bölgenin amacı dışında kullanımı nedeniyle mülk sahiplerine iadesi gerekirken’ köy ihtiyar heyetine danışılmadan satışa çıkarılmıştır. Eldeki belgelerden anlaşılacağı üzere köyümüze ait bölgedeki binaların ihale yoluyla satışının iptaline, köyümüze iadesine, tapumuzun tesciline karar verilsin" denildi.
MAHALLİ BİLİRKİŞİ ATANDI: Mahkeme, Tapu Sicil Müdürlüğü’nden toplam 63 gayrimenkulün kayıtlarını ve bu taşınmazların komşularını gösterir çap krokisini istedi, ardından 3 kişilik ’mahalli bilirkişi’ tespitine karar vererek duruşma günü tespit etti. Köy derneğinin başkanı Seyit Ali Aydoğmuş, 69 yıllık sözleşmede Ekinbaşı Köyü’ne kira bedeli ödenmesinin yanı sıra DDÇ’ye işçi alımında köye öncelik tanıma maddesi bulunduğunu, buna da uyulmadığını öne sürdü. Mahkemeye delil olarak sunulan belgelerden biri de, köylülerin 1985 yılında işçi alımıyla ilgili sözleşmeyi hatırlatmak için Devlet Bakanlığı’na yaptıkları başvuruya TDDÇ Genel Müdürlüğü’nden gelen yazılı yanıt. Belgede, 99 yıllık kiranın süresinin 2037’de dolacağı, işçi alımı önceliğinin bulunduğu vurgulanıyor.
Şimdiye kadar nerelerdelermiş
ERDEMİR’e bağlı Divriği Demir Çelik İşletmeleri Genel Müdür Yardımcısı Mahmut Kurt davayla ilgili şunları söyledi: "Bu binalar, şirketimizin tapulu malıdır. Kimini satmak istiyoruz. Mahkemeye gitmişler. 10 Ekim’de dava var. Mahkemeden tedbir istemişler kabul görmemiş. Konu yargıya intikal etmiş. Sözleşmenin imzalandığı tarihte burası Etibank’ta imiş, sonra Sümerbank’a, oradan Demir Çelik’e geçmiş. Son olarak Oyak’a. Şimdiye kadar neredelermiş? Ellerinde belge olabilir, yeni belgeler çıkabilir. Konu yargıya intikal etmiş. Bu geçen süre içinde neler olmuş, ne bitmiş yargı inceleyip kararını verecek."