Ünlülerin gardırobunu halka açtı

Güncelleme Tarihi:

Ünlülerin gardırobunu halka açtı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2006 00:00

Time Dergisi’nin geçen hafta yılın insanı unvanını verdiği ’dijital devrimi gerçekleştiren internet kullanıcılarına’ bir Türk ekleniyor. Onlarca yüz tanıma patenti bulunan bilgisayar uzmanı Burak Göktürk’ün kurucu ortağı olduğu "Like.com" adlı web sitesi, şöhretlilerin gardırobunu İnternet’ten halka açtı.

Like.com mücevher, saat, çanta ya da ayakkabıların görsel olarak "en benzerlerini" kısa bir sürede bulup satın almayı sağlıyor. Site eLuxury, Amazon, Ice.com, Zappos ve diğer perakendecilerin beğenilip satın alınan ürünlerinden yüzde 5-15 komisyon kazanıyor.

YILDIZLARIN ÇANTASI: Salih Göktürk Amerika’da, hem de Silikon Vadisi’nde bu ’ilk’i yapmak için yola koyuldu ve Vadi’de başarılı olan azınlığa bir Türk olarak girdi. Göktürk ve 2 ortağının 2004’te kurduğu fotoğraf arama sitesi Riya.com’un ilk ürünü olan Like.com, Google’ın Froogle, eBay’in Shopping.com’undan çok farklı bir karşılaştırmalı alışveriş motoru. Like.com’a tıklayıp, örneğin Jessica Simpson’ın çizmelerini ’fare’ ile kare içine alarak, bu çizmeye "en benzer" çizmelerin satıldığı alışveriş sitelerine bağlanıp almak mümkün. Ya da bir marka ayakkabının burun kısmını işaretleyerek, o şekle sahip binlerce modelin fiyatı ve satıldığı web siteleri görülebiliyor.

YAPAY ZEKA VE YÜZ TANIMA: Burak Göktürk’ün büyük projesi olan Riya ise birçok yatırımcının ilgisini çekmeye devam ediyor. Riya, "yapay zeka" ve "yüz tanıma" teknolojisi kullanan bir fotoğraf arama sitesi. Birçok kişinin bilgisayarının diskinde binlerce dijital fotoğraf yüklü. Her fotoğrafın dosya adı DSC009.jpg şeklinde. Fotoğraflara tek tek isim vermediğiniz sürece, sonra arayıp da bulmanız zor. Riya bu sorunu çözmeyi vaat ediyor. Site, fotoğraflardaki yüzleri tanıyor ve bunları kolayca otomatik isimlendirmeyi sağlıyor.

FOTO ARAMA TEKNOLOJİSİ: Riya ile kendi fotoğraf koleksiyonunuzda da arama yapabiliyorsunuz. Fotoğrafları yükledikten sonra Riya’yı insanları tanıyacak şekilde tanımlamanız gerekiyor. Birkaç fotoğraf verdikten sonra Riya, aynı kişileri otomatik olarak buluyor ve kendisi isimlendiriyor.

Silikon Vadisi’nin beyin gücü Stanford’a kaydoldu

BURAK Göktürk, 1990 yılında Başbakanlık bursu sınavlarında 50 bin kişi, 1991’de Anadolu Lisesi sınavlarında ise 100 bin kişi içinde birinci oldu. Üniversiteye de 1 milyon kişi içinde 74’üncülük derecesiyle kaydoldu. 1999’da Boğaziçi Üniversitesi Elektrik Mühendisliği’nden mezun olan Göktürk, yüz tanıma mühendisliğiyle ilgileniyordu. Nesne, yüz tanıma ve takip etme üzerine algoritmalar icat etmişti. 2001’de ABD’ye, Silikon Vadisi’nin beyin gücünü üreten ünlü Stanford Üniversitesi’ne kaydoldu. 2004’te iki Hintli arkadaşı ile birlikte Riya.com’u kurdu. Riya o kadar heyecan uyandırdı ki, Bay Partners, BlueRun Ventures and Leapfrog Ventures gibi risk sermayedarları bu girişime 19.5 milyon dolar yatırmayı kabul etti.

Like.com böyle çalışıyor

ANA
sayfada şöhretli isimlerin fotoğrafları var. Bir ünlünün ayakkabısına ya da mücevherini kare içine alıp Like.com’a "bunun benzerlerini bul" diyebiliyorsunuz. Çizme örneğinde, fotoğrafta Tyra Banks kahverengi bir çizme giyiyor. Bu çizmeyi çok beğenen bir kişi, tıklayıp Like.com’da arama yapabiliyor. Arama sonucunda 2 bin 207 benzer çizme bulunuyor. Eğer bu çizme Like.com’un web sitesi üzerinden alınırsa satıcısı Riya’ya yüzde 5-15 komisyon ödüyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!