Güncelleme Tarihi:
ANEMON Otelleri’nin kurucusu İsmail Akçura, 2000’lerin başlarında Manisa’daki evinden Eskişehir ve Afyonkarahisar’daki otellerine karayoluyla giderken Kula bölgesinden her geçişinde Divlit Yanardağı’nın eteklerindeki toprağın rengi dikkatini çekti.
Derken bölgede 300 dönüm satılık arazi görünce toprağı yakından incelemeye karar verdi. Araziden toprak örnekleri aldı, Fransa’nın Bordeaux bölgesindeki şarap uzmanlarına tahlil için gönderdi. Gelen yanıt, Akçura’nın beklentisiyle örtüştü:
- Bu topraklar şaraplık üzüm üretimine çok uygun.
Aynı tarihlerde ünlü Antik Çağ coğrafyacısı Strabon’u okudu, şu satırların altını çizdi:
- Catacecaumene’de her yer ağaçsız fakat her yer şaraplık üzüm bağları ile kaplı.
Strabon’un söz ettiği bölge, Divlit Yanardağı’nın çevresinden başka yer değildi. Kula civarındaki volkanik bölgenin Antik Çağ’daki adı “Catacecaumene” (Katakekamumene) idi. Akçura, 300 dönüm araziyi satın aldı. Bağ dikimi için kolları sıvamadan önce eşi Nihal Akçura ile İtalya’nın Sicilya bölgesinde şarap ve bağ turuna çıktı. Tur sırasında bölgedeki bağ ve şarap uzmanlarıyla konuştu.
STRABON’U OKUDU KATAKEKAUMENE’YE 10 MİLYON DOLAR YATIRDI
Sicilya dönüşü kararını verdi:
- Katakekaumene’ye (Yanık Ülke) bağ ve şarap yatırımı yapacağım.
İlk bağ dikimi 2004’te başladı. Akçura, zamanla dikili bağ alanını 500 dönüme çıkarırken, bölgedeki arazi büyüklüğünü 1500 dönüme yükseltti. 2008’de küçük de olsa şarap üretimine start verdi. İtalyan önölog Federico Curtaz’ın danışmanlığında üretim zamanla 500 bin şişeye ulaştı.
Geçenlerde yolum İzmir’e düşünce İsmail Akçura ile Bornova’da kızının işlettiği butik otelde buluştuk. Oğlu, Anemon Grubu CEO’su Oğuz Akçura’yla birlikte Kula’ya gittik, bağı, şaraphaneyi ve butik oteli gezdik.
İsmail Akçura’ya yapılan yatırımın büyüklüğünü sordum, yanıtladı:
- 10 milyon dolar harcadık. Bu iş birkaç nesillik.
Teras şeklinde hazırlanan yamacı işaret etti:
- 1000 dönüme daha dikim yapılacak.
Bağı gezerken yerden bir taş alıp gösterdi:
- Lav kalıntısı, mineral açısından zengin oluyor. Bu zenginlik üzüme de geçiyor.
Bağ bozumu sonrası tek tük kalan salkımları görünce seyreltme günleri gözünün önüne geldi:
- Üzümler hedeflenen kıvamda olsun diye salkımlarda seyreltme yapılıyor. O günlerde bağda duramam. Güzelim salkımlar seyreltmeye kurban gidince üzülüyorum.
Akçura’dan Katakekaumene’yi dinleyince, Türk şarap sektörünün ihracat potansiyelini bir kez daha düşündüm...
Trakya’nın, Ege’nin, Elazığ’ın, Diyarbakır’ın Mardin’in bağ ve şarap tarihçesinden ihracata dönük pazarlamayı güçlendirecek çok hikaye çıkar değil mi?
19 OTELİM VAR MUTLU DEĞİLİM
ANEMON Otelleri Onursal Başkanı İsmail Akçura’ya otel sayısını sordum:
- 13’ünün mülkü bize ait, 19 otelimiz var. Ancak, mutlu değilim. Müşteri bulursam satabilirim.
Bu yıl doluluk artsa da dolar bazında fiyatların yarıya indiğini belirtti:
- Çark dönüyor ama otelleri yenilemeye, yeni yatırıma para kalmıyor.
SON 24 SAATTE YAŞANANLAR