Ünlü ekonomistler Girne'de krizi tartışacak

Güncelleme Tarihi:

Ünlü ekonomistler Girnede krizi tartışacak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2010 12:36

Türkiye Ekonomi Kurumu, küresel krizin etkilerinin ele alınacağı 2. Uluslararası Ekonomi Konferansını 1-3 Eylül 2010 tarihleri arasında Girne'de yapacak.

A.A muhabirinin, Kurum Başkanı Prof. Dr. Ercan Uygur'dan aldığı bilgiye göre, “Bunalım sonrasında küresel ekonomi: zorluklar ve fırsatlar” başlıklı konferansa, Uluslararası Ekonomi Kurumu Başkanı Stanford Üniversitesinden Masahiko Aoki, Kurumun eski başkanı Columbia Üniversitesinden Guillermo Calvo, krizler konusunda önemli çalışmaları bulunan George Washington Üniversitesinden Graciela Kaminsky, Roma Üniversitesinden Fiorella Kostoris, Washington Üniversitesinden Stephen Turnovsky, Çin Dünya Ekonomisi ve Politikaları Enstitüsü Başkanı Yu Yongding gibi önemli iktisatçılar katılacak.

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek ile Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın da birer sunum yapması beklenen konferansta, Türkiye'de 2010 yılının Japon yılı olarak kutlaması dolayısıyla 5 Japon bilimadamının katılımıyla Japon ekonomisinin ele alındığı 2 özel oturum yapılacak. Bu oturumlar, Japonya ekonomisinin 1990'ların ortalarında yaşadığı resesyona dayalı ekonomik krizin, bugünkü küresel krizin etkilerine paralellik göstermesi yönünden de önem taşıyor. Uygur konuya ilişkin, “Japonya'da yaklaşık 15 yıl önce yaşanan durgunlukla, krizle dünyanın son yaşadığı küresel kriz paralellik gösteriyor. Bilimadamları Japonya'nın kriz deneyimini, yaşadıkları süreçten alınması gereken dersleri anlatacak” diye konuştu.

Asya ülkelerinden oldukça fazla katılım bulunduğuna dikkati çeken Uygur, Asya'daki yükselişin ele alındığı bir oturumun da gerçekleştirileceğini bildirdi.
Uygur, kriz sürecinde önemli rol üstlenen Merkez Bankalarının arasındaki koordinasyonun da 4. oturumda masaya yatırılacağını kaydetti.
Ercan Uygur, katılımcı listesinin ve oturum sayısının henüz netleşmediğini ancak teyit edilen verilere göre 28 ekonomistin katılım sağlayacağını bildirdi.

“KKTC'YE KATKISI OLACAĞINA İNANIYORUZ”

Uygur, birincisi Ankara'da yapılan uluslararası ekonomi kongresi için neden bu sefer Girne'nin seçildiğinin sorulması üzerine, olayın kendileri için ekonomik boyutu bulunduğunu, ayrıca KKTC'nin bilinirliğine katkı sağlamasını da umduklarını söyledi.

Ercan Uygur, böyle geniş çaplı uluslararası organizasyonların KKTC'de pek gerçekleştirilmediğini ifade ederek, konferans için bölgedeki üniversitelerle işbirliği içinde çalıştıklarını, sürecin onların gelişimine, ufkuna da etki yapacağını söyledi. Uygur, konferansa katılacak bilimadamlarının çok büyük bölümünün KKTC'yi ilk kez göreceğini de belirterek, “Turizm bakımından da katkısı olur diye düşünüyoruz. KKTC'ye Japonya'dan, Çin'den, Malezya'dan, Singapur'dan, Avrupa ve Amerika'dan meslektaşlar gelecekler, şu ana kadar pek rastlanmış bir şey değil” şeklinde konuştu.

Konferansın başlangıç tarihinin de 1 Eylül Dünya Barış Günü'ne denk geldiğine işaret eden Uygur, bunun “hoş bir tesadüf olduğunu”, bölgede barış sağlanmasını temenni ettiklerini dile getirdi.
"
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!