Güncelleme Tarihi:
2003 yılında başladıkları bu proje ile üniversite ve sanayi işbirliğine örnek olmaya çalıştıklarını söyleyen OTAM Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ali Göktan, ortaklığın sanayi, üniversite ve devlet olmak üzere üç ayaktan oluştuğunu belirtti. Göktan, “Devlet yatırım desteği ile yanımızda yer aldı. Uludağ İhracatçılar Birliği de bu projedeki en büyük destekçimiz oldu. Kurduğumuz ‘Ulusal Otomotiv Teknolojisi Platformuyla’ programlı ve ulusal bazda verimlilik sağlayacak projeler geliştirmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.
Maliyet yüzde 33 düştü
TÜMOSAN Genel Koordinatörü Kurtuluş Öğün ise TÜBİTAK’ın proje maliyetinin yüzde 60’ına kadar destek olduğunu belirterek, “LPG ile çalışan bu motoru geliştirmek toplamda 7.8 milyon dolara mal oldu. Önümüzdeki aylarda bu motor ile donatılmış traktörleri Türkiye genelinde tanıtacağız. Yılda 45 bin traktör üretiyoruz ve talebe göre bu motorla donatılmış ürünlerimizi müşterilere sunacağız” diye konuştu. Öğün ayrıca, AB standartlarına uygun olarak tasarlanan ve üretilen motorun, dizel temelli olduğunu ancak yakıt sisteminde ve pistonlarda yapılan değişiklikle sadece LPG ile çalıştığını vurguladı. Bu sayede motorun üretim maliyeti yüzde 33 düşerken, yüzde 15 daha yüksek çekiş gücüne ulaşıldığı bildirildi.
Ar-Ge’ye 120 milyon TL
İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin, üniversite ve sanayi işbirliğine devleti de kattıklarını söyledi. Sanayicilerin zamanla yarışmak zorunda olduklarını ancak üniversitelerin daha ağır kaldığını itiraf eden Şahin, “Bu birlikteliği geçmişte sağlayamadık ancak son yıllarda bu tip faaliyetler artış gösterdi. İTÜ olarak önümüzdeki üç yıl için Ar-Ge bütçesini 120 milyon TL’nin üzerine çıkardık” diye konuştu. TÜBİTAK’ın ihalelerden muhaf olduğunun altını çizen Şahin, “Üniversiteler de devlet projeleri için ihalelere girmek zorunda bırakılıyor. İhale metinlerinde parantez içinde, ‘TÜBİTAK hariç’ diye yazıyor. Ben de o parantezin içine üniversiteleri koymak için uğraşıyorum” ifadesini kullandı.
Tatilimiz var diye rahattık, üniversite girişimci olmak zorunda
TÜRKİYE’yi bir yerlere taşıyacak üniversite sayısının çok az olduğunu dile getiren İTÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin, kaliteden ödün vermemek koşuluyla üniversite sayısının artırılmasını desteklediklerini bildirdi. YÖK Başkanı’nın Ar-Ge üniversitelerinin kurulacağı yönündeki sözlerinin de kısa zamanda gerçeğe dönüşmesine inandığını ifade eden Şahin, şöyle konuştu: “Ülke olarak geçmişe sünger çekmeliyiz. Dünya koşuyor, bizim de enerjimizi bu yönde harcamamız lazım. Çünkü arkasına bakan önünü göremez. Türk insanı milli gelirinin 20-30 bin dolar olmasını istiyor. Sanayimiz üniversitelere, biz de onlara güveniyoruz. ‘Ben üniversiteyim’ ya da ‘Ben hocayım herkes benim yanıma gelsin’, bitmiştir.”