“Üniversite sosyal sorumluluk projem’

Güncelleme Tarihi:

“Üniversite sosyal sorumluluk projem’
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2014 01:41

Acıbadem Sağlık ve Eğitim Vakfı’nın 175 milyon dolar yatırımla kurduğu Kerem Aydınlar Kampüsü eğitime başladı. Mehmet Ali Aydınlar “Amacım kar değil, üniversite sosyal sorumluluk projem” diyor.

Haberin Devamı

İSTANBUL’un hızlı gelişen semtlerinden biri olan Ataşehir’de modern mimarisiyle göze çarpan bir binaya giriyoruz. Büyük bir holdingin merkezini andıran binanın bir üniversite kampüsü olduğu, dış cephede yazmasa anlamak mümkün değil.
Burası Türkiye’nin önemli şehir üniversitelerinden biri haline gelen Acıbadem Üniversitesi’nin yeni kurulan Kerem Aydınlar Kampüsü. Sahibi ise Türkiye’de girişimciliğin başarı öykülerinden birini yazan Mehmet Ali Aydınlar.
Öyküsü Malatya’nın Arapgir ilçesinde başlıyor. Eğitimini parasız yatılı okuyarak, okurken çalışarak bitiriyor ve mali müşavir oluyor. 2000’li yılların başında yeni kurulan özel hastanelere danışmanlık yaparken geleceğini garanti altına almak ve “birikimlerini kurumsal bir yapıda” değerlendirmek için sağlık sektörüne giriyor. İkinci el cihazlarla bir semt hastanesi olarak kurulan Acıbadem, bugün Türkiye’nin en gelişmiş hastane zincirlerinden biri. Ortağı ise Malezyalı Abraaj Capital…
Aydınlar’ın bugünlerde ise çok farklı bir heyecanı var. 2007 yılında Acıbadem Sağlık ve Eğitim Vakfı tarafından kurduğu Acıbadem Üniversitesi’ne kazandırdığı son derece gelişmiş yeni kampüs. Neredeyse günlerinin çoğunu Kerem Aydınlar Kampüsü’nde geçiren Aydınlarla buluştuk.
Rektör Ahmet Şahin, Genel Sekreter Prof. Dr Hasan Kuş, Tıp Fakültesi Dekanı Hasan Tanyeri bazı öğretim üyelerinin eşliğinde kampüsü bizzat gezdiren Aydınlar, üniversiteyi, “Para kazanmak için kurmadım, benim için bir sosyal sorumluluk projesi” diye anlatıyor.

“Üniversite sosyal sorumluluk projem’

Haberin Devamı

TEMATİK ÜNİVERSİTEYİZ

Odaklanacakları konuları tıp, sağlık ve spor olarak sıralayan Aydınlar, “Tematik bir üniversiteyiz” diyor. Hastane kurucusu olduğu için “Neden tıp” diye sormak anlamsız ama, hedefi ne? Aydınlar, bu soruyu şöyle yanıtlıyor:
“Türkiye’de sağlık hizmetleri 20 yıl içerisinde yapılan yatırımlar ve hekimlerimizin müthiş performansıyla önemli bir atak yaptı. Biz de grup olarak bir sağlık merkezi haline geldik. Bu alanda çok iyi yetişmiş, yeniliklere açık, ileri teknolojileri uygulayabilen hekimlere ve sağlık çalışanlarına ihtiyacımız var. Acıbadem Üniversitesi Kerem Aydınlar Kampüsü bu ihtiyacı en üst seviyede karşılamak amacıyla kuruldu.”

Haberin Devamı

AMAÇ KAR DEĞİL

Aydınlar üniversite için büyük emek harcadıklarını anlatıyor. Laboratuvarları, anfileri gezerken, hocaların anlattıkların dinlerken bu emeği görmemek mümkün değil. Ne kadar yatırım yaptınız, sorusuna “Toplam yatırım 175 milyon doları buldu. Üniversiteyi kazanç için kurmadım. Sübvanse ediyorum ve edeceğim. Gelişen her teknoloji bu üniversiteye gelecek” diye yanıt veriyor ve şöyle devam ediyor:

“Hedef dünyadaki akademik çalışmaları takip eden, bilgi üreten, teknolojiyi kullanabilen, yaptığı çalışmalarla ülkemizi uluslararası platformlarda temsil edecek hekimler, hemşireler, sağlık profesyonelleri ve yöneticiler yetiştirmek.”
Aydınlar’ın verdiği bilgiye göre Acıbadem Üniversitesi mezunlarının büyük bir şansı var. Çünkü üniversite Acıbadem Sağlık Grubu ile yakın işbirliği içerisinde. Öğrenciler staj ve yarı kısmi çalışabilme imkanına sahip. Mezuniyette ise iş imkanı var. Çünkü Acıbadem Atakent Hastanesi üniversitenin eğitim hastanesi.
Aydınlar’ın ana hedefi ise Türkiye sınırları değil dünya. Arge bölümünde birçok hastalığa yönelik ilaç ya da yeni tedavi yöntemleri için çalışmalar var.
Bu arada 750 kişilik konferans salonu ise Anadolu yakasının ihtiyacını da karşılayacak. Mehmet Ali Aydınlar İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın bazı konserlerinin bu salonda yapılacağını söylüyor.

Haberin Devamı

4 bin öğrenciyi geçmeyecek

KEREM Aydınlar Kampüsü Acıbadem Enstitüsü önemli şehir üniversitelerinden biri olmuş. 4 fakülte, 2 meslek Yüksek Okulu ve Sağlık Bilimleri Enstitüsü ile yaklaşık bin 400 öğrenciye eğitim veriyor. Yeni açılacak fakülteler de Diş Hekimliği, Eczacılık ve Spor Bilimleri olacak. Yeni programlarla öğrenci hedefi üç yıl içinde 4000. Aydınlar, öğrenci sayısında 4 bini geçmeyeceklerini söylüyor. Öğrencilerin yüzde 28’i yüzde 100 burslu okuyor. Kerem Aydınlar Vakfı da eklendiğinde burslu öğrenci oranı yüzde 38.

YENİ YATIRIM YOLDA

Bu arada kampüsün içinde bir de eğitim hastanesi yatırımı planlıyor. Yatırım tutarının 100 milyon doları bulacağı belirtiliyor. Dört yıllık programlardan ilk mezunlar geçen yıl verilmiş. Sağlık Bilimleri Fakültesi’nden mezun olan öğrencilerin yüzde 62’si Acıbadem Sağlık Grubu bünyesinde tam zamanlı olarak çalışıyor. Tıp Fakültesi ise ilk mezunlarını 2015’te verecek.

Haberin Devamı

Toplam yatırımı 175 milyon dolar

“Üniversite sosyal sorumluluk projem’

AYDINLAR üniversite için büyük emek harcadıklarını anlatıyor. Laboratuvarları, anfileri gezerken, hocaların anlattıkların dinlerken bu emeği görmemek mümkün değil. Ne kadar yatırım yaptınız, sorusuna “Toplam yatırım 175 milyon doları buldu. Üniversiteyi kazanç için kurmadım. Sübvanse ediyorum ve edeceğim. Gelişen her teknoloji bu üniversiteye gelecek” diye yanıt veriyor ve şöyle devam ediyor: “Hedef dünyadaki akademik çalışmaları takip eden, bilgi üreten, teknolojiyi kullanabilen, yaptığı çalışmalarla ülkemizi uluslararası platformlarda temsil edecek hekimler, hemşireler, sağlık profesyonelleri ve yöneticiler yetiştirmek.”
Aydınlar’ın verdiği bilgiye göre Acıbadem Üniversitesi mezunlarının büyük bir şansı var. Çünkü üniversite Acıbadem Sağlık Grubu ile yakın işbirliği içerisinde. Öğrenciler staj ve yarı kısmi çalışabilme imkanına sahip. Mezuniyette ise iş imkanı var. Çünkü Acıbadem Atakent Hastanesi üniversitenin eğitim hastanesi.
Aydınlar’ın ana hedefi ise Türkiye sınırları değil dünya. Arge bölümünde birçok hastalığa yönelik ilaç ya da yeni tedavi yöntemleri için çalışmalar var. Bu arada 750 kişilik konferans salonu ise Anadolu yakasının ihtiyacını da karşılayacak. Mehmet Ali Aydınlar İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın bazı konserlerinin bu salonda yapılacağını söylüyor.

Amerika’dan ithal kadavrayla özel eğitim

“Üniversite sosyal sorumluluk projem’


Nuran ÇAKMAKÇI / İZLENİM

Haberin Devamı

İçerenköy’deki Kerem Aydınlar Kampüsü’ne ilk girdiğinizde modern bir üniversite binası ile karşılaşıyorsunuz. Sonradan öğreniyoruz ki, bina Acıbadem’in mimarları ile birlikte Amerikalı mimarların ortak çalışmasının ürünü. Üniversite binasını yapacak ekip, Amerika’da “yeni nesil üniversiteleri” gezdikten sonra kampüsü oluşturuyor.
“Tematik üniversitede iddialıyız ve iyi araştırma üniversitesi olmak istiyoruz” diyen Mehmet Ali Aydınlar, tüm hayalini üniversitede canlandırmış. Her departmanı gururla gezdirirken en çok dikkatimi çeken kuşkusuz 20 milyon dolara maliyeti olan Simülasyon Merkezi. Bir hastane gibi tasarlanan merkezde akla gelebilecek bir hastanın ve doktorun karşılaşabileceği tüm unsurlar düşünülmüş. Nabzı atan, nefes alıp veren, ağrılar içinde inleyen, hatta yanlış müdahale yapıldığında ölen mankenlerin üzerinde eğitim alan öğrenciler, bir mankene doğum bile yaptırabiliyorlar. Bütün bunların yanısıra öğrenciler özel bir tiyatro ekibinden de iletişim dersleri alıyor.
Kumarhane kamerası ile öğrenciler izleniyor

TEK ÖRNEĞİ STRASBOURG’TA

Cerrahi eğitiminin verildiği da Vinci robotlarının yer aldığı departmanın dünyada sadece bir örneğinin Strasbourg’ta olduğunu belirten Aydınlar, bize sık sık uygulamaları aktarıyor. Bir hastanın ambulansla geldiği andan, odasına geçtiği zamana kadar yaşadıkları, ameliyathane ve yoğun bakım ünitesinde yine Amerika’dan ithal mankenlerin üzerinde eğitim alan öğrenciler, daha sonra gerçek hasta ile karşılaştırılıyor. Bu arada özellikle yoğun bakım odasının özel kumarhane kamerası ile izlendiğini görüyoruz. Bu kameranın seçilme nedeni her ayrıntıyı takip edebilmesi. Kameranın dışında, mankene yapılan her temas ve müdahale de kayıt altına alınıyor. Daha sonra öğrencilere hata yaptıkları müdahaleler teker teker görüntülü olarak aktarılıyor. Amerika’dan ithal edilen onlarca eski mahkumlardan alınan kadavralar üzerinde çalışan öğrenciler, daha sonra hastanelerde gerçek hastalarla karşılaşabiliyor. Dev kampüsü gezerken sınıflara da uğruyoruz. Akıllı tahta ve kürsüde hocalar ders verirken teknolojinin tüm unsurlarını sınıfta kullandıkları gözümüze çarpıyor.

Sayılarla Acıbadem Üniversitesi

-Akademisyen Sayısı 324
-Profesör 108
-Doçent 56
-Yard. Doçent 76
-Öğretim Görevlisi 55
-Araştırma Görevlisi 9
-TUS 7
-Okutman 12

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!