Güncelleme Tarihi:
Bu yıl Türkiye'deki 50'nci yılını kutlayan Unilever Grubu, ekonomik krizin etkisiyle daralan gıda sektöründe yeni tarz ürünleri piyasaya sunarak büyümeyi başardı.
Kriz nedeniyle gıda sektöründe yüzde 20 oranında daralma yaşanmasına rağmen pazara çeşni, köfte harcı, Ice Tea gibi yeni ürün grupları çıkararak yüzde 50'ye varan oranda büyüdüklerini söyleyen Unilever Yönetim Kurulu üyesi ve Gıda Kategorisi Direktörü Hakan Behlil, "Geçen yıl Knorr ve Ice Tea'de satışlarımız çok yüksekti. Pazarda olmayan ürünleri satışa sunarak bunu başardık" dedi. Behlil, yakın zamanda dondurulmuş gıda ve diyet ürünleri pazarına da gireceklerini söyledi. Hem ülke olarak hem de şirket olarak çalkantı dönemlerine alıştıklarını aktaran Hakan Behlil şöyle devam etti:
"Zaten Unilever uzun vadede başarı bekleyen bir şirket. Başka şirketler krizden çekinebilir ama Unilever, yatırımlarını durdurmamakta kararlı. Eskiye oranla tüketicinin alışverişe çıkma sıklığı ve alışveriş sepetindeki ürün sayısı azaldı, ama kriz bizler için bir çeşit imtihan oldu. Lüzumsuz maliyetlerimizi ortadan kaldırdık."
Unilever'in Türkiye'de hem marka sayısını azaltarak hem de gençleştirerek büyüme politikasını seçtiğini anlatan Behlil, "Unilever'in dünya çapında 1400 olan marka sayısı 100'lere düştü. Türkiye'de de gıda kategorisinde 14 markadan 6 markaya indik. Komili, Becel, Sana, Knorr, Lipton, Calve'ye odaklandık. Aymar, Vitam gibi eski markalarımızı rafa kaldırdık. Gençlik temasına ağırlık veriyoruz. Bu politikaya en iyi örnek Elidor ve Sana'ya yaptığımız yatırım" dedi.
'2005 yılının sağlık markası Becel'
Türkiye'nin ilk kolestrolsüz mayonezini satışa sunan Becel, 'sağlık markası' olma hedefi doğrultusunda yatırımlarını da hızlandırdı. 1992 yılında kalp sağlığını koruyan ilk margarini üreten Becel, krize ve pazardaki daralmaya rağmen geçen yıl yüzde 15 oranında büyümeyi başardı. Becel, aynı başarıyı mayonezde de sürdürmeyi amaçlıyor. Türkiye'de yaklaşık 12 milyon dolarlık mayonez pazarı bulunduğunu ve 2003'te pazarın hızla büyüyeceğini söyleyen Hakan Behlil, Becel'in yeni ürününün bu kategoriye yeni bir ivme kazandıracağını ifade etti. 2005 yılında dünya sağlıklı ürünler pazarının 219 milyar euro'ya ulaşacağını vurgulayan Behlil, "2005'te bu pazarda büyüme beklentisi yüzde 11'ken Türkiye'de yüzde 14'e çıkıyor. Bu da yatırımın önemini gösteriyor. Hedefimiz Becel'i sağlık markası yapmak" diye konuştu.