Unicredit: Türkiye’ye çivi çaktık, hisselerimizi satmaya niyetimiz yok

Güncelleme Tarihi:

Unicredit: Türkiye’ye çivi çaktık, hisselerimizi satmaya niyetimiz yok
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 2011 00:00

Yapı Kredi’ye yüzde 50 ortak olan Unicredit’in Orta ve Doğu Avrupa Bölgesi’nin (CEE) başına getirilen Gianni Papa, “Türkiye’den çıkmaya niyetimiz yok. Türkiye’deki pazar payımızı büyüttük. Hisselerini satmayacağız” dedi.

YAPI Kredi’ye yüzde 50 ortak olan Unicredit’in Orta ve Doğu Avrupa Bölgesi’nin (CEE) başına getirilen Gianni Papa, Türkiye’den çıkmaya niyetleri olmadığını söyledi. Papa, Türkiye’deki pazar paylarını büyüttüklerini hatırlatırken, hisse konusundaki tartışmalara “Unicredit hisselerini satmayacak” sözleriyle son noktayı koydu. Viyana’da düzenlenen ve Unicredit’in de sponsor olduğu finans zirvesi Euromoney’i değerlendiren Papa, Yapı Kredi’yle ortaklıklarına ilişkin, “Türkiye’deki bankacılık sistemi çok iyi. Orada çok iyi bir yönetim takımımız var. Koç Grubu’yla ilişkilerimiz de mükemmel. İki grubun çıkarları ortak, dolayısıyla ben hiçbir sorun görmüyorum” şeklinde konuştu.

Beş yılda 300 şube

Türk ekonomisinin geçtiğimiz yıl çok iyi bir performans sergilediğini belirten Papa, şöyle konuştu: “Büyüme hızı olağanüstü. Türkiye’de beş yıllık hedefimiz 300 şubeye ulaşmak. Bu uzun soluklu bir hedef. Yılda yaklaşık 60 şube anlamına geliyor. Büyüme hedefimiz kapsamında büyük şehirlerin dışına açılma planlarımız var.”

Her yerde muhafazakârız

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç’un geçtiğimiz yıl yaptığı “Yabancı ortağımızın risk alma iştahı öbür bankalardan az olduğu için biz göreceli olarak dezavantajlı durumdayız” açıklamasına ilişkin ise Papa, “Bizim muhafazakar bir çizgimiz var. Bu sadece Türkiye için değil, dünyanın her yeri için geçerli. Biz hiçbir ülkede para kaybetmedik ancak Türkiye dâhil birçok pazarda payımızı genişlettik” yorumunu yaptı.

Mortgage’da fırsat var

Unicredit’in şirket stratejisini haziran ayında açıklayacaklarını anlatan Papa, şu bilgileri verdi: “Türkiye’deki stratejilerimizde hızlı büyüme avantajlarından yararlanacak bir pozisyon alacağız. Türkiye’de özellikle mortgage piyasasında çok büyük bir potansiyel bulunuyor. Mortgage finansmanı GSYİH’e oranının Türkiye’de yüzde 4, Avrupa’da ise yüzde 40 seviyesinde.”

İyi pozisyondayız

Papa, Başkanı olduğu CEE bölgesi için şu değerlendirmeyi yaptı: “Büyüme potansiyeli olan bu bölgeyle yakından ilgilenmeye devam ediyoruz. Bölgede iyi bir pozisyondayız. Bölgede faaliyet gösteren uluslararası oyuncular başarılı olup olmamasında sağlam finansman desteğinden ve sermaye pozisyondan yararlanabilme, uluslararası piyasalara kolay erişebilme, oyuncuların kendilerini avantajlı biçimde konumlandırabilme yeteneği gibi farklar çok önemli bir hale geldi.”

Ortalama büyüme beklentisi yüzde 3.8

UNICREDIT, CEE Stratejik Analiz Bölümü ise hazırladığı Bankacılık İncelemesi raporunda, krizin en şiddetli etkilerinin yaşanmasına rağmen CEE bölgesinin bankacılık sektörü için fırsatlar sunmaya devam ettiğini vurguladı. UniCredit araştırmacıları CEE Bölgesi’nde 2010 yılında yüzde 3.6 olarak gerçekleşmesi beklenen ortalama büyümenin ardından, 2011 yılında da büyümenin yüzde 3.8 düzeyine çıkacağını öngörüyor.

Geriye gidiş yok rekabet artıyor

KRİZİN, CEE bölgesinin uzun vadeli potansiyelini etkilemediğini belirten Papa, “Sermaye girişleri, artan rekabetçilik ve yaşam standartlarının iyileşmesi gibi etkenlere dayalı olarak, bölgesel büyüme modelinde herhangi bir geriye gidiş gözlemlemedik. Aynı durum bankacılık hizmetlerindeki henüz penetre edilmemiş alanlar için de geçerli” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!