UniCredit Türkiye’den gitmez biz de risk almayı sevmeyiz

Güncelleme Tarihi:

UniCredit Türkiye’den gitmez biz de risk almayı sevmeyiz
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 22, 2006 00:00

Koç Finansal Hizmetler CEO’su Kemal Kaya, "Önümüzdeki öncelik ekim ayında Koçbank’la tümüyle birleşip tek banka haline gelecek Yapı Kredi’de değer yaratmak. Bu dönemde başka işe girmek gibi bir risk almayız" dedi. UniCredit’i Koç Finansal’da temsil eden Federico Ghizzoni de, "UniCredit Türkiye’den gitmez, hep büyüme yolunda yürür" diye konuştu.

KOÇ Finansal Hizmetler CEO’su ve Yapı Kredi Bankası Genel Müdürü Kemal Kaya, önceliklerinin Koçbank’la birleşerek Türkiye’nin dördüncü büyük bankası haline gelecek Yapı Kredi’de değer yaratmak olduğunu söyledi. Kaya, "Yapı Kredi Bankası’nda değer yaratmadan hiçbir işe girmeyiz, risk almayı da sevmeyiz" dedi. Kaya, birleşmeyle ortaya çıkacak yeni Yapı Kredi’nin sermaye yeterlilik rasyosunun da yüzde 11’in üzerine çıkacağını bildirdi. Koç Finansal’da ve Yapı Kredi’de Koç Grubu’yla yüzde 50 ortak olan İtalyan UniCredit Grubu’nun temsilcisi Federico Ghizzoni, zaman zaman Türkiye’den gidebileceklerine dönük söylentiler çıktığını belirterek, "UniCredit Türkiye’den gitmez, aksine daha da büyür" mesajı verdi.

ŞUBE KAPATMAK YOK: Kemal Kaya ile Koç Finansal ve Yapı Kredi’nin Yönetim Kurulu Üyesi Federico Ghizzoni, ekim ayında tamamlanacak Yapı Kredi-Koçbank birleşmesinde gelinen aşamayı, bankacılık sektörü ve ekonomideki gelişmeleri değerlendirmek üzere bir sohbet toplantısı düzenledi. Kemal Kaya, birleşmeyle birlikte şube kapatmayı düşünmediklerini ifade ederek şöyle konuştu: "Aksine yeni şubeler açıp büyümeyi düşünüyoruz. Ekim ayında tamamlanacak birleşme sonrasında yeni şubelerle büyümeyi hedefliyoruz. Şube birleştirip gelir kaybetmeye hiç niyetimiz yok. Bu dönemde Yapı Kredi ile Koçbank’ın birbiriyle örtüşen 40 şubesi yer değiştirecek. Ayrıca personel sayımızda da azalma olmayacak. Aksine yeni personel alımı da zamanla gündeme gelecek. Çünkü, hedefimiz sektör liderliğine doğru büyüyerek ilerlemek."

İKİ YIL ÖNCE BAŞLADIK: Kemal Kaya, Yapı Kredi ile Koçbank’ı, iki bankanın finansal iştiraklerini birleştirme konusundaki ev ödevlerini tam iki yıl önce hazırladıklarını belirterek, şunları söyledi: "Türkiye’nin en büyük banka-finansal grup birleştirmesini gerçekleştiriyoruz. Bu bize büyük heyecan veriyor. Birleşmeyle birlikte Yapı Kredi’de hizmet kalitesi daha da artacak. 500’e yakın yeni ATM alıyoruz. Bunlar şimdikilerden daha güvenli ve daha akıllı olacak. Birleşmeye dönük çalışmalar arasında personel eğitimimiz de hızla sürüyor. Birleşmeyle açığa çıkan ve aralarında şoförlerin de bulunduğu 600 kadar elemanımızı eğitimle gişe görevlisi haline getirdik."

HALKBANK BELLİ DEĞİL: Kemal Kaya, "Birleştikten sonra da sektörde sizin önünüzde üçüncü sırada yer alacak Garanti Bankası, Halkbank’ın blok satılması halinde ilgilenebileceğini açıkladı. Sizin bu konuda bir planınız var mı?" sorusunu şöyle yanıtladı: "Bizim önceliğimiz birleşme sonrasında yepyeni bir yapıyla ortaya çıkacak Yapı Kredi’de ortaklarımıza, müşterilerimize değer yaratmak. Bu değeri yaratmadan yeni bir işe girmeyi düşünmüyoruz. Zaten risk almayı da sevmeyiz. Ayrıca henüz Halkbank’ın özelleştirme stratejisi de belirlenmiş değil. Strateji belirlenince yeniden gözden geçirebiliriz. Ama bizim için öncelik, birleşmede ve birleşme sonrasında başarıyı yakalamak. Bugüne kadar yaptıklarımız, başarılı olacağımızı gösteriyor."

Halka açıklık oranı yüzde 20’ye inecek

YAPI Kredi Genel Müdürü Kemal Kaya, Koç-UniCredit ortaklığındaki Koç Finansal’ın halen Yapı Kredi’nin yüzde 67.3’üne sahip olduğunu ifade ederek, "Koçbank’la birleşme sonrasında bankamızın halen yüzde 32’nin biraz üzerinde olan halka açıklık oranı yüzde 20’ye inecek. Önümüzdeki dönemde yeni bir halka arz da düşünmüyoruz" diye konuştu.

Çukurova’nın 795 milyon dolar borcu var, ilk faizini ödedi

YAPI Kredi Bankası Genel Müdürü Kemal Kaya, sorular üzerine, "Yeniden yapılandırma çerçevesinde Çukurova Grubu’nun bankamıza 795 milyon dolar borcu var. 27 milyon dolar civarındaki ilk faiz taksidini ödedi. Bu miktarda ikinci taksit eylül ayında ödenecek. Ayrıca Digiturk için kullanılan 100 milyon Euro’luk bir kredi vardı, onu da kapattılar. Herhangi bir sorun yok" dedi.

Finansal iştirakler birleşecek, sigorta kararını patron verecek

YAPI Kredi Bankası Genel Müdürü Kemal Kaya, Yapı Kredi ile Koç Finansal bünyesindeki factoring, leasing gibi finansal iştiraklerin Yapı Kredi markası altında birleşeceğini, bu birleşmelerin yıl sonuna kadar tamamlanacağını bildirdi. Kaya, bir soru üzerine, "Koç-Allianz ayrı bir yapı, Yapı Kredi’nin sigorta şirketleri ayrı bir yapı. Üç ortak oturacak, sigorta konusunda yolunu çizecek. Biz şu anda Yapı Kredi ve Koçbank şubelerinde hem Koç-Allianz ürünlerini, hem de Yapı Kredi Sigorta ürünlerini müşterilerimize sunuyoruz" dedi.

Yapı Kredi’yi aldığımız için mutluyuz

KOÇ Finansal Hizmetler Yönetim Kurulu Üyesi Federico Ghizzoni, "Siz Yapı Kredi’yi aldıktan sonra Türk bankacılık sektöründe fiyatlar epey yükseldi. Şu anda, ’Yapı Kredi bize ucuza geldi’ mi diyorsunuz, yoksa ’Bu bankanın içi de çok belaymış’ gibi bir düşünceniz mi var" sorusunu şöyle yanıtladı: "Biz Koç Grubu’yla birlikte Yapı Kredi’yi aldığımız için çok mutluyuz. Doğru fiyatı da ödediğimizi düşünüyoruz. Yapı Kredi’yi aldığımızda dolayı hiç mutsuzluk ifade etmedik."

Enflasyon tek hanede kalırsa başarı olur

YAPI Kredi Bankası Genel Müdürü Kemal Kaya, "2006 enflasyonunun hedefin üst sınırı olan yüzde 7’yi aşacağı artık kesinleşti. Bundan sonra 2006 enflasyonunun tek hanede tutulabilmesi başarı sayılacaktır. Ben tek hanede tutulabileceğini düşünüyorum. Nitekim biz hedeflerimizi revize ederken büyümeyi yüzde 5’ten yüzde 4.3’e indirdik. Enflasyon hedefimizi de yüzde 9.1’e çıkardık. Öngörülerimize göre kurlardaki dalgalanmanın yüzde 15’lik bir kalıcı artış etkisi olacak. Bunun enflasyona etkisi 4-6 puan olabilecek. Alınan önlemler doğru uygulanırsa, enflasyon yeniden düşüşe geçebilir. Büyüme biraz yavaşlar, cari açıkta da iyileşme olur. Ancak, cari açıkta iyileşme altı aylık sürede görülebilir."

Dalgalı kura inanıyoruz kurda istikrar istiyoruz

YAPI Kredi Bankası Genel Müdürü Kemal Kaya, temelde dalgalı kura inandıklarını, bu politikanın sürmesini istediklerini ifade ederek, "Ancak, dalga boyunun da çok büyük olmaması gerekir. Kurların belirli noktalarda istikrar kazanması doğru olur diye düşünüyoruz. Türkiye Uluslararası Para Fonu’yla (IMF) programını ısrarla sürdürmeli, Avrupa Birliği (AB) ile müzakere takvimini de uygulamalı" dedi.

Banka kárları azalacak

YAPI Kredi Bankası Genel Müdürü Kemal Kaya, yaşanan dalgalanma sonrası gelinin noktada banka kárlarında genelde bir daralma beklediklerini söyledi. Kaya, banka kredilerindeki büyümenin yavaşlayacağını, takipteki kredilerin de artabileceğini vurguladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!