Unakıtan: Tekel'i yine ‘babalar gibi’ satarım

Güncelleme Tarihi:

Unakıtan: Tekeli yine ‘babalar gibi’ satarım
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2003 02:08

Tekel'e verilen teklifler için ‘‘Herkesin bulduğu gibi buldum’’ diyen Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, ‘‘Babalar gibi satarım’’ söyleminden vazgeçmedi. Sürecin devam ettiğini kaydeden Unakıtan, ‘‘Fiyat düşük oldu diye düşünmenin alemi yok, gereği neyse ona göre hareket edilir’’ diye konuştu.

MALİYE Bakanı Kemal Unakıtan, Tekel ihalesinde verilen teklifleri değerlendirirken, ‘‘Beklentilerimizin daha fazla olduğunu herkes biliyor’’ diye konuştu.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Unakıtan, Tekel konusunda prosedürün işlediğini belirterek, ‘‘Komisyon kararını verecek. Ondan sonra Özelleştirme Yüksek Kuruluna (ÖYK) gelecek. ÖYK da gereken kararı verecek. Biraz bekleyin’’ diye konuştu. Unakıtan, ‘‘Teklifleri nasıl buldunuz’’ sorusunu ‘‘Herkesin bulduğu gibi buldum’’ şeklinde yanıtladı. Daha önce yaptığı ‘‘Ne olursa olsun satarım’’ açıklamanın hatırlatılması üzerine, ‘‘Bu sözü özelleştirmedeki irademizi belirtmek amacıyla söyledim’’ yanıtını veren Unakıtan, ‘‘Babalar gibi satarım demiştiniz bu fazla iddialı bir söylem değil miydi’’ sorusu üzerine de ‘‘Hayır hayır. Aynen devam ediyor’’ diye konuştu.

Unakıtan, özellikle sigara ihalesinin iptal edilip edilmeyeceğinin sorulması üzerine ise, şimdi ‘‘edilmeli mi edilmemeli mi’’ demenin yanlış olduğunu söyledi. Bunun prosedüre de aykırı olduğuna dikkat çeken Maliye Bakanı, ‘‘Ama beklentilerimizin daha fazla olduğunu herkes biliyor’’ açıklamasında bulundu. Unakıtan, ‘‘Tabi biz malı satan olarak en iyi fiyata satma gayreti içinde oluruz her zaman. Malımızı eder fiyattan satmak isteriz. Arzumuz o. Onun için elimizden gelen her türlü gayreti gösteririz’’ diye konuştu.

Oldukça yüksek beklentiler yaratılmışken, Tekel'in özelleştirmesinde fiyatın neden bu kadar düşük kaldığı konusunda ise Unakıtan, şöyle konuştu:

‘‘Herşey serbest piyasa ortamında oluyor. Kimseye şunu bunu vereceksiniz diye baskı yapılması sözkonusu olamaz. Alıcılar da hür iradelerini kullanarak kendi kararlarını verirler. Bu süreç devam ediyor. Sonunda ne olur hep beraber göreceğiz. Kimse malını çok düşük fiyata, yok pahasına satmak istemez. Biz elimizden gelen en yüksek fiyatı bulma gayreti içinde olduk ve olacağız. Bunun çalışmalar devam ediyor, devam eden bir süreçtir. 'Efendim fiyat düşük oldu' diye düşünmenin alemi yok. Gereği neyse ona göre hareket edilir. İlgili komiesyonlar var, ÖYK var. Bunlar ona göre kararlarını verirler.’’

Unakıtan, birkaç gün önce söylediği ‘‘Müjdeli haberlerim olacak’’ şeklindeki sözlerini hatırlatılması üzerine de ‘‘Bekleyin bakalım biraz’’ dedi.

Tekel: Bu teklif bize hakarettir

TEKEL Genel Müdürü Sezai Ensari, özelleştirme ihalesinde verilen tekliflerin kabul edilebilir olmadığını belirterek, ‘‘Teklifler hem Tekel'e hakarettir, hem Türk sigara piyasasına saygısızlıktır’’ dedi.

Tekliflerin özelleştirme hedefi olan 4 milyar doları aşacağını düşünürken verilen rakamların kendisini çok şaşırttığını söyleyen Ensari, Özelleştirme İdaresi ve Tekel Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kilci'nin ‘‘Umarım ihale komisyonu da bu yönde karar verir’’ yönündeki görüşüne katıldığını belirtti. ‘‘Ben de olsam hiç tartışmaya bile açmadan derhal ihaleyi iptal ederdim’’ diyen Ensari, şöyle konuştu:

‘‘Bence Özelleştirme Yüksek Kurulu'na sunulmasına gerek yok. Tabii ki sunuşu yapacaklar, bir şekilde nihai kararı Yüksek Kurul verecek. Ama eğer İhale Komisyonu'nun yetkisindeyse ben olsam bu rakamı Yüksek Kurul'a sunmam. Tekel'in özelleştirilmesinden kamuoyu, Özelleştirme İdaresi ve iktidar çok umutlu. Bu, hesap meselesidir. Adamlar çarpmışlar, toplamışlar, çıkarmışlar ve demişlerdir ki 'Bu fiyat bizim işimize yarar', tabii herhalde bu fiyata kolay kolay hiç kimse evet demez. Tekel özelleştirme programında bir motivasyon örneği, buna saygılı olmak icap eder. Ama gelen rakam, diğer kuruluşlara örnek teşkil edecek bir rakam değil ve Türkiye'ye önemli döviz girdilerini engelleyecek bir rakam.’’

Tekel'in 2002 sonu itibariyle 328 trilyon lira kár ettiğini anımsatan Ensari, Eylül ayı itibariyle 170 trilyon lira kárda olduklarını belirterek, yıl sonu hedeflerinin ise 250 trilyona ulaşılması olduğunu kaydetti. Daha önce de ‘‘Tekel Genel Müdürü olarak şunu ifade etmek isterim ki; bir erteleme, bir aksilik olursa Tekel'in şaha kalkması için gereken tüm yatırımlara, tüm girişimlere, çalışmalara başlarım ve bunları hayata geçirim’’ dediğini hatırlatan Ensari, sözlerine şöyle devam etti:

‘‘Sözümün arkasındayım. Kamuoyu rahat olsun. Tekel'in değerini düşürtmeyiz. Bundan öyle bir değer çıkar ki, daha sonra gelecek rakamlar en az bunun 3-4 katı olur. Ben bunu umut ediyorum. Ben kurumuma sahip çıkacağım. Bunu halk adına, kamuoyu adına rahatlıkla ifade ediyorum.’’

Tekel'e ‘ahlaksız bürokrat’ darbesi

Tekel'e teklif sayısı iyi

DEVLET Bakanı Ali Babacan, Tekel özelleştirmesinde önemli olanın, verilen teklifin miktarı değil, hükümetin özelleştirmeye bakışı olduğunu söyleyerek, ‘‘Hükümet özelleştirme istiyor mu? Büyükçe bir (evet). Özelleştirme illa ki olacak’’ dedi.

Tekel'e teklif veren firmanın sayısının da ‘son derece iyi olduğunu’ savunan, ‘‘rakamı da piyasanın belirleyeceğini' söyleyen Babacan, ‘‘Özelleştirmenin arkasındaki siyasi iradenin, son 10 yıldır hiçbir hükümet tarafından konulmadı’’ diye konuştu. .

Babacan, Financial Times gazetesinde dün yer alan ‘‘Tekel'e gelen fiyatların anlaksız bürokrasi yüzünden yetersiz kaldığı’’ yolundaki haberinin hatırlatılması ve nasıl değerlendirildiğinin sorulması üzerine, ‘‘Haberi okumadım ama bu ifadelere katılmak mümkün değil’’ yanıtın verdi.

CHP: Tekel'i sattırmayız

CHP Tekel'in özelleştirilmesine karşı çıktı. TEKEL için verilen tekliflerin açıklanmasından sonra dün bir basın toplantısı düzenleyen CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, hükümeti ‘‘Tekel'i satmayın yoksa sizden bunun hesabını sorarız’’ diye uyardı.

Yabancı tekellerin ülkenin en önemli kuruluşu olan Tekel'i yok pahasına kapatmak istediğini savunan Anadol, ‘‘AKP'nin maskesi düştü, gerçek yüzü ortaya çıktı. AKP'ye biçilen rol IMF ve Dünya Bankası politikaları doğrultusunda Tekel'i haraç mezat satmaktır’’ dedi. Anadol, Tekel için verilen tekliflerin açıklanmasıyla Tekel'de oynanan oyunun son perdesinin açıldığını savundu. Anadol, ‘‘Açılan tekliflerde sigara sanayi işletmesi için 1 milyar 150 milyon dolar, alkollü içki sanayi işletmesi için de 292 milyon dolar verildiği anlaşıldı. Sonuç, 'Tekel'i baba baba satarım' diyenler için tam bir hayal kırıklığı olmuştur’’ dedi. Tarihin tekerrür etmesinden üzüntü duyduklarını söyleyen Anadol, şunları söyledi:

‘‘Osmanlı binbir güçlük ve yüksek faizle aldığı ve hovardaca harcadığı dış borçları ödemeyince 1881'de ünlü Muharrem Kararnamesi'yle dünyaya iflasını ilan etmişti. Sonunda yabancı alacaklılar İstanbul'a gelip Düyun-u Umumiye İdaresi'ni kurdular. İkinci bir Maliye Bakanlığı gibi görev yapan bu şirket, tuz ve tütüne el koydu. Bunları kurduğu Reji İdaresi eliyle işletti. Reji İdaresi bu kadar vahşi ve yoğun sömürüyü sürdürebilmek ve köylünün tütününü zorla alabilmek için silahlı kolcu örgütü bile kurdu. Tarih tekerrür ediyor. Bugün bütçe açıklarının kapatılması amacı ile Tekel'in yabancı tekellere satılmasına gelindi. Oyunun son perdesi ihale tekliflerinin açılmasıyla başladı. Bugünün geleceği dünden belliydi.’’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!