Unakıtan: En fazla zammı giyim sektörü yapmış

Güncelleme Tarihi:

Unakıtan: En fazla zammı giyim sektörü yapmış
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2006 14:04

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, enflasyon hesaplarına bakıldığında en fazla zammın giyim sektörü tarafından yapıldığının görüldüğünü belirterek, “İlla kayıt dışına geçiş için vergi indirimini öngörmemek lazım. Madem öyle bu kadar zam olmazdı. Ben indirdim, onlar bindirdi” dedi.

Bakan Unakıtan, Vergi Konseyi tarafından Antalya'da düzenlenen ”AB Sürecinde Kayıtlı Ekonomiye Geçiş” konulu arama konferansına katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Unakıtan, Türkiye'nin, genç nüfusu ve dinamizmiyle AB'ye çok şey katacağını belirterek, “AB'ye üyelik sürecinde onların parasından istifade etme ve insanımız çalışmasıyla istihdamın artacağı düşüncesinde değiliz. Biz kendimize güveniyoruz” dedi.
Türkiye'de kayıt dışı ekonominin geçen dönemlerde ortaya çıkan kamu açığıyla krizlere neden olduğunun altını çizen Unakıtan, ekonomiyi kayıt altına almak için hükümetin çok önemli adımlar attığını söyledi.
Kayıtlı ekonomiye geçiş için vergi indirimlerine gittiklerini, bu amaçla kurumlar vergisini de yüzde 20'ye indirdiklerini hatırlatan Unakıtan, bu konuda kanun çıkardıklarını kaydetti.
Bu kanunun temel kanun olarak görüşülmesinin gündeme geldiğini belirten Unakıtan, “Genel Kurula geldi. Temel kanun olarak görüşülecek. Bu hafta gündem çok yoğundu. Büyük ihtimalle önümüzdeki hafta görüşülecek. Bunu yaptıktan sonra OECD ülkeleri arasında toplam vergi yükü en az olan ülkeler arasına gireceğiz” dedi.

“BİNDİRDİLER”

“Bazı ürünlerin KDV'lerinde indirimler yaptık. Bunların kayıtlı ekonomiye geçişte faydası oldu mu? Bir kısım oldu. Tahmin ettiğimiz kadar da olmadı” diyen Unakıtan, şöyle devam etti:
“Neden? Tekstilde KDV'yi indirdik... Enflasyon hesaplarına baktım. En fazla zammı giyim sektörü yapmış. E hani be kardeşim indirmiştik biz bunu. (Fiyatları indireceğiz sayın bakanım) diyorlardı. Ne oldu? Şimdi ne diyecekler bakalım sayın Bakana. İlla kayıt dışına geçiş için vergi indirimini öngörmemek lazım. Madem öyle bu kadar zam olmazdı. Ben indirdim, onlar bindirdi. Sanki hiç indirmemiş gibi bir de üstüne bindirdiler. Ben öyle yorumluyorum. Bilmiyorum yanlış mıyım? Zaten bana rahmetli Ahmet Bayrak söylemişti. (İncelemeye kuvvet ver) demişti. Ahmet Bayrak üstadın dediklerini yapacağım.”

-KAYITLI EKONOMİYE GEÇİŞ-

Vergi oranlarının yüksekliğini gerekçe göstererek, kayıt dışında kalmak için hiç kimsenin mazeretinin kalmadığını vurgulayan Unakıtan, kayıtlı ekonomiye geçiş sürecini başlattıklarını söyledi.
Kayıtlı ekonomiye geçişle küresel rekabette Türk ekonomisinin önemli kazanımlar elde edeceğini, verginin genişleyerek tabana yayılacağını ve herkesin üzerine düşen vergiyi ödeyeceğini ifade eden Unakıtan, kayıt altına alınan vergiyle, vergi adaletinin sağlanacağını ve vergi yükünün daha da düşeceğini bildirdi.

-“HARAÇ GİBİ FAİZ ÖDÜYORUZ”-

Kayıt altına alınan vergiyle kamu kaynaklarının sağlıklı gelir harcamalarıyla finanse edileceğini ve kamu açıklarının bertaraf edileceğini de vurgulayan Unakıtan, şunları söyledi:
“Geçmiş krizlerin sebebi kamu açıklarıdır. Kamu açıkları olduğundan dolayı bugün haraç gibi faiz ödüyoruz. Senede 35-40 milyar dolarlar ödüyoruz. Türk milletinin cebinden çıkıyor bu para. Türkiye'ye kredi verenlerin cebine giriyor. Yazık, günah, acıyorum. O paralarla ne hizmetler yapılır. Kayıtlı ekonomiye geçildiğinde Türkiye o borcu ödemeyecek. Çünkü kamu açığı olmazsa, o borca ihtiyacı olmayacak.”
Unakıtan, kayıtlı ekonomiyle kurumsallaşma imkanının ve ekonomik verimliliğin de artacağına dikkati çekerek, rüşvet ve yolsuzluk ekonomisinin de önleneceğini kaydetti.

-“MİLLİ GELİR 5 BİN DOLARDAN FAZLA”-

Ekonomideki kayıt dışılığın hesaplamalara yansıyamadığını, bu nedenle kişi başına düşen milli gelirin hakiki hesabının ortaya çıkamadığını belirten Unakıtan, Türkiye'de kişi başına düşen milli gelirin 5 bin dolardan fazla olduğunu söyledi. Unakıtan, şöyle devam etti:
“Gayri Safi Milli Hasıla hesaplarımız var. Türkiye İstatistik Kurumu, kişi başına düşen gelirde hesaplamalar yapıyor. Kayıt dışılık bizim kişi başına düşen hakiki milli gelirimizi maalesef ortaya çıkarmıyor. Biz Türkiye için 5 bin dolar diyoruz ya, bu kayıt dışılığı önlediğimiz zaman göreceksiniz, milli gelirimiz 5 bin dolardan daha fazla. Neden? Çünkü, Türkiye İstatistik Kurumu kayıt dışıyı kavrayamıyor. Dışarıya göründüğümüzden daha fakir değiliz. Biz 5 bin dolarlık adam değiliz. Daha fazlayız.”

-STRATEJİK PLAN TBMM'Yİ SUNULACAK-

Hükümet olarak 2013 yılına kadar ki süreç için ikinci 7 yıllık stratejik plan yaptıklarını ve bu plana göre, kişi başına düşen milli gelirin 7 yılın sonunda 10 bin doları bulmasının hesaplandığını dile getiren Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, sözlerini şöyle tamamladı:
“Planı görüştük. Yakında TBMM'ye sunulacak. Türkiye'nin kişi başına gelirde 10 bin dolara ulaşmasını hedefliyoruz. Ondan sonraki hedeflerimiz daha büyük. Akıllı hareket edersek hedeflerimize ulaşacağız. 5-6-7 sene bir milletin hayatında çok uzun değil. Nasıl bu dönemde 5 bin doları bulduysak, ikinci 7 yıllık dönemde de kişi başına gelir 10 bin doları bulacak. Bunu da aşacak. Yeter ki politikalarımızdan taviz vermeyelim.”

-MUSTAFA UYSAL-

Vergi Konseyi Başkanı Mustafa Uysal da konuşmasında, düzenlenen arama konferansıyla kayıt dışılığın nedenlerine değil, çözüm yollarına odaklanacaklarını söyledi.
Denetim, gelir idaresinin güçlendirilmesi ve cezaların caydırıcı hale getirilmesiyle kayıt dışılığın önüne geçileceğine inandıklarını kaydeden Vural, “Ekonominin kayıt altına alınması, AB'ye geçiş sürecinde olmazsa olmaz şarttır” dedi.
“AB Sürecinde Kayıtlı Ekonomiye Geçiş” konulu toplantı, basına kapalı oturumlarla devam ediyor. İki gün sürecek toplantı, Maliye Bakanı Unakıtan'ın yarın yapacağı kapanış konuşmasıyla sona erecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!