Unakıtan’dan ’bazı rant gelirleri’ne vergi planı

Güncelleme Tarihi:

Unakıtan’dan ’bazı rant gelirleri’ne vergi planı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 14, 2008 00:00

Şimdiye kadar vergilendirilmemiş bazı rant gelirlerini de vergilendireceklerini açıklayan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, "Vergiyi daha basit hale getireceğiz. Vergi dışı kalmış bazı kesimleri de onun içinde kapsayacağız. Bu konuda arkadaşlarıma talimat verdim" dedi.

MALİYE Bakanı Kemal Unakıtan, Gelir Vergisi Kanunu’nu tamamen değiştireceklerini belirtirken, şimdiye kadar vergilendirilmemiş bazı rant gelirlerini de vergilendireceklerini, vergi dışı kalmış bazı kesimlerin kapsam içine alınacağını açıkladı. Eşi Ahsen Unakıtan ile birlikte Eskişehir’in Alpu ve Beylikova ilçelerindeki AKP ilçe kongrelerine katılan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, yeni vergi düzenlemeleri olup olmadığına ilişkin bir soru üzerine, "Birçok vergi kanununu değiştirdik. Vergi sistemini daha anlaşılır, basit ve çağdaş hale getirdik. Geçen senelerde Kurumlar Vergisi’ni sıfırdan, tamamen değiştirdik. Gelir Vergisi üzerindeki çalışmaların da sona erdik. Gelir Vergisi Kanunu’nu tamamen değiştireceğiz. Vergiyi tabana yayan mahiyette bir Vergi Kanunu getiriyoruz. Bunu getirirken esnafımızın vergilerini düşüreceğiz. Daha ödenebilir ve iyi bir hale getireceğiz. Hem onları kayıt içine alalım, hem de onları biraz daha rahat ettirelim düşüncesindeyiz" dedi.

Meclis açılınca

Çalışmayı yapan arkadaşlara gerekli talimatı verdim. TBMM açıldıktan sonraki dönemde gündeme gelecek" diyen Unakıtan, sözlerine şöyle devam etti: "Şimdiye kadar vergilendirilmemiş bazı rant gelirlerini de vergilendireceğiz. Vergiyi daha basit hale getireceğiz. Vergi dışı kalmış bazı kesimleri de onun içinde kapsayacağız. Ziraatla uğraşan kesime de daha uygun, daha iyi bir vergi sistemi getireceğiz. Orada birçok kimseden vergi almayacağız. Tarımla uğraşan kesimlere çok daha büyük kolaylıklar, yeni bir anlayış getireceğiz. Türkiye’de tarımsal üretimi teşvik edecek yeni bir vergi sistemi getireceğiz."

Ziyareti sırasında Alpu Belediyesi’nin DP’li Başkanı Mustafa Gökçe, Bakan Unakıtan’a, itfaiye aracı ile yarım kalan kapalı pazar yerinin inşaatının tamamlanması için 100 bin YTL’ye ihtiyaç duyulduğunu belirterek, "Eğer parayı verirseniz isminizi bile buraya verebiliriz. Her türlü siyasi parti genel başkanları ilçemize gelip gider, herkese kapımız açık ama Bakanımızı daha güzel karşılıyoruz" dedi. Bu sırada Ahsen Unakıtan da eşi Bakan Unakıtan’a "Seni çok seviyorlar burada" dedi. Bakan Unakıtan ise eliyle para işareti yaparak "Bende para olduğu için çok seviyorlar" diye konuştu. Ahsen Unakıtan daha sonra belediye başkanının odasında bulunan deri koltukların yıpranmış olduğunu, bunun değiştirilmesi gerektiğini söyledi. Vali Kadir bu konuda yardımcı olacağını söylerken, Unakıtan, gülerek, "Seçimleri bir görelim bakalım. Seçimlerden önce koltuk yaptırmam ben" diye konuştu.

Cari açık mutsuz ediyor

TÜRKİYE
Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, cari açığın insanları mutsuzluğa ittiğini savundu. Karabük Esnaf Odaları Birliği Başkanlığı’nı ziyaret eden Palandöken, esnaf ve sanatkarın, siyasi iktidarlar değişiminde en çok zarar gören kesim olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu: "Ekonomik göstergelere baktığımızda 128 milyar dolar ihracat yapan bir ülkeyiz. Dünyanın 17’nci büyük ekonomisine sahip ülke konumundayız. Fakat ülkemizde cari açıklar insanlarımızı mutluluktan, mutsuzluğa itiyor. Zengin daha zengin, yoksul daha yoksullaşıyor, orta sınıf yok oldu. Neden? Haksız rekabet başladı. Bizim müteşebbisimiz kendi başına iş yapma becerisini kolektif çalışma şekline de dönüştüremedi."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!