Güncelleme Tarihi:
Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından Antalya Belek'te düzenlenen Uluslararası Nehir Havzaları Yönetimi Kongresinde çeşitli ülkelerden gelen uzmanlar, konuyla ilgili deneyimlerini ve bilimsel çalışmalarını paylaşıyorlar.
Toplantılara katılan IHA Başkanı Doğan Altınbilek, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, Türkiye'nin su tüketiminin dünya su ortalamasının üstünde olduğunu belirterek, “Türkiye'nin su konusunda ciddi birikimi var. Afrika'da günde 30 litre su tüketilirken, Türkiye'nin köylerin de bile 60 litre su tüketiliyor” dedi.
Türkiye'nin su konusunda orta halli bir ülke olduğunu ifade eden Altınbilek, güney komşularının su fakiri ülke olmasından dolayı Türkiye'nin su zengini ülke gibi göründüğünü vurguladı. Türkiye'nin Güney komşularına göre 10 kat zengin, Batı Avrupa'ya göre ise 5 kat daha fakir olduğuna dikkat çekti. “Fakir mahallelere komşuyuz” diyen Altınbilek, Türkiye'ye yetecek kadar su olduğunu dile getirdi. Açıklanan bazı rakamların izaha muhtaç olduğunu ifade eden Altınbilek, “Türkiye'de kişi başına 2 bin 800 litre su düşüyor. Teknik ve ekonomik hesaplarla 1500 düşüyor. Su kaynağımızın dörtte birini Fırat ve Dicle nehirleri oluşturuyor. Ama bunun Konya'ya faydası yok” diye konuştu.
SU SAVAŞLARI
“Küresel ısınmayla su savaşlarının çıkacağına inanmıyorum” diyen Altınbilek, uzun mesafelerle su aktarımının gelecekteki su maliyetlerini artırabileceğini, ancak hali hazırda zaten en ucuz tüketim maddesinin su olduğu için buna alışılabileceğini kaydetti.
Türkiye'de 26 nehrin üzerine 730 barajın yapıldığına işaret eden Altınbilek, yapılan barajlarla tabi akımın yok edildiğini sözlerine ekledi. “Bunun yapılması gerekiyor” diyen Altınbilek, depolamanın artmasıyla birlikte ülkenin de refahının arttığını belirtti.
Dünyada ileride su savaşı yaşanacak iddialarına inanmadığını altını çizen Altınbilek, konuşmasına şöyle devam etti:
“Nehirlerimiz ve derelerimiz her geçen gün kirleniyor. ABD, nehirlerin temizlenmesi ve somon balığı üremesi için 20 milyar dolar harcadı. Kirletmenin bedeli ağır. Nehirleri kirletmeyecek tedbirler almak gerekiyor.”
Devlet Su İşlerinin (DSİ) özel teşvikleri ile hidroelektrik enerji üretiminde özel sektörün önünün açıldığına dikkat çeken Altınbilek, hidroelektrik santral kurmak için 915 başvuru geldiğini ve bunlardan 100'den fazlası için de lisans aldığını hatırlattı.
Özel sektörün bu projeleri gerçekleştirmesi için 20 milyar dolar krediye ihtiyacı olduğunu vurgulayan Altınbilek, 15 senede yapılacak projelerin 5 seneye sığdırılmaya çalışıldığını, ancak bu kadar kredi, türbin bulunup bulunamayacağının sorgulanması gerektiğini söyledi.