Uluslararası kuruluşlardan 745 milyon dolar geliyor

Güncelleme Tarihi:

Uluslararası kuruluşlardan 745 milyon dolar geliyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 21, 1999 00:00

Haberin Devamı

Uluslararası kuruluşlar Türkiye'nin deprem yaralarını sarmak için seferber oldu. IMF, Dünya Bankası ve Avrupa Kalkınma Fonu, şimdiden Türkiye'ye toplam 745 milyon dolarlık destek vereceğini açıkladı. Bu miktarın artması bekleniyor.

Uluslararası kuruluşların, yüzyılın en büyük doğal afetlerinden birini yaşayan Türkiye'ye yönelik yardımları giderek büyüyor. Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Bankası ve Avrupa Kalkınma Fonu, şu ana kadar Türkiye'ye 745 milyon dolarlık kaynak desteği vereceğini açıkladı.

Türkiye deprem felaketinin ardından, Dünya Bankası Türkiye Direktörlüğü'ne başvurarak, ülke yardım stratejisi kapsamında borçlanma limitinin yükseltilebileceği kadar yükseltilmesini istedi. Türkiye'nin şu anda Dünya Bankası'ndan kullanabilir kredi limitinin 150 milyon dolar olduğu ve deprem nedeniyle buna ek olarak yaklaşık 120 milyon dolarlık yeni kredi açılacağı belirtiliyor. Daha önce sağlanan 150 milyon dolarla birlikte, Dünya Bankası'ndan yaklaşık 270 milyon dolarlık kaynak sağlanabilecek. Ancak zararın büyüklüğü nedeniyle Dünya Bankası kredi limitinin mümkün olduğunca yükseltilmesi isteniyor.

LİMİT DÜŞÜK

Ülke Yardım Stratejisi kapsamında, Dünya Bankası'nın 1998-1999-2000 mali yılı için Türkiye'ye 1.5 milyar dolar tutarında kredi açtığını belirten yetkililer, başta eğitim olmak üzere bu kredinin bugüne kadar yaklaşık 1.39 milyar dolarının kullanıldığını vurgulayarak şu açıklamayı yaptılar:

‘‘Kalan yaklaşık 110 milyon doları deprem bölgesinde kullanmak üzere yazı yazdık. Geçen yıl Adana Depremi için alınan 369 milyon dolardan ise 41.5 milyon doları kullanılmamıştı. Bu da devreye girecek. Bunlardan dolayı yaklaşık 150 milyon dolar hemen devreye girebilecek durumda. Geçen yıl çok daha küçük ölçekli olan Adana Depremi için 369 milyon dolar alındı. Burada çok daha yüksek bir tutara ihtiyacımız var.’’

HEYET GELİYOR

Kredi limitinin yükseltilmesine ise Dünya Bankası Yönetim Kurulu karar verecek. Önümüzdeki hafta Dünya Bankası ekibi Türkiye'ye gelecek. Heyet, hasar tespit çalışmalarının sonunda gereksinim duyulan toplam tutarı ortaya koyacak. Bu arada ülke yardım stratejisi çerçevesinde, Dünya Bankası kredisiyle temel eğitim, sağlık ve elektrik altyapı projeleri yapan TEAŞ gibi kurumlara yazı gönderilerek, buralardaki kaynakların deprem bölgesine kaydırılması istendi.

IMF KREDİSİ

Başbakan Bülent Ecevit'in Uluslararası Para Fonu (IMF)'in, Türkiye'ye vereceğini açıkladığı 325 milyon doların ise kredi olduğunu bildirildi. Yardım özel koşullu kredi kapsamında yapılacak. Avrupa Konseyi Sosyal Kalkınma Fonu'ndan para

kullanımı için de sözlü görüşmeler yapılıyor. Proje ve hasar tespiti ile bu fondan da kısa sürede kaynak sağlanabilecek. Ancak Türkiye'nin bu fondan bugüne kadar yüksek miktarda kredi kullanması nedeniyle kredi limiti çok yüksek değil. Deprem için 100-150 milyon dolarlık bir kredinin kullanılabileceği belirtiliyor.

Nereden ne kadar para sözü verildi?

IMF: 325 milyon dolar

DÜNYA BANKASI: 270 milyon dolar

AVRUPA KALKINMA FONU: 150 milyon dolar



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!