Ulusal marker’da yabancı yarışı

Güncelleme Tarihi:

Ulusal marker’da yabancı yarışı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2005 00:00

Yıllık 50 milyon YTL’yi aşkın alıma konu olması beklenen akaryakıta eklenecek ulusal marker için ihale yarın yapılıyor. Kaçak akaryakıttan kaynaklanan 3 milyar YTL vergi kaybının çaresi olarak gösterilen marker temini için altı şirket yarışacak.

İhaleye; İngiltere, Almanya, İtalya, İsrail, AB şirketleri katılacak. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), ihale için altı şirkete ön yeterlilik verdi. Şubat 2006’dan itibaren marker kullanılmasını öngören ihalede şu şirketler yarışacak: Anadolu Petrolleri-Authentix Ltd. (İngiltere), ADCO Petrol-ITAM International (İtalya), DUPONT Türkiye- Identif GmbH (Almanya), Sel-Tan İnş- Johnson Matthey Plc. (İngiltere), Global Fluids International (İsrail) ve MTM Güvenlik-InkSure Technologies (ABD).

KULLANMAYANA CEZA:

Ulusal marker uygulamasıyla Türkiye piyasasında dolaşıma giren benzin, motorin türleri ve biodizele, yüksek teknoloji ürünü, çıplak gözle görülmeyen, taklit edilemeyen, formülü gizli nitelikte ve yakıtın niteliğini bozmayacak bir kimyasal madde enjekte edilecek. İhaleyi kazanan firma EPDK’ya marker kontrolünü ve ölçümünü yerinde ve en fazla 3 dakikada yapacak 235 tane kontrol cihazı teslim edecek. Yapılan denetimlerde akaryakıtlarda ulusal marker bulunmaması halinde Kanunda belirtilen ağır cezalar uygulanacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!