Uluğbay: Artık 65 milyonun beden ölçüsünü bilmeliyiz

Güncelleme Tarihi:

Uluğbay: Artık 65 milyonun beden ölçüsünü bilmeliyiz
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 1999 00:00

Haberin Devamı

Türkiye ekonomisinin dünyanın ilk 20 ekonomisi içinde yeraldığını söyleyen Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hikmet Uluğbay, artık Türkiye'nin önündeki hedefin ilk 10'a girmek olması gerektiğini söyleydi. Uluğbay, ‘‘Bunu yapabilmek için sanayimizin insanlara ait tüm istatistiki verilere haiz olması gerekiyor. 65 milyon insanımızın tek tek beden ölçülerini bilmeliyiz’’ dedi.

DİE'nin 73. kuruluş yıldönümü kutlamalarına katılan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Uluğbay, sanayi devrimini yapan ülkelerin yapısına bakıldığında, istatistik üretimi ve üretilen istatistiklerin paylaşımında gösterdikleri başarının etkin olduğunun görüldüğünü belirtti. İstatistiki bilgilerin, yönetimler için olduğu kadar sanayi ve hizmet sektörü için de anlamlı olduğuna işaret eden Uluğbay, 73 yaşına giren DİE'nin, ürettiği bilgilerle günün ihtiyaçları ve değişen gereksinimlerine cevap verecek şekilde, bilgileri güncelleştirmesi gerektiğini söyledi.

Uluğbay, Türkiye'nin ekonomide dünyanın ilk 10'u arasında yer almasının hedeflendiğini dile getirerek, bunun sağlanmasının ise üretilecek bilgiden geçeceğini belirtti. Uluğbay, burada DİE'ye düşen bir görevin de, Türk insanının beden ölçüleriin çıkarılması olduğunu kaydetti. Başbakan Yardımcısı Uluğbay, şöyle devam etti:

65 MİLYON ÖLÇÜLMELİ

‘‘İnsan yapısının fiziki ölçülerine ilişkin örnekleme veya diğer yöntemlerle bilgi halimizi oluşturmalıyız. Bununla söylemek istediğim şu; bugün ülkemizde yaşayan 65 milyon vatandaşımızın boy uzunluklarının dağılımına, yaş grupları itibariyle tam hakim değiliz. Beden ölçülerinin çeşitli boyutlarına hakim değiliz. Bunları bir şekilde toparlayabilmemiz lazım. Bunu niçin söylüyorum? Çünkü üretilen birçok sanayi malında insana hizmet sunmak, insanın fiziki yapısını rahatlatmak, rahat kullanıma imkan verebilmek, rekabetin önde gelen unsuru haline gelmiştir. Bugün yabancı ülkelere gittiğinizde, bir gömlek almaya kalktığınızda, çok çeşit ile karşı karşıyasınız. Aldığınız ürün kendi bedeninize uyabiliyor. Ayakkabı almaya kalktığınızda tarak ölçüsüne kadar, veriler ayakkabının içinde yer alıyor. İşte bundan sonra sanayide rekabet edebilmek için, hem dünya hem ülkemiz bakımından, insana hizmet veren alanlarda, insanlara ait tüm istatistiki verilere haiz olmak gerekiyor. Dünyada rekabet gücünü sergileyen sanayimize, bu alanda da bilgi sunabilme yükümlülüğümüz var.’’

DİE Başkanı Ömer Gebizlioğlu da konuşmasında, bilgi ve hız çağına girildiği ve küreselleşme olgusunun yaşandığı günümüzde, bilgi ve istatistiğin öneminin büyük olduğunu söyledi.

Gebizlioğlu, bilgi çağı ve küreselleşmenin en belirgin özelliklerinin, yoğun bilgi üretimi ve akışı olduğunu, bilgiyi zamanında ve yerinde kullanan, bilgiyi üreten ve güçlü olmanın en önemli koşulu olan bilgiye dayalı hakimiyet kabiliyetine sahip ülkelerin, 21. yüzyılın da dünya devletleri olacağını belirtti.

Gebizlioğlu, DİE'nin yılda 300'e yakın haber bülteni yayınladığını, her yıl yüzlerce istatistiki bilgi içeren 200'ü aşkın kitap çıkardığını kaydetti.

DİE'nin kuruluş yıldönümünde konuşan Başbakan Yardımcısı Hikmet

Uluğbay, ‘‘Türkiye'nin önünde dünyada ilk 10 ekonomi arasına girme hedefi var. Bu hedef doğrultusunda üretim yapabilmek için, 65 milyonluk nüfusun tüm beden ölçülerini bilmeliyiz. Dünya artık buraya gidiyor’’ dedi.

2000'de genel nüfus sayımı

Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE) Başkanı Ömer Gebizlioğlu, enstitünün 2000 yılında Genel Nüfus Sayımı ve Hane Halkı Gelir ve Tüketim Araştırması yapacağını açıkladı. Gebizlioğlu, DİE'nin 73'ncü kuruluş yıldönümü nedeniyle düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada 2000 ve 2003 yıllarında da genel tarım ve sanayi sayımı gerçekleştirileceğini hatırlattı.

Demirel: Daha iyi demokrasi bilgiyle olur

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, küreselleşen dünyada, ülkenin sağlıklı bir şekilde yönetilmesinin, ancak güvenilir bir bilgi altyapısına dayandırılarak mümkün olabileceğini söyledi. Demirel, Devlet İstatistik Enstitüsü'nün (DİE) 73. kuruluş yıldönümü nedeniyle, DİE'de düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, demokrasinin etkinliğinin bilgi sistemlerinin sağlıklı kurulabilmesiyle doğru orantılı olduğuna dikkati çekti. Demokrasilerde karar alırken istatistiğe dayanan bilgi elemanlarına birinci derecede öncelik verildiğini kaydeden Demirel, ‘‘Bu itibarla demokrasinin etkinliği, istitastik altyapısının ve bilgi sistemlerinin sağlıklı bir biçimde kurulabilmesiyle doğru orantılıdır’’ dedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!