Ülker'in ve Kar'ın babası vefat etti

Güncelleme Tarihi:

Ülkerin ve Karın babası vefat etti
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2001 01:16

Bolşevik ihtilalini gördükten sonra ailesiyle birlikte, 4 dolar ile geldiği İstanbul'da bir gıda imparatorluğu kuran iş dünyasının önemli ismi, Ülker Gıda Sanayii ve Kar Şirketler Topluluğu'nun kurucusu Asım Ülker, 90 yaşında vefat etti.

Türk iş dünyasının önemli isimlerinden Asım Ülker vefat etti. Türk gıda sanayiine Ülker ve Kar gibi iki büyük kuruluşu kazandıran Asım Ülker son olarak Kar Şirketler Topluluğu Yönetim kurulu Başkanı'ydı.

1911'de Kırklareli'nin Kara Mehmet Köyü'nde doğan Asım ülker, bir yaşındayken ailesiyle birlikte baba ocağı Kırım'a göç etmiş, Yalta yakınlarında bir kasabaya yerleşmişti. Tahsilini burada tamamlayan Asım Ülker, Rus Çarlığı'nın devrilmesini Bolşevik ihtilalini yaşadı. En güzel gençlik yılları ile en acı günlerini aynı anda yaşadığı Kırım'dan 1927 yılında ayrılarak tekrar ailesiyle birlikte İstanbul'a göç etti.

4 DOLARLIK SERVET

Bir gemi güvertesinde İstanbul'a gelen ve babasındaki dört dolarla Sarayburnu'na çıkan Asım Ülker; annesi, babası, ablası ve iki küçük erkek kardeşinin sorumluluklarını üstlenip genç yaşta çalışma hayatına atıldı.

Çıraklık, işçilik, katiplik, tezgahtarlık yaptıktan sonra ortak olduğu şekerci dükkanını bir müddet sonra devralan Asım Ülker, yoksulluğu yenmeye çalışırken kardeşi Hakkı'yı genç yaşta kaybetti.

1941 yılında Ankara'ya yerleşip ikinci dükkanını açan ve Zehra Hanım ile evlenen Asım Ülker'in, 2001 yılında 60 yılını tamamlayan bu örnek evliliğinden biri kız üç çocuğu oldu.

Tahsilini tamamlayan kardeşi Sabri ile birlikte 1944 yılında Ülker Gıda Sanayi'ni kuran Asım Ülker, o tarihten sonra tam 43 yıl Ülker Gıda Sanayii'nin yönetim kurulu başkanlığını yürüttü. Berksan olan soyadını da Ülker'e değiştirdi. 1987'de çocukları ile yüzde 50 ortağı olduğu Ülker'deki hisselerini kardeşi Sabri'ye devreden Asım Ülker, aynı yıl Kar Şirketler Topluluğu'nu kurdu.

HAYIR İÇİN VAKIF KURDU

Çok sevdiği hayır işlerinin kendisinden sonra da devam edebilmesi için Çamlıca Kültür ve Yardım Vakfı'nı kuran Asım Ülker, gelirlerinin bir kısmın ısağlığında bu vakıfa vakfetti.

Bugüne kadar binlerce gence yurt içinde ve dışında yüksek tahsil, yüksek lisans bursları veren Vakıf, okullar, hastane, sağlık ocakları ve camiler yaptırdı. Sayısız hayır işine katkıda bulunan Çamlıca Vakfı, 1999 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce 'Hayır Dalında En İyi Vakıf'' seçildi.

‘‘İşadamının arkadaşı eşi, eğlencesi işidir' diyen ve gücünün yettiği güne kadar işi ile evi arasında bir hayat sürdüren Asım Ülker, tecrübelerini de çevresindekilerle sürekli paylaşırdı.

Asım Ülker mükemmel Rusça konuşur ve çocukluk yıllarını geçirdiği Kırım'ı, tekrar görme özlemini hep dile getirirdi.

Asım ülker, dini inançlarına, memleketine, doğaya, ailesine, işine, hayır işlerine ve 'kul hakkına' olan saygısı ile Türk iş dünyasında da hep takdirle anılmayı başaran ender işadamlarındandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!