A.A.
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2006 11:50
Ülker Grubu, bisküvi fabrikası yatırımının bulunduğu Romanya ile AB'de de üretim yapacak.
Grup, Romanya'nın AB'ye girmesiyle 450 milyonu aşkın nüfusun olduğu AB tüketici piyasasına hitap edecek.
Ülker İstişare Konseyi Üyesi Metin Yurdagül, Romanya'nın başkenti Bükreş'te bulunan Eurex Alimentare S.R.L fabrikasında düzenlenen basın toplantısında, daha geniş coğrafyada güçlü bir bölgesel gıda şirketi olmayı istediklerini ifade ederek, Ülker Grubu'nun yurt dışı hedeflerini büyüttüğünü söyledi.
Yurdagül, 2006'nın yurt dışında büyüme yılı olduğunu belirterek, Suudi Arabistan'da FMC, Kazakistan'da Hamle, Ukrayna'da KBF, İran'da Etebare, Özbekistan'da Ufuk ve Dilek, Cezayir'de Biscuiterie De Cherchell fabrikaları bulunduğunu, Mısır'daki Hi Foods fabrikasının bu yılın sonunda faaliyete geçeceğini, Pakistan'daki yatırımın da proje aşamasında olduğunu ve önümüzdeki yıl faaliyete geçmesinin planlandığını kaydetti.
Bisküvi, çikolata ve kek üzerine yapılan yurt dışı yatırımlarında 120 farklı marka ile faaliyet gösterdiklerini, bu markalardan 88'inin Ülker şemsiyesi altında bulunduğunu dile getiren Yurdagül, yurt dışında genellikle o ülkeyi tanıyan kuruluşlarla bir araya gelerek yatırımlar yaptıklarını ifade etti. Yurdagül, “9 ülkede 12 fabrika ile 552 bin metrekare fabrika alanı ve 178 bin metrekare kapalı alanda faaliyet gösteriyoruz. Yıllık 323 bin ton kapasitemiz var. Geçen yıl 360 milyon
dolar ciro elde ettik. Bu yıl için yurtdışı ciro hedefimiz 400 milyon
dolar” diye konuştu.
ROMANYA YATIRIMI
Metin Yurdagül, 2003'te yatırım kararı alınan Romanya'daki fabrika için 23 milyon dolar harcandığını, burada yüzde 60'ı Ülker ve yüzde 40'ı da bir Alman bankası olmak üzere ortaklıkları bulunduğunu bildirdi.
Bu fabrikada yıllık kapasitelerinin 12 bin ton olduğunu ve bu yıl üretime başladıklarını anlatan Yurdagül, “Şu anda 3 üretim hattı çalışıyor. Dördüncü hattımız da olacak. Satış başarısına bağlı olarak 16-17 hata kadar gitmemiz mümkün olacak” dedi.
Romanya'dan kısa zamanda Almanya'ya ihracatın başlayacağını, Almanya'nın AB'ye giriş kapısı olacağını dile getiren Yurdagül, Moldova ve Macaristan'a da ihracat yapmayı planladıklarını, hedeflerinin, Romanya'da bisküvi ve kraker pazarında liderlik olduğunu vurguladı.
Romanya'da şu anda yatırımlarının hitap edeceği pazarın büyüklüğünün 49,6 milyon
Euro olduğunu belirten Yurdagül, gazetecilerin sorularını yanıtlarken de ilk defa yurt dışında toplantı yaparak yatırımlarını anlattıklarını, Romanya'nın kendileri için öneminin çok büyük olduğuna işaret etti. Romanya'nın önümüzdeki 2 yıl içinde AB'ye katılacağını anımsatan Yurdagül, “Buradaki üretimimizin AB'ye ihracatı, diğer şirketlere göre çok daha kolay olacak. Romanya'nın AB'ye girmesiyle 450 milyonu aşkın nüfusun olduğu bir potansiyelin içine giriyoruz. Beklentimiz, yapabileceğimiz en yüksek satışı yapmak” diye konuştu.
AVRUPA'DA BAŞKA YATIRIM DÜŞÜNMÜYORUZMetin Yurdagül, şu anda Avrupa'da başka yatırım düşünmediklerini ifade ederek, şunları kaydetti: “Ülker Grubu cirosunun yüzde 25'ini yurt dışından elde etme hedefimiz var. Geçen yıl elde ettiğimiz 360 milyon dolarlık ciro Ülker Grubu cirosunun yüzde 12'sine karşılık geliyor. Ülker Grubu'nun ihracatı da 150 milyon dolar olmuştu. Yurt dışı ciro ve ihracatın toplamı yüzde 17-18'e karşılık geliyor. Bizim dış yatırımların toplam değeri de 250 milyon dolardır. 2006 yurt dışı yatırımlarımız da 30 milyon dolara ulaşabilir.”
Yurt dışı yatırımlarının kısa dönemde dönüşümünün olacağını ve ideal bir yatırımın 2-4 yıl arasında geri dönmesi gerektiğini belirten Yurdagül, son dönemde piyasalarda yaşanan durgunluğun Ülker Grubu'na yansıyıp yansımadığı yönündeki bir soru üzerine de “15 günlük bir durgunluğun bize yansıması mümkün değil. Bizim ürünlerimiz çoğunlukla insanlar için vazgeçilmez. Fiyatlarımız bir okul çocuğunun harçlığıyla ürünleri alabileceği şekildedir” yanıtını verdi.
Ülker Grubu'nun dünyadaki benzer şirketler arasında 16. sırada bulunduğunu bildiren Yurdagül, şu anda Romanya'da çikolata üretimi düşünmediklerini, bu ülkede yeterli sayıda oyuncu bulunduğunu söyledi.
YENİ KATEGORİ YOKYurdagül, yeni bir kategoride yatırımlarının olmayacağını da ifade ederek, yurt dışında süt ve süt ürünleriyle ilgili bir yatırım da düşünmediklerini, Cola Turka'yı bölgesel bir marka haline getirmek istediklerini, bu ürünün etnik pazarlara gittiğini, ancak şu anda bu ürünle ilgili bir dış yatırımlarının bulunmadığını bildirdi.
Fabrika Müdürü Ender Bolat da Romanya'dan 457 milyon nüfusun bulunduğu AB piyasasına kapı açıldığını ifade ederek, ortakları Alman bankasının kendilerine bir finansman sağladığını, istenildiği takdirde 4-5 yıl sonra bu yatırımla ilgili hisselerin Ülker tarafından geri alınmasının mümkün olduğunu kaydetti. Bolat, Romanya'daki fabrika yatırımı için Avrupa Yatırım Bankası'ndan 8,9 milyon dolar kredi aldıklarını da belirterek, bu yılın sonunda fabrikada 8 üretim hattına kavuşacaklarını bildirdi. Basın toplantısının ardından Metin Yurdagül, Ender Bolat ve öteki ilgililer, Ülker ürünlerinin satıldığı bir süpermarketi de ziyaret ettiler.