ANKA
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2011 09:38
Ukrayna ile vize kaldırılması anlaşmasının Aralık’ta imzalanması planlanıyor.
Türkiye ile Ukrayna arasında karşılıklı olarak vize kaldırılmasına ilişkin anlaşmanın, Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukovych’in Aralık için planlanan Ankara ziyareti sırasında imzalanması öngörülüyor. Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Sergiy Korsunsky de, ülkesinin ev sahipliğini yapacağı, 2012 Avrupa Futbol Şampiyonası maçları dolayısıyla çok sayıda Türk turistin Ukrayna'yı ziyaret etmesi beklentisini dile getirdi.
Büyükelçi Korsunsky, ANKA ile yaptığı mülakat sırasında Ukrayna ve Türkiye’nin “çok önemli ortaklar olduğu konusunda bir şüphenin bulunmadığını”, Türkiye’nin Ukrayna için büyük önem taşıdığını vurguladı.
“YÜKSEK DÜZEYLİ STRATEJİK KONSEYE 10 BAKANIMIZ KATILACAK”
Ukrayna Cumhurbaşkanı Yanukovych’in Türkiye ziyareti sırasında her iki taraftan 10’ar Bakanın katılımıyla Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey’in ilk toplantısının yapılacağını anlatan Büyükelçi, ziyaret sırasında vize zorunluluğunun karşılıklı olarak kaldırılmasına ilişkin anlaşmanın da imzalanmasının beklendiğini söyledi.
“TÜRKLER FUTBOL ŞAMPİYONASI İÇİN UKRAYNA’YA GELSİN”
Büyükelçi Korsunsky, vize anlaşmasının, parlamento tarafından onaylandıktan sonra Mayıs 2012’de yürürlüğe girebileceğini sandığını belirterek “Biz, Türk turistlerin Avrupa Futbol Şampiyonası sırasında Ukrayna’yı ziyaret etmesini istiyoruz. Türk milli futbol takımı finale çıkarsa, bu bizim için milyon turist demektir. Türkler futbolu seviyorlar” dedi.
Korsunsky, halen çoğu işadamı ve işçi olmak üzere, yılda 40 bin kadar Türk’ün Ukrayna’ya giriş yaparken Türkiye’ye gelen Ukraynalıların sayısının ise 750 bini bulduğunu ve çoğunun turist olduğunu kaydetti.
“ERKEN UYARI SİSTEMİNE İLİŞKİN ENDİŞEMİZ YOK”
Büyükelçi Korsunsky, Türkiye’nin NATO erken uyarı sistemine onay kararı konusunda yorum yapmanın doğru olmayacağını düşündüğünü belirtmekle birlikte, “Radar konusunda karar vermek Türkiye’nin egemen hakkıdır” dedi. Büyükelçi “Türkiye’de erken uyarı sisteminin kurulmasına ilişkin bir endişemiz yoktur. Bir zararının olacağını sanmıyoruz” şeklinde konuştu.
TÜRK-İSRAİL BAĞLARININ KÖTÜLEŞMESİ BİZİ ENDİŞELENDİRİYOR”
Ukrayna Büyükelçisi, ciddi bir kriz yaşandığı, “Türkiye-İsrail ilişkilerinin daha kötüye gitmesi diğer ülkeler gibi Ukrayna’yı da endişelendiriyor” dedi.
9 Türk’ün ölümüyle sonuçlanan Mavi Marmara baskınına ilişkin BM Raporu’nun içeriğini, uluslararası hukuk uzmanı olmadığı gerekçesiyle yorumlamak istemeyen Büyükelçi Korsunsky, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu konularda duygusal olmamak lazım. Çünkü bu rapor artık var olan bir şey. Bu nedenle biz onun hakkında ne desek diyelim, bir şey değişmez. Tabii ki kabul etmeyebiliriz veya kabul edebiliriz ama BM’nin çıkarttığı bir rapordur o yüzden herkes onu göz önüne almak zorundadır. Mavi Marmara'daki çatışma sırasında ölen Türk vatandaşları için Türkiye’nin acısını paylaşıyoruz.”
“KANAL İSTANBUL, EKONOMİK MANTIĞI VARSA NEDEN OLMASIN”
Ukrayna Büyükelçisi, ülkesinin Türk hükümetinin “Kanal İstanbul” projesine yaklaşımının sorulması üzerine “Türkiye’nin iç meselesidir” demekle birlikte “Ekonomik açıdan Türkiye için iyi olacaksa, ekonomik mantığı varsa neden olmasın” sözleriyle destek verdi.
Buna karşın Boğazlardan geçişleri düzenleyen Montrö Antlaşması’nın gözden geçirilmesi için bir neden görmediklerini de belirten Büyükelçi, “Ancak biliyoruz ki bir Boğaz sorunu gerçekten var. Sorun ilk olarak petrol taşımacılığından kaynaklanıyor” dedi ve bu sorunun çözümü için “çok mantıklı” olarak nitelediği Samsun-Ceyhan boru hattı projesine işaret etti.
“TÜRKİYE’DE ÇERNOBİL OLMASINI İSTEMİYORUZ”
25 yıl kadar önce Çernobil faciasının yaşandığı Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi, mülakat sırasında Türkiye’nin Rusya’nın işbirliğiyle kurmak istediği nükleer santral projesine destek verirken nükleer enerji güvenliğin taşıdığı önemine de değindi.
Ukranya’da 15 Rus reaktörünün bulunduğunu anlatan Büyükelçi, “Bu reaktörlerin güvenliği konusunu bizden iyi bilen yoktur” sözlerini de kullandı.
Türkiye ve Ukranya’nın atom enerji kurumları arasındaki işbirliği protokolünün imzalandığını, Türk uzmanlarının Ukranya’da eğitim gördüğünü işaret eden Büyükelçi, Türkiye’deki nükleer sektörün güvenliğini sağlamak için ülkesinin çok yardımcı olabileceğini belirterek “Burada bir Çernobil olmasını istemiyoruz” şeklinde konuştu.
“ASKERİ İŞBİRLİĞİMİZ ÇOK İYİ”
Büyükelçi Korsunsky, iki ülkenin askeri kurumlarının arasında “çok iyi bir işbirliği”nin bulunduğunu ifade ettiği mülakat sırasında Türkiye’nin terörle mücadelesinin “ciddi" bir konu olduğunu belirterek ülkesinin, dağların tepelerine iniş yapabilen uçakları bulunduğunu kaydetti. Ülkesinin, çok modern uzay teknolojisinin olduğunu vurgulayan Büyükelçi, insansız uzay aracı alanında işbirliğini yapma isteğini de dile getirdi.
TÜRK ŞİRKETLERİNİN “YAKINMALARINI ÇÖZECEK” ANLAŞMA
Büyükelçi Korsunsky, ikili ticaretin çok ciddi bir boyuta ulaştığını, Türkiye’nin, Ukrayna’nın ihracatında ikinci ülke konumunda bulunduğunu belirtirken Türklerin, Ukranya’da toplam maliyeti 3 milyar doları aşan projelerinin bulunduğuna işaret etti.
Her ay bin kadar Türk TIR’ının, Ukrayna sınırını geçtiğine de dikkat çeken Büyükelçi, Türk şirketlerinin Ukrayna gümrükleri konusundaki yakınmalarına ilişkin sorunları çözmeye çalıştıklarını belirterek bu açıdan Cumhurbaşkanı Yanukovych’in ziyareti sırasında imzalanması öngörülen Gümrük İşbirliği Anlaşmasının önem taşıdığını ifade etti.