Güncelleme Tarihi:
Korsunsky, AA muhabirine Türkiye ve Ukrayna'nın enerji gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Türkiye'nin, Rusya'dan yılda yaklaşık 27 milyar metreküp doğalgaz satın aldığını hatırlatan Korsunsky, şöyle konuştu: "Rusya'yla bağları tamamen koparmak Türkiye için hemen mümkün olmayacaktır. Satın alınan 27 milyar metreküp gaz, sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) tesisleriyle hemen yeri doldurulabilecek bir miktar değil. Daha fazla Azeri ve Türkmen gazı getirmek önemli. Türkiye'nin LNG tesislerini geliştirmesi için geçerli nedenleri var ancak ana problem gaz depolamayla ilgili gibi görünüyor. Türkiye’de depolama tesislerinin kapasitesi çok küçük. Jeolojik yapı nedeniyle büyük miktarda gaz depolayacak tesisleri yapamıyor olabilirsiniz. Biz de bu nedenle Türk şirketlerle Batı Ukrayna’daki depolarımızı kullanmaları konusunda çalışıyoruz. Şu anda bir anlaşma olmasa da şirketimiz Naftogaz ile BOTAŞ'ın temasları sürüyor. Türkiye'den gelen uzmanlar depolarımızı gezdiler ve yapıyı çok iyi biliyorlar."
"RUSYA KARŞI ÇIKABİLİR"
Türkiye'nin şu anda depolayabileceği tek gazın Rusya'dan satın alındığına dikkati çeken Korsunsky, Rusya'nın, Ukrayna'daki depoların kullanılmasına karşı çıkabileceğini söyledi. Korsunsky, TANAP'tan gelecek gazın depolanması için ayarlamalar yapılabileceğini belirterek, "Hukuki olarak da hiçbir sıkıntı çıkmaz. Adım adım yapılması gerekenler olduğunu düşünüyorum. Önce Türkiye’ye alternatif kaynaklardan gaz getirilmeli, sonrasında da bizim depolarımız kullanıma hazır. Yazın depolarımıza gönderilen Türkiye’ye ait gaz kışın kullanılabileceği gibi bu, Avrupa’ya da satılabilir. Bu hiç kimse için sorun olmaz." diye konuştu.
Ukrayna'nın toplam doğalgaz depolama kapasitesinin 34 milyar metreküp olduğunu kaydeden Korsunsky, "Türkiye ve Avrupa’yla konuşuyoruz. Lütfen alın kullanın, o depolar sizin. Ne kadar gaz koyarsanız onu aynen alabileceğinizi garanti ediyoruz. İhtiyacımız olan 16-17 milyar metreküplük kısmın dışındaki yaklaşık 17-18 milyar metreküp kapasitenin Türkiye tarafından kullanılması mümkün. Eğer piyasa sizin için elverişli olursa bu kapasiteden dilediğiniz miktar gazı da satabilirsiniz." ifadelerini kullandı.
ABD LNG'Sİ VE TÜRKİYE İLE İŞBİRLİĞİ
Korsunsky, gelecek yıllarda Amerika Birleşik Devletleri'nden (ABD) çok sayıda LNG kargosunun Avrupa ve Asya'ya giderek, doğalgaz piyasasının küresel olarak daha entegre olmasını sağlayacağına değinerek, ülkesinin de ABD'den LNG almak istediğini söyledi. Ukrayna'nın yeterli LNG terminal altyapısı bulunmadığını ve bu konuda da Türkiye ile işbirliğine hazır olduklarını belirten Korsunsky, "Sizin enerji kaynaklarınızı çeşitlendirmeniz konusunda Azerbaycan, Türkmenistan gibi ülkelerin yanı sıra LNG için de ABD ve Katar’la kesin anlaşmalar yapmanız gerektiğine inanıyorum. ABD LNG terminal sayısını 9’dan 20’ye çıkaracak. Daha sonra dünya piyasasına çok daha fazla miktarda LNG gönderecek. Yakında gaz piyasası da petrol piyasası gibi olacak. Gaz daha ucuz ve erişilebilir olacak. Burada asıl soru, siz altyapınızı nasıl şekillendireceksiniz?" değerlendirmesinde bulundu.