Ufuk Sandık: Otomobile yeni yıl zammı

Güncelleme Tarihi:

Ufuk Sandık: Otomobile yeni yıl zammı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 2000 00:00

Ufuk SANDIK
Haberin Devamı

OTOMOBİL yeni yıla vergi zammıyla girecek. Motorlu taşıtlar ve taşı alım vergisi tutarlarının 1 Ocak 2000'den itibaren yüzde 55 artması bekleniyor. Bakanlar Kurulu'nun taşıt vergilerini yeniden değerleme oranının yarısı kadar ayrıca arttırma yetkisi bulunuyor. Bu yetki de kullanılırsa, taşıt vergilerindeki artış yüzde 82.5'a kadar ulaşabilecek.

Gelirler Genel Müdürlüğü'nde yapılan hesaplamalara göre, 1999 sonunda 52.1 olarak belirlenen yeniden değerleme oranı, bu yıl söz konusu rakamın üstünde gerçekleşecek.

Ekim sonu itibarıyle toptan eşya fiyatında 12 aylık ortalamalara göre artışı ifade eden yeniden değerleme oranı, Ekim enflasyonu yüzde 1 dahi çıksa yüzde 55'i bulacak. Ekim enflasyonu yüzde 1.5 olursa, bu rakam yüzde 55.8'e çıkacak. Bu durumda Bakanlar Kurulu, hiç yetki kullanmasa dahi deflatörün yüzde 18, yıl sonu enflasyon hedefinin yüzde 12 olduğu 2001'de, bir çok vergi ve harç en az yüzde 55 zamlanacak.

Bakanlar Kurulu hiç yetki kullanmazsa 951-1.200 kg arası otomobillerin motorlu taşıtlar vergisi 55 milyon 590 bin liradan 86 milyon 165 bin liraya, taşıt alım vergisi ise 557 milyon 110 bin liradan 863 milyon 520 bin liraya yükselecek.

Hükümet, artış yetkisini kullanırsa bu defa 55 milyon 590 bin liralık motorlu taşıt vergisi 101 milyon 452 bin liraya, 557 milyon 110 bin liralık taşıt alım vergisi de 1 milyar 16 milyon 725 bin liraya çıkacak.

Maliye, lüks gruba giren ve diğerlerine oranla 2 ile 3 kat arasında fazla vergi ödenen taşıtlardaki vergiyi de, bir miktar daha arttırmayı düşünüyor.

İnternet'ten satılan Lupo rekor kırdı

DÜNYADA ve Türkiye'de yalnızca internet üzerinden tanıtılan ve satılan ilk otomobil olan Volkswagen Lupo rekor kırdı. VW Lupo iki ayda ulaştığı 100 bin adet ziyaretçi, 26 adet satış ve 33 adet sipariş rakamıyla Türk e-ticaret dünyasına yepyeni bir boyut kazandırdı. Yetkili satıcılarda sergilenmeyen VW Lupo'ya ilişkin bilgilerin tamamı, sadece www.e-lupo.com adresli web sitesinden edinilebiliyor. Web sitesi üzerinden sipariş verilip, kredi kartı ile ön ödeme yapıldıktan sonra Lupo, tüketicinin seçtiği şehirdeki en yakın showroomdan, kısa bir süre sorna teslim ediliyor.

Saab için Türkiye'de yeni bir dönem başlıyor

GENERAL Motors tarafından satın alınmasının ardından Saab'ın Türkiye organizasyonu yenilendi. Satış ve satış sonrasında, yeni bayi yapısı kuran Saab Türkiye'nin hedefi ‘‘müşteri coşkusu’’ yaratmak. Saab Türkiye Ülke Müdürü İlkim Sancaktaroğlu, başarılı bir geçmişe ve uçak tasarımı mirasına sahip bir markanın, Türkiye'de hak ettiği yeri en kısa sürede almasını amaçladıklarını söyledi. Hedeflerinin bütün Saab model gamını Türkiye'de satışa sunmak, satış ve satış sonrasında dünya standartlarında hizmet vermek olduğunu söyleyen Sancaktaroğlu, ‘‘Türkiye'de Saab için yeni bir dönem başlıyor’’ dedi.

Saab'ın 9-3, 9-3 Aero, Aero Convertible, 9-5, 9-5 Wagon, 9-5 Aero, 9-5 Griffin modelleri satılıyor. Saab'ın Türkiye'deki anahtar teslim satış fiyatları 25 milyar lirayla, 35 milyar lira arasında değişiyor.

İthal otomobilcilerin

pazar araştırması

İTHAL Otomobilleri Türkiye Mümessilleri Derneği yönetimi 24 Ekim'de basın toplantısı yapacak. İthal Otomobilleri Türkiye Mümessilleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Mermer, 1999 yılı son çeyreğinde başlayan ve günümüze kadar yaşanan gelişmelerin otomobil konusunu sürekli olarak Türkiye gündeminin ön sıralarında tuttuğunu hatırlattı. Çok değişik kuruluşlardan ve kurumlardan ilgi çekici, ancak bazen de yanıltıcı ve çelişkili açıklamalar, tahminler ve yorumlar yapıldığını savunan Mermer, gelişmelerin anlamlı bir bütüne kavuşması için Dernek Yönetim Kurulu'nun bugüne kadar beklemeyi tercih ettiğini dile getirdi. Mermer, 24 Ekim Salı günü düzenleyecekleri basın toplantısında yıl içindeki gelişmelerle ilgili görüşlerini ortaya koyacaklarını ve AC Nielsen Zet ve Boğaziçi Üniversitesi'ne yaptırılan kapsamlı pazar araştırmalarının sonuçlarını kamuoyuna açıklayacaklarını bildirdi.

Audi'de satış patlaması

DOĞUŞ Motor'un satışları patladı. Doğuş Motor Servis ve Ticaret AŞ Genel Müdürü Tanju Özenç, otomobil sektöründeki satış patlamasının Audi'de de yaşandığını söyledi. Audi satışlarının geçen yıla göre yüzde 80 arttığını belirten Özenç, 9 ayda bin 440 otomobil sattıklarını açıkladı. Geçtiğimiz yıl yaşanan depremler ve ekonomik kriz nedeniyle hedeflerini alt seviyelerde tuttuklarını ifade eden Tanju Özenç, ‘‘Sık sık Almanya'ya giderek, Audi'den yeni taleplerde bulunuyoruz. Ancak otomobil satışları bütün dünyada patladığı için, otomobil yetiştiremiyoruz. Yılbaşında 2 bin 500 otomobil için el sıkışmış olsaydık, hepsini satardık’’ dedi. Özenç, 2001 yılı satış hedeflerinin ise 3 bin 500 adet olduğunu açıkladı. Türkiye'de, Mercedes ve BMW'den sonra üçüncü sırada geldiklerini belirten Tanju Özenç, hedeflerinin Audi'yi makam otomobili yapmak olduğunu ifade etti. Doğuş Motor, 2001 model Audi A4 1.8 Quattro, A4 1.8 ve A4 1.6 modellerinin tanıtımını Datça'da düzenlediği ‘‘Güz Oyunları’’nda tanıttı.

Kısa..

HONDA Japonya'nın düzenlediği teknisyenler ve servis danışmanları yarışmasının Türkiye elemeleri yapıldı.Yarışmada Ayışığı Honda’dan Erkan Kuşçu servis dalında, Susal Honda’dan Muammer Yıldız da teknisyenler dalında birinci oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!