Ufuk Sandık: Otomobilde 1 milyonluk satış artık hayal değil

Güncelleme Tarihi:

Ufuk Sandık: Otomobilde 1 milyonluk satış artık hayal değil
Oluşturulma Tarihi: Eylül 18, 2000 00:00

Ufuk SANDIK
Haberin Devamı

OTOMOBİL pazarında 1990'ların başında konuşulmaya başlanan 1 milyonluk satış hedefi, 2000'li yıllarda yeniden gündeme geldi. 1993 yılında tarihinin rekorunu kırarak 400 binlere ulaşan otomobil satışlarının 2000 yılında 1 milyona ulaşacağı tahmini yapılmış, ancak daha sonra ekonomik ve siyasi krizlerle bu büyüklüğe ulaşılamamıştı.

2000 yılında üretim ve satışta arka arkaya rekorlar kıran otomobil sektöründe 1 milyonluk pazar yeniden konuşulmaya başladı. Nissan Genel Müdürü Sami Nacaroğlu, 1 milyonluk pazarın Türkiye için hayal olmadığını söylüyor.

Ekonomik ve siyasi istikrar devam etmesi halinde bu hedefin 2005 yılından sonra yakalanacağını belirten Nacaroğlu, Türkiye'nin bu hedefe ulaşmasının zor almadığını ifade ediyor.

Nacaroğlu, görüşlerini şöyle anlatıyor:

‘‘Türkiye'de, 1000 kişi başına düşen araç sayısı 64. 1000 kişi başına düşen araç sayısında dünya ortalaması da 94. Türkiye ile benzer özellikler gösteren (nüfus, GSMH gibi) Brezilya'da bu oran 110, Meksika'da ise 193. Türkiye'nin dünya ortalaması olan 94'ü yakalayabilmesi için 30 adetlik ilave satış yapması gerekiyor. 30 ilave satışı 66 milyon adetlik nüfus ile çarpıp bine böldüğümüzde 1 milyon 980 bin adetlik bir ilave satış gerçekleşiyor. Yeniden satınalma ve değiştirme periyodunu 4.5 yıl olarak alır ve 1 milyon 980 bin adeti 4.5 yıla bölersek, yılda 440 bin adetlik bir satış söz konusu olur. Mevcut pazarın da 600 bin adet olduğunu düşünürsek, toplam satışların 1 milyonu bulması zor değil. 1 milyon adetlik pazar hedefi için bir başka yaklaşımda GSMH... Otomobil satışlarının GSMH ile yakından ilgili olduğunu görüyoruz. Kişi başına düşen milli gelirin 100 dolar artması halinde 6 milyar 600 milyon dolarlık bir ek gelir söz konusu. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, bu paranın yüzde 10'u dayanıklı tüketim malları için harcanıyor. İnsanlar, beyazeşya, elektronik ve otomobil sektörüne yöneliyorlar. Yani 660 milyon dolar dayanıklı tüketim için ayrılıyor. Bu paranın yarısı araç alımında kullanıldığı düşünülürse, (bir aracın ortalama fiyatı 15 bin dolar olarak alınırsa) 22 bin adet ilave otomobil satılır. Kişi başına düşen milli gelirdeki her 100 dolarlık artış 22 bin adetlik ek bir otomobil satışı anlamına geliyor. Türkiye'nin 2010 yılındaki kişi başına düşen milli geliri 5 bin 850 dolar olarak tahmin ediliyor. Bu da 2 bin 750 dolarlık bir artış anlamına geliyor. Buradan yola çıkılarak bir hesap yapıldığında, 605 bin adetlik bir otomobil satışı ortaya çıkıyor. Bu da türkiye'de 1 milyon adetlik pazarın hayal olmadığının bir başka kanıtı.’’

Nissan Patrol 52

milyara Türkiye’de

NİSSAN Otomotiv, 4x4 sevenler için bir efsane olarak nitelenen Nissan Patrol GR'yi 79 bin dolara (52 milyar lira) Türkiye'de satışa sundu. Önümüzdeki yıl 50'ci yılını kutlayacak olan Patrol ilk kez Türkiye'ye geliyor. Sadece turbo dizel ve otomatik vites versiyonu ile pazara giren Patrol'ün motor kapağının altında 158 beygir güç üreten, performası yüksek, yenilenmiş 3 litrelik turbo dizel bir motor bulunuyor.

M-fire denilen ve dünyada ilk kez kullanılan bu sistemle, yakıtın iyi yanması sağlanıyor ve yakıt tüketiminde yüzde 20'ye varan bir tasarruf elde ediliyor. Doğrudan püskürtmeli M-fire teknolojisi ile Patrol'ün 0-100 kilometre hızlanması 3 saniye kısalırken torkunu da yüzde 40 artırmış.

Güç, konfor ve güvenlik unsurlarının birarada yeraldığı yeni Patrol geniş bir mekana sahip. Beş kapılı uzun şasili modelde üç sıra koltukta 7 kişi rahatlıkla oturabiliyor. İstendiği taktirde kaldırılan üçüncü sıra koltuk ve yarıya kadar katlanan ikinci sıra koltuklar sayesinde aracın arkasından daha geniş bir şekilde yararlanmak mümkün. Aracın önyüzünde bulunan krom ızgaralarda kullanıcısına keyif veren bir görünüm sunuyor.

Anahtar teslim fiyatı 52 milyar lira olan Patrol'ün donanımı da oldukça zengin. Dijital pusula, kilitli diferansiyel, otomatik klima, radyo/teyp CD changer, ABS, ısıtmalı deri koltuklar, elektrikli sunroof ile sürücü, yolcu ve yan hava yastıkları Patrol'ün standart donanıma dahil özelliklerinden birkaçı. Ömür KIRBAŞLI

Ford’dan fotoğraf yarışması

FORD Otosan, Transit ile ilgili bir anı ve fotoğraf yarışması düzenledi. 14 Ekim'e kadar devam edecek yarışmada, Ford Transit ile ilgili en güzel anısını veya en güzel fotoğrafı Ford Otosan bayilerine teslim eden katılımcılar arasında, jüri tarafından belirlenecek üç kişiye sürpriz armağanlar verilecek. Yarışmayla eş zamanlı olarak, Transit kullanıcılarının katılacakları bir de çekiliş düzenlenecek. Ford Transit sahiplerinin katılabilecekleri çekiliş kampanyasında, Ford Otosan bayilerine gelerek, Transit sahibi olduklarını belgeleyenler arasında yapılacak çekiliş sonucunda bir talihli, bir adet Transit Traveller kazanacak.

Opel Corsa yenilendi

OPEL Corsa yenilendi. 1980'lerde ilk versiyonu 3.1 milyon, 1993'te piyasaya sunulan ikinci versiyonu 6 milyon adet satan Opel Corsa'nın üçüncü versiyonunda göze çarpan en önemli özellik yeni dış tasarımı... Oval hatlarıyla yumuşayan kaportanın ortasındaki ince çizgi oldukça spor bir görünüm sağlıyor. 3 ve 5 kapılı olarak üretilen yeni Corsa'nın arka tasarımı da değişmiş. Bagaj kapagının üstüne dikey olarak yerleştirilen stop lambaları arka pencereyle birlikte bir bütünlük sağlıyor. İç tasarımda da oval hatlar hakim. Corsa'nın Ecotec motorlarının 1.0 12V, 1.2 16V, 1.4 16V, 1.8 16V, 1.7 DI 16V, 1.7 DTI 16V olmak üzere altı ayrı seçeneği bulunuyor.

Corsa'da ki en önemli özelliklerden birisi de ‘‘Easytronic‘‘ vites sistemi... Düz ve otomatik vites keyfini bir arada sunan Easytronic sistemi, kolay kullanımıyla özellikle yoğun şehir içi trafikte büyük rahatlık sağlıyor.

Yeni Corsa'nın tüm motor seçeneklerinde 4 adet havayastığı bulunuyor. Akıllı hava yastığı, ön yolcu koltuğunun dolu olduğunu algılayarak devreye giriyor.Yeni Corsa, kasım ayında Türk tüketicisiyle tanışacak. Yeni Corsa'nın satış fiyatının 8.5 ila 10 milyar lira arasında olacağı tahmin ediliyor.

Bülent MUMAY/MAASTRICHT

DAIMLERCHRYSLER'den Alman Posta İdaresi'ne Sprinter... DaimlerChrysler, 2002 yılına kadar Alman Posta İdaresi'ne 9 in adet Mercedes-Benz Sprinter araç satacak.

NISSAN Aydın Bölge Bayii Tarhanlar 4S Plaza Söke'de açıldı. Plaza, 650 metrekare showroom, 950 metrekare mekanik servis, 600 metrekare kaporta-boya, 400 metrekare yönetim ve 2200 metrekare teşhir alanına sahip bulunuyor.

BMW Golf Cup International'ın 2000 yılı Türkiye Finalleri, 23-24 Eylül tarihlerinde Klassis Golf & Country Club'de yapılacak. Borusan Otomotiv tarafından beşincisi düzenlenen finallere, yaklaşık 150 kişinin katılması bekleniyor.

VOLVO sponsorluğunda düzenlenen yelken yarışları 10 Eylül Pazar günü Moda Deniz Kulübü'nde yapıldı. Türkiye'de ikincisi düzenlenen ve Türkiye Yelken Federasyonu'nun bu yıl resmi olarak kabul ettiği Match Yelken Yarışları'nda Fenerbahçe Yelken Kulubü birinci oldu.

Hyundai, HD-35 modelini satışa sundu. Yüklü ağırlığı 3500 kg. olan HD-35 kamyonet bu özelliği ile toptancılar ve nakliyatçılar için ideal bir araç. Yeni HD-35'in en dikkat çekici özellikleri ise, geniş ve konforlu kabini...HD-35'in en büyük avantajı şehir içinde de kullanım müsadesine sahip olması.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!