Ufuk Sandık: İthal otocuların keyfi yerinde

Güncelleme Tarihi:

Ufuk Sandık: İthal otocuların keyfi yerinde
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 1999 00:00

Ufuk SANDIK
Haberin Devamı

Otomobil satışlarında geçen yılın ikinci yarısında başlayan durgunluk devam ederken, ithal otocuların keyfi yerinde. 1999 ocak-temmuz döneminde toplam otomobil satışları geçen yıla göre yüzde 21 düştü. Yerli otomobil satışları yüzde 32 azalırken, ithal otomobil satışlarındaki düşüş yüzde 1'de kaldı. İthalatın pazar payı da 1993-1999 ocak-temmuz döneminde son 6 yılın en yüksek seviyesine çıkarak, yüzde 43 oldu. Geçen yılın aynı döneminde ithalatın pazar payı yüzde 34 olmuştu.

1999 yılının ocak-temmuz aylarında otomobil ithalatı yüzde 1 azalarak 60 bin 858 adetten, 60 bin 98 adete geriledi. Yerli otomobil satışları ise yüzde 32 azalarak, 118 bin 99 adetten 80 bin 829 adete düştü. Toplam otomobil satışları ise bu dönemde 140 bin 927 adet olarak gerçekleşti. Geçen yılın aynı döneminde otomobil satışları 178 bin 957 adet olmuştu.

Ocak-temmuz ayında ithalat AB ülkelerinden yüzde 6, Uzak Doğu ülkelerinden yüzde 4 oranında geriledi. Doğu Bloku ülkelerinden yapılan ihracatta ise yüzde 197'lik bir artış dikkati çekiyor.

İTHALATIN LİDERİ

İthal otomobil pazarında Volkswagen liderliğini sürdürüyor. Volkswagen ocak-temmuz döneminde 13 bin 373 adet satış gerçekleştirdi. VW'ni 8 bin 861 adetle Opel, 6 bin 454 adetle ise Ford izliyor.

İlk 10

Volkswagen 13.373

Opel 8.861

Ford 6.454

Renault 4.458

Peugeot 3.790

Mitsubishi 2.552

Lada 2.361

Mazda 2.026

Nissan 1.997

Proton 1.965

Otomobilciler de güneş tutulmasını izleyecek

ALMAN BMW, çarşamba günü güneş tutulması nedeniyle yarım saat üretimi durduracak. BMW'nin Münih ve Regensburg fabrikalarında işçiler, üretime verilen yarım saatlik arada güneş tutulmasını izleyebilecekler. BMW, yetkilileri, işçilerin bu tarihi ve ilginç olaya tanık olabilmeleri için yarım saat üretimi durdurma kararı aldıklarını söyledi. Bu arada bir başka otomobil üreticisi DaimlerChrysler de, Stuttgart'taki fabrikasında ‘‘güneş tutulması’’ nedeniyle işçilere izin verme kararı aldı.

Prestij Almanya'da birinci seçildi

TEMSA Prestij üçüncü kez üst üste Almanya'da yılın en iyi ithal midibüsü seçildi. Almanya'nın en yüksek tirajlı araç dergileri Last Auto Omnibus ve Trans Aktuell'in İspanyol TM dergisi ve Dekra Kalite Enstitüsü işbirliği ile her yıl düzenlediği ‘‘Yılın En İyi Ticari Araçları’’ araştırmasında, Temsa Prestij, ithal midibüs kategorisinde bu yıl da birincilik ödülü aldı. 30 bin okurun katılımı ile gerçekleştirilen ve araçları ekonomi, konfor ve teknoloji konularında değerlendiren araştırmada, Temsa Prestij yüzde 18'lik oyla rakiplerini geride bıraktı. Temsa Adana Fabrikası'nda üretilen Prestij'in Almanya ve Fransa'daki pazar payı yüzde 20.

SOL ŞERİT

MERCEDES-Benz Türk'den taksitle otobüs satışı. Ön ödemeli taksitli sistemle satışı gerçekleştirilen ve birim maliyeti KDV dahil 191 bin mark olan otobüslerin teslimatı 17 ay sonra gerçekleştirilecek.

LADA'ya cazip kampanya... Alternatifbank ve Anadolu Cetelem işbirliğiyle TL bazında düzenlenen kredili satış kampanyasında 1 milyar lira tutarındaki kredi için yüzde 2.64'den başlayan düşük faiz oranları uygulanıyor.

CHRYSLER'in tescilli markası Jeep'in sponsorluğunda İstanbul Off-Road Kulübü (İSOFF) tarafından düzenlenen Türkiye Off-Road Şampiyonası'nın 4'üncü Ayağı yapıldı.

MONROE amortisörleri, İstanbul, İzmir, Konya, Trabzon ve Bursa'da faaliyete geçerdiği ithal amortisör bayilerinin altıncısı ile şimdi Bostancı'da İstanbullulara hizmet sunuyor.

HYUNDAİ Assan'ın şans piyangolarının üçüncüsü yapıldı. 13-26 Temmuz tarihleri arasında düzenlenen ‘‘Yaz Festivali’’ kampanyasında herhangi bir model Hyundai alanlar bu çekilişe katıldılar. Yapılan çekilişte 10 talihli Amerika seyahati, 100 çift ise Belek de tatil kazandılar.

BMW ve Land Rover Türkiye Distribütörü Borusan Otomotiv'in 11. bayii Borusan Oto Adana-Mersin, bölgedeki BMW ve Land Rover kullanıcılarına hizmet vermeye başladı.

ANADOLU Honda, geleneksel Honda Yetkili Servis Teknisyenleri Beceri Yarışması'nın 5'sini 6 Ağustos 1999 tarihinde Gebze Şekerpınar Fabrikası dahilindeki Eğitim Merkezi Tesisleri'nde gerçekleştirdi.

Goodyear'dan taksicilere sigorta

GOODYEAR, taksi kullanıcılarına yönelik başlattığı ‘‘Gönül Dostu’’ kampanyası ile çifte güvence sağlıyor. Goodyear yetkili bayilerinden iki veya daha fazla Goodyear lastiği alan her taksi kullanıcısının, hem Goodyear lastiklerinin güvencesinden, hem de Med Line Ferdi Kaza Sigortası'ndan yararlanması sağlanıyor. Goodyear yetkili bayilerinden lastik alan her taksi kullanıcısı, Goodyear ‘‘Gönül Dostu Klübü’’ne üye olacak. Kampanya süresince Goodyear bayileri, taksi duraklarını ziyaret ederek poster ve broşürlerle, kampanya hakkında bilgi veriyorlar.

Otomobile 51.3 trilyonluk kredi

BU yılın ocak-mart döneminde 30 banka tarafından kullandırılan tüketici kredilerinin toplamı, önceki yılın son üç aylık dönemine göre yüzde 42.5 azalarak, 199 trilyon 938 milyar lira düzeyinde kaldı. Yılın üç ayında kredi kullananların sayısı ise 311 bin 939 oldu. Bankalar Birliği'nin verilerine göre, bu yılın ilk üç ayındaki tüketici kredilerinin yüzde 25.7'si taşıt alımında kullanıldı. Ocak-Mart döneminde tüketiciler taşıt alımı için 51 trilyon 382 milyar liralık, konut alımı için 7 trilyon 314 milyar liralık, diğer alımlar içinde 141 trilyon 242 milyar liralık kredi kullandılar. Ocak-mart döneminde kullandırılan tüketici kredilerinin 7 trilyon 559 milyar lirası dövize endeksli olarak, 192 trilyon 379 milyar lirası da TL olarak verildi.

Yeni Discovery'e dört dörtlük ödül

LAND Rover'ın, Freelander modeli ‘‘Auto Express 1999 Yılı Yeni Otomobil Ödülleri’’nde ‘‘En İyi Hobi Aracı’’ ödülünü alırken, Yeni Discovery ise ‘‘En İyi 4x4 Off-Road Aracı’’ ödülünü kazandı. 1998 yılı başında satışa sunulan Freelander, pazara sunumunun ikinci yılında ‘‘En İyi Hobi Aracı’’ ödülünü alarak dikkatleri üzerinde topladı. Freelander geçen yıl ‘‘What Car?’’ dergisinin yarışmasında da yılın aracı seçilmişti.

Land Rover'ın teknolojisi tamamen yenilenen modeli Yeni Discovery ise ‘‘Auto Express 1999 Yılı Yeni Otomobil Ödülleri’’nde, ‘‘En İyi 4x4 Off-Road Aracı’’ ödülünü kazandı. Yeni Discovery, aktif viraj desteği, otomatik yüksek ayarlı arka süspansiyon, dört tekerlek elektronik çekiş kontrolü, eğim iniş kontrolü, elektronik fren dağılımı ve otomatik gaz kelebeği gibi sistemlerle ile en çok tercih edilen 4x4'ler arasında bulunuyor.

Navigasyonda kuşbakışı dönemi

SÜRÜCÜNÜN herhangi bir haritaya bakmadan, yol sormadan kolaylıkla gideceği adresi bulmasını sağlayan ‘‘navigasyon’’ sistemleri hızla gelişiyor. Japonya'da varolan klasik navigasyon sistemi üzerinde yapılan çalışmalar bir adım daha ileri götürülerek ‘‘Kuşbakışı navigasyon sistemi’’ geliştirildi. Bu sistem sürücünün dikkatini daha iyi toplamasını sağlıyor. Sürücüye 30 kat daha fazla bilgi aktarılabiliyor. Nissan araçlarında uygulanmaya başlayan bu sistem, sürücüye, ekranın alt kısmında 500 metrelik, üst kısmında ise 7 kilometrelik skalaya sahip bir harita sunuyor. Böylelikle sürücü, aracın ön kısmında kalan geniş bir alanla ilgili temel bilgilerin yanı sıra izlenilen yol ve karşılaşabilecek kavşak noktaları gibi aracın yakın civarı hakkında da ayrıntılı bilgi sahii oluyor. Bu sistemle birlikte, sürücünün harita ölçeğini değiştirmesine gerek kalmıyor.

Musso ve Korando yenilendi

1998 başlarında Daewoo bünyesine katılan Ssangyong firmasının 1994 yılından itibaren üretmeye başladığı Musso ve 1997 başında üretimine başlanan Korando üzerinde ilk ciddi makyaj yapıldı. Musso halen kullanılmakta olan Mercedes Benz lisanslı 2900 cc TDI ve 3200 cc benzinli motorları yanında şu değişikliklerle ithal edilmeye başlandı. ‘‘Opsiyonel ECS, sinyaller ile entegre yeni ön farlar, yeni alaşımlı jantlar, yeni krom kaplı ön panjur, yeni motor kaputu, yeni ön tampon, yeni yan çıtalar, yeni stop lambaları, yeni direksiyon simidi, yeni mat ahşap görünümlü kaplama, yeni koltuk döşemesi.’’ Korando'da Musso'ya göre daha az yenileme görülürken, ön panjur, jantlar, direksiyon simidi, stop lambaları ve koltuk döşemeleri yenilendi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!