Ufuk Sandık: E serisi en çok satan Mercedes ünvanını koruyor

Güncelleme Tarihi:

Ufuk Sandık: E serisi en çok satan Mercedes ünvanını koruyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2000 00:00

Ufuk SANDIK
Haberin Devamı

Dünyada ve Türkiye'de en çok satan Mercedes ünvanına sahip olan E serisi, 1999 yılında da bu ünvanını korudu. Geçen yıl Türkiye'de 1936 adet Mercedes otomobil satılırken, E serisinin satışları 1068 adet oldu. E serisi Mercedesler içinde en fazla talep gören model ise E 200 Kompressor oldu. 1999 yılı satışlarının büyük bir kısmı 900 adeti E 200 Kompressor'dur.

Piyasaya sunulduğu 1995 yılından bu yana yaklaşık 1 milyon adet üretilen Mercedes Benz E serisi, güncelleştirilen tasarımı yeni CDI dizel motorları, yeni altı vitesli manuel şanzımanı, seri donanım kapsamına alınan güvenlik sistemleri ile daha da zenginleştirildi. Yenilenen E serisinde yaklaşık 1800 parça değiştirildi.

E serisi, yeni motor kaputu, yeni radyatör ızgarası ve yeni tamponunun yanı sıra ön kısmının 2 santimetre alçaltılması ve farların yeni bir reflektör tekniği sayesinde daha eğimli monte edilmesi ile daha dinamik ve sportif bir görünüm kazandı.

E serisinde ilk kez beş ve altı silindirli iki yeni direk püskürtmeli dizel motor kullanılıyor. Yenilenen E serisinde uygulanan diğer bir yenilik ise dizel ve benzinli araçlarda 2.8 litre motor hacmine kadar uygulanan 6 ileri vitesli yeni manuel şanzıman. Uzun yolda devir sayısını düşük tutarak motoru koruyan bu 6'ıncı vites aynı zamanda 100 km'de 0.5 litrelik bir yakıt tasarrufu sağlıyor.

Klasik, Elegance ve Avantgard donanım tiplerinde üretilen E serisinde bugüne dek aksesuar olarak sunulan aracın savrulmasını önleyen elektronik stabilite programı ESP ve yolcuları yandan gelen darbelere karşı koruyan, yan camlarda bulunan hava yastıkları şimdi standart donanım kapsamına alındı.

Yeni S serisinde ilk kez uygulanan çok işlevli direksiyon da E serisinde artık standart donanım kapsamında sunuluyor. Araç telefonu ve radyosu direksiyona entegre edilen düğmelerle de kullanılıyor.

Mercedes E serisinin anahtar teslim satış fiyatı 98 bin marktan başlıyor. Fiyatlar aksesuar paketine göre değişirken, en pahalı E serisinin fiyatı 240 bin marka kadar çıkıyor.

Nissan'dan express servis hizmeti

NİSSAN, hızlı, ucuz ve kaliteli servis sağlayabilmek amacıyla ‘‘Nissan Express’’ uygulamasını başlattı. Periyodik bakımların dışında araçlarda yapılacak kontroller, yağ değişimi gibi basit işlemler için müşterilerin randevu almasını gerektirmeyen ve hızlı bir kontrolden geçmesini sağlayan bu sistem, araçların uzman Nissan teknisyenlerince kontrol edilmesini ve orjinalliğinin bozulmamasını da sağlıyor. Her 10 bin km.'de bir gerçekleştirilen periyodik bakımlar aracılığıyla zaten tüm gelişimi dikkatle izlenen araçların bu süre içinde ortaya çıkarabileceği beklenmedik rahatsızlık veya şüpheler için ideal kontrol mekanizması olan ‘‘Nissan Express’’, ayrıca yaşı ilerlemiş araçlar ve periyodik bakımları düzenli takip edemeyen müşteriler için de uzman teknisyenlerce sunulan bir hizmet.

İnternette yüzyılın

otomobili yarışması

İNTERNETTE düzenlenen yüzyılın otomobili yarışması sonuçlandı. 1996 yılında başlayan ve tüm dünyayı kapsayan internette yüzyılın otomobili yarışmasının sonucunda, beş otomobil podyuma çıktı.

Seri üretilen ve böylece otomobil dünyasında büyük devrim yaratan Ford T modeli yarışma sonucunda birinci oldu. Ford T'nin ardından ikinciliği İngiliz Mini aldı. Üçüncü Fransız Citroen'in DS modeli olurken, Volkswagen Beetle dördüncü, Porsche 911 ise beşinci oldu. Yüzyılın otomobilinin seçilmesi amacıyla kurulan Car of the century sitesine www.cotc.com adresinden ulaşılabiliyor.

Maserati’nin yeniden doğuşu

1915 yılında kurulan Maserati, Ferrari ile birleştikten sonra yeniden atağa geçti. Otomobil dünyası, Maserati'nin Ferrari ile birleşmesi için ‘‘yeniden doğdu’’ yorumunu yapıyorlar. Maserati şimdi, bu doğumun başarılı ürünlerini otomobil tutkunlarıyla paylaşmaya hazırlanıyor.

Maserati, kısa bir süre önce tarihinin en başarılı otomobili olarak kabul edilen 3200 GT'yi yeniden tasarladı.

İtalyan Maserati'nin yeni çizgisinin iki örneğinden biri olan 3200 GT Italidesign ‘‘Giugiaro’’nun imzasını taşıyor. 2+2 kupe bir otomobil olan 3200 GT 370 beygir gücündeki 3197 cc'lik V8 çift turbo motoruyla dikkat çekiyor. 0-100 km performansı 5.1 saniye olan otomobilin maksimum sürati ise 280 km.

Hyundai'den 1999

fiyatları kampanyası

HYUNDAİ, 2000 model otomobilleri 1999 fiyatlarıyla satan bir kampanya başlattı. Buna göre kampanya süresince Hyundai yeni yılda sabit vergilerde gerçekleşen yüzde 52.1'lik artışı kendisi karşılıyor. Ayrıca Hyundai yüzde 6'dan tekrar yüzde 12'ye çıkartıla ek taşıt alım vergisini de yine müşterileri için kendisi ödeyecek. 2000 yılının kampanyasında sağlanan son avantaj ise araçlarda ABS fren sisteminin Hyundai'den yeni yıl armağanı olarak bedava sunulması. Accent, Atos, Elantra, Sonata, Starex, H-100 panel van, camlı van, minibüs ve H-100 kamyonet modelleri kampanyada satılıyor.

Bu arada Hyundai Assan Aero City-540 otobüslerinin tanıtımı için İstanbul Halk otobüsü esnafına özel bir iftar yemeği verdi. Toplantıya Hyundai Assan'ın üst düzey yöneticileri ve bayilerinin yanı sıra, özel halk otobüsü şirketlerinin yöneticileri ve çok sayıda otobüs sahibi katıldı. Geçtiğimiz yaz ayında ilk defa tanıtımı yapılan Aero City-540 otobüsler 30+1 oturma ve 64 ayakta yolcu kapasiteli. Yüksek teknik donanımlı Aero City-540 otobüs, 300 beygir ve turbo intercooler motora sahip. ABS fren sisteminin opsiyonel olarak sunulduğu otobüsün süspansiyonu da havalı tip.

Başarılı yan

sanayiciler ödül alacak

OTOMOTİV Sanayi Derneği (OSD) tarafından her yıl dağıtılan ‘‘OSD Yan Sanayi Başarı Ödülü’’nu kazanan firmalar belli oldu. OSD Kalite ve Satınalma Komiteleri'nin üye firmalardan gelen önerilere göre yaptığı değerlendirmeler sonucunda, Türk Pirelli Lastikleri, Bosch Sanayii ve Ticaret, Akkardansa Sanayii ve Ticaret ödül kazandı. Başarı ödülleri 1992 yılından bu yana her yıl kalite, sevk güvenilirliği ve uygun fiyat açısından başarılı bulunan yan sanayi firmalarına veriliyor. Bosch Sanayi ve Ticaret, 1995 ve 1998 yıllarında da bu ödülü alarak bu yıl üçüncü kez ödülü kazanmış oldu.

TOYOTASA, yılbaşı ve bayram tebrik kartlarına ayrılan fonlarını, bu yıl da doğanın korunması ve ağaçlandırmaya katkı için kullanarak, TEMA Vakfı'na bağışladı. Yılbaşı ve bayram tebrik kartı tüketmeyerek, kağıdın hammaddesi ağaçları korudu.

BRİDGESTONE, Avrupa'da otomotiv sektörünün en prestijli ödüllerinden birisi olan Porsche Tedarikçiler Ödülü'nü kazandı. Porsche'nin kullandığı lastikler, Japonya'nın Tosu kentindeki fabrikada üretilip, Almanya'ya ithal ediliyor.

OPET'in Web sayfasının görünüm ve içeriği yenilendi. Yenilenen web sayfası Opet'in kurum kimliği ve imajı gözönünde bulundurularak hazırlandı. Opet'in web sitesine www.opet.com.tr adresiyle ulaşılabiliyor.

BMW'den ilk yardım kursu

BORUSAN Oto Motosiklet Merkezi, Medline Tıp Merkezi ile başlattığı ‘‘Acil Servis Güvencesi’’ projesi ile BMW müşterilerine 2000 yılı boyunca ücretsiz Acil Servis güvencesi ve ilk yardım kursu veriyor. BMW müşterileri için özel olarak hazırlanan kart ile yeni yüzyılda insan sağlığına verdiği önemi vurgulayan Borusan Oto Motosiklet Merkezi, Medline Tıp Merkezi aracılığıyla müşterilerine bir yıl boyunca 24 saat kesintisiz mobil sağlık hizmeti veriyor. BMW motosiklet kullanıcılarına verilen yılbaşı hediye paketinde yeralan 6 saatlik ilk yardım eğitim programında ise; ilk yardımın temel prensipleri, mantığı, hukuksal ve insani yönleri anlatılacak.

Oyak Renault çevreci

şirketlerle çalışacak

ÇEVRE konusundaki çalışmalarıyla dikkati çeken Oyak Renault, bundan böyle, işbirliği içinde olduğu ve olacağı kişi ve kuruluşları, çevre konusunda duyarlı olanlardan arasından seçme kararı aldı. Renault, çevreye gerekli önem vermeyen şirketlerle ise işbirliği yapmayacak.

Çevre konusunda çalışmalar yapan Oyak Renault, son olarak ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi Belgesi aldı. Uluslararası bir onama kuruluşu olan UTAC (Union Tecnique de I'Automobile, du Motocycle et du Cycle) tarafından denetlenen Oyak Renault, sıfır hata ile belgeyi almaya hak kazandı.

Arıtma tesislerini 1997 yılında devreye sokan Oyak Renault, A grubu baca gazı emisyon izni alan ilk şirketlerinden biri oldu. Atıklarını sınıflandırarak toplayan Oyak Renault, tehlikeli olanların tamamını İzaydaş tesislerinde imha ettiriyor. Renault'nun evsel atıklarının yüzde 95'i ise doğaya geri kazandırılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!