Ufuk Sandık: BMW'den genç ve atletik Compact

Güncelleme Tarihi:

Ufuk Sandık: BMWden genç ve atletik Compact
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 2000 00:00

Ufuk SANDIK
Haberin Devamı

BMW, büyük başarı yakaladığı 3 serisinin pazara sunulmasının üzerinden üç yıl geçtikten sonra sedan, coupe, touring ve cabrio modellerine yeni BMW 3 serisi Compact'ı ekledi. Böylece 3 serisi ailesi tamamlanmış oldu. Ailenin en yeni üyesi olan Compact her açıdan genç, güçlü, atletik ve şık bir görünüme sahip. Gövdenin ön ve arkası, 3 serisi sedan'a göre 28 cm. daha kısa tutularak, 3 serisi Compact'a kendine özgü karakteri kazandırılmış. Bu özel karakter daha önceki dingil mesafesi sabit tutularak daha da vurgulanıyor.

3 Serisi Compact, 2001 yazında, 4 silindirli, 116 bg güç üreten 316 ti ve bir üst model olan 6 silindirli 192 bey güç üreten 325 ti seçenekleriyle pazara sunuluyor. Otomobilleri rakipleri karşısında özel kılan özelliklerden biri de, ekonomik yakıt tüketimi. 316 ti 100 km'de 6.9 lt., 325 ti ise 100 km.'de 8.9 lt. benzin harcıyor.

3 Serisi Compact'ın yolcu kompartımanında iç alanın en iyi şekilde değerlendirilmesi ve pratiklik ön planda tutulmuş. Özellikle geniş arka koltuklara rahat geçiş imkanı veren, bir çamaşır makinesinin bile yüklenme ve taşınmasına olanak sağlayan bagaj kapasitesi buna en iyi örnek.

Gaz ticari araçları Türkiye'de

LADA'nın Türkiye distribütörlüğünü yapan Çelik Motor, şimdi de Rus menşeili Gaz marka hafif ticari araçların temsilciliğini aldı. Çelik Motor güvencesiyle Ocak 2001'de satışa sunulacak Gaz ticari araçlar, 23-26 Kasım 2000 tarihlerinde İstanbul'da düzenlenecek Ticari Araçlar Fuarı'nda tanıtılacak. Gaz hafif ticari araçlar ‘‘Gazelle’’ çift teker ve ‘‘Sobol’’ tek teker modelleriyle satışa sunulacak. Her iki modelin de minibüs, panelvan ve pick-up versiyonları bulunuyor. Tüm Gaz araçlarında, Avusturya menşeili Steyr 2100 cc. turbo diesel direkt enjeksiyonlu (TDI) motor kullanılıyor. Ayrıca, hidrolik direksiyon standart ekipman olarak sunuluyor.

Shell'den yeni Diesel extra

Shell Türkiye, yeni geliştirilmiş dizel yakıtını Türk tüketicisine sunuyor. Shell'in yeni ürünü katık teknolojisi ile zenginleştirilmiş, motoru koruyan bir dizel yakıt. Yeni Diesel Extra, motoru temiz tutarken, motor aksamlarını da paslanmaya karşı koruyor. Ayrıca içerdiği ‘‘Setan Geliştirici’’ katık sayesinde yanmayı düzenliyor ve zararlı egzoz gazlarının çıkışını kontrol altına alıyor. Diesel Extra, ağır hizmet araçları, otobüsler, minibüsler, küçük ticari ve binez dizeller için hazırlanmış. Diesel Extra, Shell akaryakıt dağıtım tesiklerinde yalnızca Shell'e ait olan özel bir katık paketinin dizel yakıta hassas bir şekilde ilave edilmesiyle üretiliyor. Söz konusu katık paketi Türk tüketicisinin ihtiyaçları gözönüne alınarak geliştirildi. Bu katıklar; yakıt sisteminin kirlenmesini durduran deterjan, paslanmayı önleyen pas engelleyici, yanmayı düzenleyen ve egzoz gazlarını kontrol eden setan geliştirici, yakıttaki bağlı suyu uzaklaştıran emülsiyon kırıcı, köpük önleyici köpük kesici katıklardır.

Nissan'ın son 10 yıldır en kárlı dönemi

NISSAN İyileştirme Planı beklenenden hızlı ilerliyor. Nissan Motor Co., son 10 yılın en kárlı dönemini yaşıyor. Nisan-Eylül 2000 döneminde Nissan, 136.6 milyar yen (1.43 milyar Euro) kár elde etti. Bu rakam, 1999 yılının Ekim ayında açıklanan ‘‘Nissan İyileştirme Planı’’ çerçevesinde 2002 yılı için hedeflenen yüzde 4.5 operasyon kárının da şimdiden gerçekleştirilmesi anlamına geliyor.

Geçen yılın 6 aylık dönemine göre Nissan'ın satışları yüzde 5.7 artarak, 1.3 milyan adete ulaştı. Nissan İyileştirme Planı çerçevesinde agresif bir yeni model tanıtımı da bulunuyor. Gelecek 3 yıl için planlanan 22 yeni modeli ile Nissan, pazardaki varlığını iyice hissettirmeyi planlıyor. Bu 22 yeni modelin ilk ikisi Nissan Bluebird Sylphy ve X-Trail geçtiğimiz aylarda Japonya'da satışa sunuldu.

Pirelli'den kış lastiği

PIRELLİ kış şartlarına dayanıklı, yüksek performans ve güvenilirlik sağlayan Winter Snowsport lastiğini Türkiye'de satışa sundu. Avrupa'nın önde gelen otomotiv dergileri tarafından kendi kategorisinde en iyi kış lastiği seçilen Winter Snowsport, Slika 2 olarak adlandırılan yeni bir karışımdan üretildi. Daha yumuşak olan bu karışım sayesinde Winter Snowsport lastikleri, yağmurda, karda ve buzda daha mükemmel bir yol tutuş, üstün frenleme ve güçlü çekiş imkanının yanında yakıt tasarrufu da sağlıyor. H ve V hız kodlu ilk kış lastiği olan Winter Snowsport'u Daimler Chrysler, A ve E sınıfı Mercedes araçları için orjinal ekipman olarak kullanırken, Porsche için lastik modifiye edilerek özel olarak üretildi. Winter Snowsport'un yanısıra küçük ve orta büyüklükteki otomobillerde kış lastiği olarak kullanılan bir diğer yeni lastik, Winter Studdable Plus'ın Türkiye'de satışına başlandı.

FORD Mondeo ilk ödülünü aldı. İlk kez Paris Motorshow'da tanıtımı yapılan yeni Ford Mondeo, Almanya'nın en prestijli ödülü alan ‘‘Altın Direksiyon’’u kazandı.

HYUNDAI Assan tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen Hyundai Teknisyenler Olimpiyatı'nın şampiyonları belli oldu. Yapılan sınavda, Elmas Otomotiv yetkili servisinden Uğur Okay Türkiye birinciliğini elde etti.

DAEWOO binek otomobil ve hafif ticari araçlar genel distribütörü Sanko Otomotiv Pazarlama ve Ticaret. A.Ş., Daewoo bayileriyle biraraya geldi.

RENAULT, araçların kullanım ömrü sınırlı olan parçalarının değişiminin ve periyodik bakımlarının (genel bakım hariç) randevusuz olarak yapılmasını sağlayan Renault Dakik Servisi'ni hizmete soktu.

KARSAN, Peugeot Fransa'nın üst yönetimini Bursa'daki fabrikasında ağırladı. PCA İcra Kurulu Üyesi Yann Delabriere, Uluslararası Finans Direktörü M. Robert ile bölge direktörleri David Rio ve Philippe-Jean Lafon, Karsan'ın yeni fabrikasında incelemelerde bulunuldu.

Otomotiv 690 binlik satışla rekor kıracak

OTOMOTİV sektörü 2000 yılı sonunda tarihinin satış rekorlarını kırmaya hazırlanıyor. 1998 yılının ikinci yarısında başlayan ve 1999 yılında da devam eden siyasi ve ekonomik istikrarsızlığın ortadan kalkması, otomotiv sektörüne 2000 yılında olağan dışı bir yıl yaşattı.

Bu yıl toplam pazarın 690 bin adete ulaşması bekleniyor. Böylece otomotiv sektörü 1993 yılındaki 548 bin adetlik satış rekorunu kırmış olacak.

OSD'nin verilerine göre, 1989/1993 yıllarındaki istikrarlı talep, 1994 yılındaki krizle yüzde 50 dolayında azaldı ve 1996 yılından sonra yeniden artışa geçti. Ancak ekonomi ve siyasette inişli ve çıkışlı dönemlerin yaşanması, potansiyel talebin gerçek talebe dönüşmesine izin vermedi.

1999 yılınının son çeyreğinde yaşanan olumlu gelişmeler, otomotivde işlerin düzelmesine neden oldu. 1998 ve 1999 yıllarında ertelenen talep, 2000 yılında yükselmeye başladı. Ayrıca, kredi faizlerindeki düşüş gibi araç alımına elverişli koşulların her an ortadan kalkabileceği endişesi, gelecekteki talebi de öne çekti.

1989 yılında 155 bin adet satışın gerçekleştirdiği otomotiv pazarı, 1990 yılında 283 bin adete yükseldi. Daha sonraki yıllarda yükselişini sürdüren satışlar, 1991'de 286 bin adete, 1992'de 393 bine ve 1993 yılında rekor kırarak 548 bin adete yükselmişti.

Otomotiv pazarı (Bin adet)

1989 155

1990 283

1991 286

1992 393

1993 548

1994 270

1995 281

1996 343

1997 517

1998 478

1999 401

* 2000 690

* Tahmini satışlar

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!