Ufuk Sandık: 5. vites

Güncelleme Tarihi:

Ufuk Sandık: 5. vites
Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 2001 00:00


Ufuk SANDIK
Haberin Devamı

Türk otomotivi yeni pazarları keşfediyor

Ekonomik durgunluk ve iç pazardaki talep daralması nedeniyle ihracata ağırlık veren otomotiv sektörü, 1 Ocak-28 Şubat döneminde de geçen yılın aynı dönemindeki pazar payını korudu. Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) verilerine göre, yılın ilk iki aylık döneminde 8 serbest bölgenin yanı sıra 123 ülke ve özerk bölgeye yapılan otomotiv ihracatı ile toplam 586 milyon 97 bin dolar döviz girdisi sağlandı. İhracat yapılan ülkeler arasında Almanya 156 milyon 861 bin dolar ile ilk sırada yer alırken, bu ülkeyi Fransa ve İtalya izledi. Bu dönemde, ABD'ye yapılan ihracat yüzde 49.3 oranında gerilerken, İtalya ve Belçika pazarı yüzde 100'ün üzerinde büyüdü.

Otomotiv sanayii, ihracat yapılan ülke sayısını korurken, Vietnam, Mauritius, Angola, Madagaskar ve Tanzanya'nın da aralarında bulunduğu 17 ülke ve özerk bölgeye ilk kez ihracat yapıldı.

Bugatti'den 630 beygirlik konsept

Volkswagen bünyesinde bulunan İtalyan Bugatti'nin konsept modeli Veyron 2003 yılında üretilecek. Adını eski Bugatti yarış pilotu Pierre Veyron'dan alan otomobil, Bugatti'nin yarış sporlarındaki başarılı geçmişini yansıtıyor.

İlginç tasarımıyla dikkat çeken Veyron'un iki farklı renkten oluşan karoserisi, geçmiş ve gelecek arasında bir köprü oluşturuyor. Aerodinamik karosere entegre edilmiş krom radyatör ızgarası Bugatti markasının klasik formlarını taşıyor. Ön farlar ise aracın karakteristik özelliğini tamamlıyor. Yuvarlak çift arka stoplar klasik bir spor otomobili görünümü veriyor. Ortada bulunan dört köşeli büyük egzoz borusu ise dikkat çekiyor.

Konsept otomobilin iç mekanı da sportif ve lüks öğeleri birleştiriyor. Kapı döşemeleri, koltuklar ve tavan döşemesi nubuk deri ile kaplanmış. Alüminyum bölümler, aracın içindeki renk tonuyla bir kontrast oluşturuyor. Veyron'un iç ve dış görünümü kadar, performansı da etkileyici. Bugatti'nin 16 silindirlik motoru arka aksın önüne yerleştirilmiş. 8.0 litrelik motor 630 beygir güç üretiyor.

Doblo Almanya'da

Sadece Türkiye'de üretilip dünya ülkelerine ihraç edilen Fiat Doblo, Almanya'nın Münih kentinde tanıtılarak satışa sunuldu. Karl Keidler, Fiat ve Lancia otomobil galerilerinde yapılan tanıtım gününde Fiat Doblo beğeni topladı. Bu yıl Almanya'da 15 bin adet satılması planlanan Doblo için firma sahibi Hans Zischka, şunları söyledi: ‘‘Tamamıyla Türkiye'de imal edilen Doblo'nun fiyatı 25 ile 30 bin mark arasında. Çok kullanışlı ve ekonomik. Özellikle Almanya'daki Türklere tavsiye ederim. Uzun yola dayanıklı ve kullanışlı.’ ’

Jaguar'ın ucuz modeli yaz sonunda Türkiye'de

Tarihinin en yüksek satış rakamlarına S-Type ile ulaşan Jaguar, şimdi de küçük ve daha ucuz X-Type modelini satışa sunmaya hazırlanıyor. Avrupa'da 2001 yılı yaz aylarında piyasaya çıkacak X-Type Türkiye'de yaz sonuna doğru satışa sunulacak. Jaguar'ın yeni modeli, Kuveyt, Suudi Arabistan gibi birçok ülkeden önce Türkiye'ye gelecek.

X-Type, fiyatı ve donanımıyla geleneksel Jaguar alıcılarının dışına hitap edecek. Jaguar, X-Type ile yeni aile kuran çiftlere, genç profesyonellere ve özellikle kadın sürücülere ulaşmayı hedefliyor. Böylece, Jaguar'ın müşteri portföyünün genişlemesi bekleniyor.

Daha küçük ve uygun fiyatı ile dikkat çeken X-Type, Jaguar'ın mevcut XJ serileri ve S-Type sedanları ile XK serisi spor otomobil yelpazesini genişletiyor. S-Type'ın başarısı ile hızla alan Jaguar bütün dünyada rekor seviyelerde satış gerçekleştiriyor. Bu yıl, Jaguar dünya genelinde 85 bin adetin üzerinde otomobil satmayı planlıyor. Yeni X-Type modelinin tam kapasite üretimine geçildiğinde, Jaguar'ın toplam satışlarını iki katından fazlasına çıkarması bekleniyor.

Jaguar'ın İngiltere Coventry'deki merkezinde tasarlanıp geliştirilen yeni Jaguar X-Type'da dört çekiş özelliği standart olarak bulunuyor.

Chrysler'den akıllı havayastıklı Sebring

Adını Amerika'nın ünlü Sebring yarış pistinden alan Sebring modeli, geçen aralık ayından bu yana Türkiye'de satışa sunuluyor.

Chrysler, çığır açan PT Cruiser modelinin piyasaya çıkarılması ile başlayan öyküyü devam ettirmek için, binek otomobilleri serisini tepeden tırnağa yeniledi. Bu doğrultuda yeni Chrysler Sebring sedan ve Sebring cabrio modelleri piyasaya sunuldu.

Yeni Chrysler Sebring kullanıcıya, performans, kullanım kolaylığı ve güvenlik gibi özellikler sunuyor. Bu özellikleri Sebring'e, orta boy sedan araçlar segmentinde ön plana çıkmasını sağlayacak bir avantaj sağlıyor. Yeni Sebring sedan modelinde LX donanım paketi, 2.7 litrelik V6 benzinli motor, dört ileri otomatik vites ve Auto Stick şanzıman bulunuyor.

Sebring, performansı ve tasarımıyla olduğu kadar, gelişmiş güvenlik önlemleriyle de dikkat çekici. Yeni standart kademeli şişen sürücü ve yolcu havayastıkları, çarpışmanın sertliğine ve emniyet kemeri kullanım şekline bağlı olarak üç farklı şiddette açılıyor.

Aracın fren yaparken ve viraj alırken dengesini ve yol tutuş kabiliyetini koruan ABS Plus Fren sistemi de ilk kez Sebring Sedan'da uygulanan bir sistem.

Yeni Sebring'de Chrysler'in Cab-Forward tasarım prensibi korunmuş. Böylece iç hacim ve bagaj hacmi artarken, zarif ve sportif bir biçim oluşturulmuş. Sebring'in ön tarafında yeni yumurta sandığı tarzı radyatör ve krom kaplama panjur bulunuyor. Ayrıca yeni farların verimi yüzde 25 artırılmış.

Mitsubishi'den güçlü Carisma

Mitsubishi'nin yeni 4x4 spor sedanı Carisma GT Evolution VII, 2001 yılı sonunda Türkiye pazarında satışa sunulacak. Türkiye'ye Temsa Otomotiv tarafından ithal edilecek yeni ‘‘Mitsubishi Carisma GT Evolution VII, modeli otomobil meraklılarının tutkusu haline gelecek.

Mitsubishi Evo VII, 2.0 lt. 280 beygir gücünde, 4 silindirli turbo beslemeli motora sahip. Mitsubishi Evo VII, şubat ayı içinde satışa sunulacak. Evo VII, sınırlı sayıda üretilecek.

KISALAR.....

DAEWOO'nun tüm binek, hafif ticari ve 4x4 araçlarının Türkiye distribütörlüğünü yapan Sanko Otomotiv Pazarlama Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin web sitesi açıldı. www.daewoo-tr.com adresinden ulaşılan internet sitesinde, kampanya bilgileri, satış noktaları gibi bilgiler yer alıyor.

CMS Satış ve Pazarlama, düzenlediği yeni kampanya ile 4 jant alan herkese bir yelek hediye ediyor. CMS bayileri ve 3 bine yakın CMS satış noktasında süren kampanya boyunca 15 bin yelek dağıtılacak.

RENAULT, internet ortamında satış etkinliği sunarak müşteriye verdiği hizmeti mesai saatlerinin de ötesine taşıdı. www.renault.com.tr adresinde yer alan siteye ulaşan müşteriler, sanal ortamda otomobil satın alabiliyorlar.

HYUNDAI Assan, UEFA Kupası ve Süper Kupa'yı kazanan Galatasaray futbol ekibini desteklemek amacıyla kulübe 6 adet araç hediye etti. Galatasaray teknik direktörü Lucescu ile takım oyuncularına hediye edilen araçları Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar teslim etti

OPEL bayi Ateş Otomotiv’in, Ordu-Giresun yolu üzerindeki yeni plazası hizmete açıldı. Toplam 5 bin 790 metrekarelik alan üzerinde hizmet veren Opel Ateş, aylık 850 araçlık servis kapasitesine sahip.

BESAFE Family Hamile oto emniyet kemeri, anne adaylarına güvenli sürüş sağlıyor. Emniyet kemeri karnın alt bölümüne bağlandığı için, çarpma anında anne adayını olduğu kadar bebeği de her türlü darbeden korur. Besafe Family, Joker mağazalarında satılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!