Üflemeyene hapis yok

Güncelleme Tarihi:

Üflemeyene hapis yok
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2013 00:00

TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen ‘Torba Kanun’ alkol ile ilgili birçok düzenlemeyi içeriyor.

Haberin Devamı

Sunucu Ece Erken örneğiyle gündeme gelen alkolmetreye üflememeye hapis cezası düzenlemesinden son anda vazgeçildi. Meclis’ten dün sabah saatlerinde geçen yasada yapılan son dakika değişikliğiyle, 100 promil alkollülerde olduğu gibi 2 yıla kadar hapis cezası öngörülen üflememenin cezası 2 bin lira para ve sürücü belgesine 2 yıl süreyle el konulmasına dönüştürüldü. Bu değişiklikte, AK Parti’nin hukukçu kurmaylarından gelen “uygulamada ciddi hukuki problemler çıkabilir” uyarısı etkili oldu. Torba Kanun’daki düzenlemeler özetle şöyle sıralanıyor:

· 0.50 promilin üzerinde alkollü araç kullanan sürücülere 700 lira ceza verilecek ve ehliyeti 6 aylığına alınacak.
· Hususi otomobil dışındaki araçları alkollü olarak kullanan sürücüler bakımından promil alt sınırı 0,21 olarak uygulanacak.
· Yapılan tespit sonucunda, 1,00 promilin üzerinde alkollü olduğu tespit edilen sürücü ayrıca 2 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.
· Sigara ve diğer tütün ürünlerinin, özel araçların sürücü koltuklarında da içilmesi yasak olacak.
· Alkollü içkilerin reklamı ve tüketicilere yönelik tanıtımı yapılamayacak. Bu ürünlerin kullanılmasını ve satışını teşvik eden kampanya, promosyon ve etkinlik yapılamayacak. Ancak alkollü içkilerin uluslararası düzeyde tanıtımına yönelik ihtisas fuarları düzenlenebilecek.
· Alkollü içkileri üreten, ithal eden ve pazarlayanlar, hiçbir etkinliğe ürünlerinin marka, amblem ya da işaretlerini kullanarak destek olamayacak. Açık alkollü içki satışı yapmaya ilişkin izin belgesi olan işletmelerde servis amaçlı materyallerden marka, amblem ve logo kullanılabilecek.
· Televizyonlarda yayınlanan dizi, film ve müzik kliplerinde alkollü içkinin özendirici görüntülerine yer verilemeyecek.
· Alkollü içkileri üretenler, ithal edenler ve pazarlayanlar, teşvik, hediye, eşantiyon, promosyon veya bedelsiz olarak alkollü içki dağıtamayacak. Bu hükümlere aykırı hareket edenlere 5 bin TL’den 200 bin TL’ye kadar idari para cezası verilecek.
· Perakende ya da açık alkollü içki satışı yapılan işyerlerinin tabelaları, yürürlük tarihinden itibaren bir yıl içinde bu hükümlere uygun hale  getirilecek.

Haberin Devamı

18 yaş altına istihdam yok

Haberin Devamı

·  Alkollü içkiler, tüketilmek veya beraberinde götürülmek üzere 18 yaşını doldurmamış kişilere satılamayacak.
·  18 yaşını doldurmamış kişiler, alkollü içkilerin üretiminde, pazarlanmasında, satışında ve açık sunumunda istihdam edilemeyecek.
· Alkollü içkiler, otomatik satış makineleri ile satılamayacak, her nevi oyun makineleri veya farklı yöntemlerle oyun ve bahse konu edilemeyecek.
· Bu ürünler basın ve yayın yoluyla tüketicilere satılamayacak ve posta ile satış yöntemi kullanılarak gönderilemeyecek.
· Alkollü içkiler, 22.00 ile 06.00 saatleri arasında perakende satılamayacak.
· Bu hükümlere aykırı hareket edenlere 5 bin TL’den 50 bin TL’ye kadar ceza verilecek.

Haberin Devamı

Afyon’daki yasağa dayanak geldi

YASADA gece yarısı yapılan son dakika değişiklikleriyle, park, bahçe, piknik alanları ve sahillerden kır düğünleri, açık havadaki resepsiyon, kokteyl ve açılışlara kadar geniş bir alanda yasağa kadar varabilecek kısıtlamaların önü açıldı. Yasaya eklenen, “Alkollü içkiler sunum izni verilen yerlerde açık olarak tüketilebilir” ifadesiyle, içki ruhsatlı yerler dışındaki bütün alanları izin kapsamına alan düzenlemenin içi, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumunun (TAPDK), Sağlık Bakanlığı’nın da görüşünü alarak çıkaracağı uygulama yönetmeliğiyle doldurulacak. Yönetmelikte izin yetkisinin valilik ve kaymakamlıklara bırakılacağı belirtildi. Böylece, ruhsatlı yerler dışında valilik ve kaymakamlıkların izin vermediği hiçbir yerde içki içilemeyecek. Bu düzenlemenin, İdare Mahkemesi’nce “yasal dayanağı yok” gerekçesiyle iptal edilen, Afyonkarahisar Valiliğinin il sınırları içindeki bütün açık alanlarda içkiyi yasaklayan uygulamasına da dayanak oluşturabileceği belirtildi. Yasa, valilere, “izinli alanlar” oluşturabilmelerine de olanak sağlıyor.

Haberin Devamı

Kır düğünleri tehlikede

RUHSATLI yerler dışında içki içilecek alanları izne bağlayan yasa, kır düğünlerinden açık havadaki resepsiyon, kokteyl ve açılışları da etkileyecek. Valilik ve kaymakamlıklardan izin çıkmaması halinde köy meydanında içkili düğün yapılamayacak. Aynı şekilde kentlerde de ruhsatı bulunmayan mekanlarda içkili kır düğünü olmayacak. Açık havadaki resepsiyon, kokteyl ve açılışlarda da, bu etkinliğin yapıldığı mekanın ruhsatı yoksa içki servisi yapılamayacak. Yasaya göre televizyonlardaki yemek programlarında şarap ya da bir başka içki, “yanında iyi gider” diye tavsiye de edilemeyecek. Free Shop’lar ise gece parakende içki satışı ile içkilerin dışarıdan görülebilecek şekilde teşhirine ilişkin yasağın kapsamı dışında tutuldu.

Haberin Devamı

Dinlenme tesisinde alkol satışı yasak

· Türkiye’de üretilen veya ithal edilen alkollü içkilerin ambalajları üzerine, alkol ürünlerinin zararlarını belirten Türkçe yazılı uyarılar veya mesajlar konulacak.
· Meskun mahaller ve konaklama yerleri hariç olmak üzere; otoyollardaki ve devlet karayollarındaki yapı ve tesislerde alkollü içki satışına ve tüketimine izin verilmeyecek.
· Öğrenci yurtları, sağlık hizmeti verilen yerler, spor müsabakası yapılan stadyum ve kapalı spor salonları, her türlü eğitim ve öğretim kurumları, kahvehane, kıraathane, pastahane, bezik ve briç salonları ile akaryakıt istasyonlarının mağaza ve lokantalarında alkollü içkilerin satışı yapılamayacak.

Okul ve camiden 100 metre uzakta

· Tütün mamulü, etil alkol, metil alkol ve alkollü içki satmak isteyenlerin, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan (TAPDK) satış belgesi almaları zorunlu olacak.
· Ürünlerin toptan, perakende veya açık satışının yapıldığı yerler ile örgün eğitim kurumları ve dershaneler, öğrenci yurtları ve ibadethaneler arasında kapıdan kapıya en az 100 metre uzaklığın bulunması zorunlu olacak. Bu mesafe şartı turizm belgeli işletmeler için uygulanmayacak. Mesafe şartı satış belgesinin verildiği tarih itibarıyla aranacak.
· Bu mesafe içerisinde bulunan taşınmaz kültür varlığı tescilli yapılarda düzenlenecek süreli etkinlikler için, TAPDK tarafından açık alkolü içki sunum izni verilebilecek.
· Bu hükümler, maddenin yayımı tarihinden önce işyeri açma ruhsatı ve satış belgesi almış işletmeler için uygulanmayacak. Bu işletme sahipleri, işletmelerini birinci ve ikinci derece kan hısımlarına devredebilecek.
· Perakende alkollü içki satışı yapılan işyerlerindeki alkollü içkilerin konulduğu ve üzerlerinde alkollü içkilerin marka, amblem ve logosu bulunan mevcut soğutucular, işyerlerinin kapalı bölümlerinde bulunması kaydıyla üç yıl kullanılabilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!