Güncelleme Tarihi:
TÜKETİM
TEK BAŞINA LİDER: Büyümenin lokomotifi vatandaşın tüketimi bu yılın ilk çeyreğinde de yüzde 5.1 artarak ekonomiye 3.13 puanlık katkı yaptı. Vatandaş, özellikle vergi indiriminin olduğu beyaz eşya ve mobilya ile her ne kadar vergisi artırılsa da otomotiv almaya devam etti ve tüketimini arttırdı. Devlet de vatandaş kadar olmasa da tüketimini yüzde 9.4 arttırdı ve bunun büyümeye katkısı 1.27 puan oldu. Devlet ve vatandaşın tüketimindeki artış ilk çeyrek büyümesinin yüzde 88’ini oluşturdu.
DİKKAT: Tüketerek büyüme her daim sürdürülebilir değil. Özellikle devletin tüketim harcamalarının artması bütçe dengesi için riskli. Vatandaş da borçlanarak tüketim harcamalarını yapması da sıkıntılı.
İHRACAT
AB KAZANDIRDI: Dünya ekonomisinin sarsıntılı olduğu son dönemlerde ihracatın ekonomiye katkısı olumsuz oluyordu. Bu döngü ilk çeyrekte kırıldı, özellikle Avrupa Birliği ülkelerindeki ekonomik toparlanma Türkiye ekonomisine de yaradı. İhracat ilk çeyrekte yüzde 10.6 arttı ve büyümeye 2.39 puanlık katkı yaptı. Bu neredeyse büyümenin yarısı. İthalat artsa da yüzde 0.8 ile sınırlı bir artış gösterdi. Bu yüzden ekonomi 0.8 puan daha az büyüdü.
DİKKAT: İhracat hem kur değişimine hem de dış pazarlardaki durumlara oldukça bağımlı. Avrupa Birliği’nde işler iyi gitse de politik gerilimler ve özellikle ABD Başkanı Trump’ın icraatları ihracatı riske sokabilir.
SANAYİ
ÇARKLAR HIZLI DÖNDÜ: Üretimde en önemli göstergesi, sanayi üretimi. Sanayi, ihracatın da katkısıyla özellikle otomotiv üretimindeki hızlanmayla ilk çeyrekte yüzde 5.3 büyüdü. Sanayinin büyümeye katkısı 1.12 puan oldu. İhracatın da desteğiyle otomotiv, rafine petrol ve beyaz eşya üretimi oldukça ivmelendi. Ticaret, ulaştırma, haberleşme ve turizm sektörlerindeki büyümeyi içerer hizmetlerde ise büyüme yüzde 5.2 ve katkısı 1.17 puan.
DİKKAT: Hükümetin yeni reform paketleri sanayi üretimi için kritik. Kredi Garanti Fonu’nun sağladığı finansman sanayicilere nefes aldırdı ancak bunun
sürdürülebilir olması için reformların bir an önce yapılması şart.
FİNANS
KGF DOPİNGİ: Bankalar ilk çeyrekte kredide yüzde 7 büyümeyle altı yılın rekoruna imza atmıştı. Bu kredi büyümesinin arkasında ise hükümetin Kredi Garanti Fonu’nun verdiği garantiyi artırması geliyordu. KGF katkısını büyümede de yaşadık. Finans ve sigorta sektöründe yüzde 12’lik artış ve 0.57 puanlık büyümeye katkı yaratıldı. İkinci çeyrekte de KGU etkisini görmeye devam edeceğiz.
DİKKAT: KGF ile sağlanan kaynağın sonu geldi. Son çeyreklerde bu büyümeleri görmek zor. Bir de kredilerin geri dönüşü işin içine girecek. Finans sektöründe büyümenin sürmesi için yeni yatırımlara yeni yatırımlar için de reform paketlerine ihtiyaç büyük.