Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 2005 01:44
Konya Emniyet Müdürlüğü, Endüstri Holding’e yönelik yürütülen operasyonlarda aralarında 2 uçaksavar mermisinin de bulunduğu çok sayıda silah ve cephane ele geçirildiğini açıkladı. Konya Emniyet Müdürü Salih Tuzcu, 14 ülkede kaçırılan paraların ve suçun izini sürdüklerini söyledi.
KONYA Emniyet Müdürü Salih Tuzcu, Endüstri Holding yöneticilerine yönelik düzenlenen operasyonla ilgili olarak, ‘(Milletin parasını yağmalayanların yaptıkları yanına kár kaldı) diyenleri haksız çakırdık’ dedi. Konya Emniyet Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada operasyonlarda değişik çap ve markalarda 7 tabanca, 7 tüfek ile bunlara ait çok sayıda mermi ve fişek, 2 uçaksavar mermisi, 1 gaz bombası ele geçirildiği bildirildi.
14 ÜLKEDE İZ SÜRÜYORUZ: Tuzcu, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nde düzenlediği basın toplantısında, kendilerine gelen istihbaratları değerlendirerek, Endüstri Holding’in eski yöneticilerini takibe aldıklarını söyledi. Yaklaşık 7 ay süren operasyonun, bir bankanın Konya merkez şubesinden organize suç örgütüne usulsüz
kredi verilmesi, organize suç örgütü ile holding yöneticilerinin ilişkileri ve holdingin para hareketlerine yönelik yapıldığını belirten Tuzcu, bu kapsamda 14 ülkede kaçırılan paraların ve suçun izini sürdüklerini ifade etti.
AFRİKA DA VAR:
Avrupa ülkeleri, bir Afrika ülkesi ve ABD’de yapılan çalışmalarda Holding’in kaçırılan paralarının izinin bulunduğunu kaydeden Tuzcu, şöyle konuştu: ‘Konya, Ankara, İzmir, Afyon ve İstanbul’da eşzamanlı olarak operasyon yaptık. Konya Emniyet Müdürlüğü polisleri yapılması gerekeni yaptı. Bayrağına vatanına sahip çıktı. Ülkemizde, devleti dinamitlemeye çalışan, bankaları ve holdingleri hortumlamaya çalışan çıkar gruplarını bir bir ele geçirmek suretiyle adaletin tecelli etmesini sağladık. Polisimiz her şeye rağmen yetkilerini sonuna kadar kullanmaya devam etmektedir.’
HİÇ UTANMADILAR:
Holding’in parasını talan ederek, utanmadan, ‘paraların üzerine bir bardak soğuk su için’ diyenlerin elini kolunu sallayarak sokakta gezdiğini dile getiren Tuzcu, bu kişilerin yakalanarak, batırılan paraların hesabının sorulması için sürecin başlatıldığını ifade etti.
ÇETE İLİŞKİSİ: Holding’in parasını yağmalayanlarla bir organize suç örgütünün ilişki içinde olduklarını belirten Tuzcu, ‘Genişletilen çalışmalarla Türkiye geneline yayılmış bir organize suç örgütünün üyelerini yakaladık. Bunlar içinde örgütün İstanbul, Ankara, İzmir, Konya ve İç Anadolu sorumlusu da var. Ancak halen birkaç kişi aranıyor’ dedi. Tuzcu, SPK’nın ve diğer bazı kurumların bugüne kadar ulaşamadıkları bazı Holding evrakının da bulunduğunu belirterek, ’Toplam 4 kamyon dolusu kayıp evrak bulundu. Bunlar maliye uzmanları tarafından incelenmektedir’ diye konuştu.
16 kişi tutuklandı
KONYA’da Endüstri Holding’in 250 milyon markını ‘çıkar amaçlı suç örgütü oluşturarak zimmetlerine geçirdikleri’ iddiasıyla gözaltına alınan 36 kişiden, aralarında Holding’in kurucusu ve eski Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ertekin de bulunduğu 16 kişi tutuklandı. Çoğu yurtdışında çalışan işçiler olmak üzere 11 bin 800 kişinin ortak olduğu Endüstri Holding’in içinin boşaltılması ve ortakların zarara uğratılması üzerine başlatılan operasyon kapsamında ‘Çıkar amaçlı suç örgütü kurmak, yönetmek ve bu örgüte üye olmak’ iddiası ile mahkemeye sevk edilen Fuat Bekir Duyanoğlu, Mahmut Tuna, Sedat Koçak, Timur Ünal, Bedir Tuna, Sevtap Bekişoğlu, Emrullah Aydıncı, Tamer Sözer, Selim Öksüz, Erhan Tekgül ile ‘Çıkar amaçlı suç örgütü ile işbirliği yaparak yöneticisi olduğu holdingi zarara uğratmak ve mallarını haksız olarak edinmek’ suçlaması ile Endüstri Holding eski Yönetim Kurulu Başkan Mustafa Ertekin, Hasan Hüseyin Acar, Güzel Altınsoy, Cafer Aktaş, Fevzi Çalışır ve Mehmet Ersoy tutuklandı.
Zafer SAMANCI/ KONYA, (DHA) Çeteleri beslemişler
KONYA Emniyet Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada, Endüstri Holding’e bağlı Akmeraş Mermer ve Maden Sanayi A.Ş’ye ait Aydın’daki 4 milyon YTL değerindeki mermer ocağının eski Holding başkanının menfaatleri doğrultusunda çıkar amaçlı suç örgütüne 200 bin YTL gibi cüzi bir para karşılığında devredildiğinin belirlendiği belirtildi. Açıklamada, operasyonla ulaşılan bilgiler şöyle sıralandı: ‘Holding eski yöneticilerinin 102 milyon 500 bin pezata ödemek suretiyle otobüs alımı yaptıkları ve bugüne kadar otobüslerin İspanya’da parkta atıl olarak bekletildiği anlaşıldı. olding, eski yöneticilerinin paraları kaçırmak için Sudan’da A.L.M isimli
altın madeni şirketi kurarak, 4 milyon 800 bin Alman markı parayı bu ülkeye kaçırdıkları belirlendi. Almanya’da bulunan çeşitli firmalardan hurda makineler alarak yeni makineler alınıyormuş gibi ödemeler yapmak suretiyle paraların kaçırıldığı, Konya’da Endüstri Holding ve bağlı bulunan şirketlerin eski yöneticilerinin karşılıklı olarak anlaşmaları suretiyle şirketleri borçlandırdıkları tespit edildi.’