Güncelleme Tarihi:
Akdeniz Üniversitesi (SDÜ) Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yardımcı Doçent Doktor Banu Bozkurt Bozabalı, 17 Temmuz 2014 tarihinde Amsterdam’dan, Kuala Lumpur’a gitmekte olan MH17 sefer sayılı Malezya Havayolları’na ait uçağın, Ukrayna’nın Rusya sınırına yakın Donetsk bölgesinde düşürülmesinin sigortacılık alanında yeni tartışmaları beraberinde getirdiğini, bu süreç içerisinde sigorta poliçe bedellerinin; dolayısıyla da uçak bilet fiyatlarının artacağını söyledi.
EK POLİÇE DÜZENLENEBİLİR
Havayoluyla yolcu taşıyan şirketlerin uçaklarını, uçağın her türlü zarar ve hasar görmesine karşın gövde sigortası ile sigortalatmakla beraber; ayrıca taşıdıkları yolcularını da ölüm ve cismani zarar (bedensel zarar) rizikosuna karşı sigorta ile güvence altına almakla yükümlü olduğunu kaydeden Bozabalı, “Ancak bu sigorta poliçelerinin hemen hepsinde savaş, işgal, yabancı kuvvetlerin düşmanca faaliyetleri, iç savaş, ayaklanma, sıkıyönetim gibi olaylar poliçe kapsamı dışında bırakılmaktadır. Havayolu şirketleri bu olaylara ilişkin rizikoları da sigorta kapsamına almak isterlerse, standart poliçenin dışında ayrıca, bu rizikoları da kapsamına alan ek poliçeler akdetmek zorundalar” dedi.
KONU TARTIŞILIYOR
Havayolu sigortacılığı alanında faaliyet gösteren şirketlerin ek poliçeler konusunda ciddi bir harekete hazırlandığını kaydeden Bozabalı, “Malezya Havayollarına ait uçağın tehlikeli olmayan (diğer ifadeyle menzil dışındaki) irtifada seyretmekte olduğu bir sırada düşürülmesi; FAA’nın mecburi kıldığı savaş rizikosu sigortasının tüm hava araçları için zorunlu hale getirilmesinin gerekip gerekmediği tartışmasını bir kere daha ve daha da güçlü bir şekilde gündeme getirdi. Özellikle havayolu sigortacılığı alanında faaliyet gösteren şirketler ve reasürörler bu konuda ciddi bir baskı yapmaya hazırlanıyor” diye konuştu.
FİYATLAR ARTACAK
Bu konuda yapılacak değişimin uçak bilet fiyatlarına yansıyacağını savunan Bozabalı şöyle dedi: “Söz konusu savaş ve terör sigortasının zorunlu hale gelmesi durumunda uçak bilet fiyatları artacaktır. Çünkü havayoluyla yolcu taşıyan şirketler, ödedikleri poliçe prim bedellerini doğal olarak yolcuya yansıtacak. Bu da poliçe prim bedelinin artışı oranında yüzde 20-25 aralığında olacağı tahmin edilmektedir.
DEĞİŞİM SENEYE
Bu sene sektördeki kaza ve dolayısıyla zarar artışı sebebiyle poliçe bedellerinin artacağı öngörüsünde bulunulabilir ki bu öngörü, sigorta sektöründe önde gelen şirket ve kuruluşların yaptıkları açıklamalarla da doğrulanmaktadır. Dolayısıyla önümüzdeki sene için havayoluyla yolcu taşımalarda, taşıyanların ödeyecekleri poliçe bedellerinin artması çok yüksek bir ihtimaldir. Bu doğrultuda bilet fiyatlarının da aynı oranda artacağı rahatlıkla belirtilebilir.”