Celal ÖZCAN/BERLİN
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2016 09:08
Tatil kapıda sayılır. Hazırlıklara başladık. Uçak biletlerimizi de aldık. Ailece tatil sevinciyle havaalanına gittik. Ama uçağımız bir türlü kalkmıyor. Önce “Bir saat gecikmeli kalkacağız” deniliyor. Sonra ikiye, üçe çıkıyor ve uzadıkça uzuyor. Zaten tatil heyecanı var. Bir de bu belirsizlik eklenince, sinirlerimiz iyice geriliyor. Bir de uçuş iptal edilirse, o zaman ipler tamamen kopuyor. Peki ne yapabiliriz bu durumda? Hangi haklarımız var?
On iki yıl önce yürürlüğe giren Avrupa Birliği Yönetmeliği 261/2004, Avrupa’da genelinde uçak yolcularının haklarını düzenliyor.
Bu düzenleme AB havayolları dışında AB ülkelerine sefer yapan tüm havayolu şirketleri için de geçerli. Yolcu haklarını takip eden şirketler var. Yani sizin avukata gitmenize gerek yok. Uçuş bilgilerinizi, yolcu haklarını takip eden bu şirketin internet sayfasına giriyorsunuz. Şirket ne kadar tazminat hakkınız bulunduğunu size bildiriyor. Haklarınızı takip etmesini istiyorsanız, vekalet imzalıyorsunuz. Şirket bunun karşılığında mahkemeye gitmeden alınan tazminattan yüzde 15, mahkeme yoluyla kazanılan tazminattan yüzde 25 komisyon alıyor. Geri kalan miktarı yolcuya havale ediyor.
Yolcu haklarını savunan refund. me şirketi CEO’su Eve Büchner, başkent Berlin’de görev yapan yabancı gazetecilere bu hakları anlattı.
Uçağınız rötar mı yaptı?
Bağlantılı uçağı mı kaçırdınız?
Uçağınız iptal mi oldu?
Yoksa fazla satıştan dolayı uçuşunuz bir sonra ki uçağa mı ertelendi?
Bütün bunlara, grev, kötü hava koşulları gibi olağanüstü bir durum neden olmadıysa, yolcuların 600
Euro’ya kadar tazminat hakkı bulunuyor.
Tazminat gecikmelerde 3 saatten itibaren başlıyor ve uçuş mesafesine göre değişiyor. Bin 500 kilometreye kadar olan uçuşlarda, 3 saatlik rötar tazminatı yolcu başına 250 Euro. Bin 500 ile 3 bin 500 kilometreye kadar 400 Euro ve 3 bin 500 kilometreden daha uzak mesafeler için 600 Euro...
Diyelim ki, uçağınız üç saat rötarlı inmedi. Ama bağlantılı uçağı kaçırdınız. Bir sonraki uçağı beklemek zorundasınız. Burada üç saat rötar, aktarma için değil, iniş yapacağınız hedef havaalanı için geçerli.
Geçen yıl sadece
Almanya’da grevler nedeniyle de 19 bin uçuş iptal edildi. 6 bin uçak üç saatten fazla rötar yaptı. 11 milyon civarında yolcu rötarlı uçtu.
Avrupa’da her ay 12 milyon yolcunun tazminat hakkı doğuyor. Ancak yüzde 4’ü bu haktan yararlanıyor. Gecikmelerde olduğu gibi, iptal veya fazla satışdan dolayı mağdur olan yolcuların da 600 Euro’ya kadar tazminat hakkı bulunuyor. Eğer iptal veya erteleme grev veya kötü koşulları gibi olağanüstü bir sebepten kaynaklanmıyorsa.
Olağanüstü durumlarda Havayolu şirketleri tazminattan muaf. Özellikle fazla bilet satışından mağdur olan yolcuların dikkat etmesi gerekiyor.
Havayolu şirketi para karşılığı veya bir sonraki uçağa alarak, yolcuyu uçuştan gönüllü vazgeçiriyor. Bu durumda yolcu 600 Euro’ya kadar olan tazminat hakkınıkaybediyor.