Üç yılda 20 milyon dolarlık film yönetti, New York’ta Beş Minare’yi 120 ülkeye izletecek

Güncelleme Tarihi:

Üç yılda 20 milyon dolarlık film yönetti, New York’ta Beş Minare’yi 120 ülkeye izletecek
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2010 00:00

SON üç yılda çektiği filmlerle Türk sinemasına damga vuran Mahsun Kırmızıgül’ün son filmi New York’ta Beş Minare, 120 ülkede gösterime girecek. Böylece Kırmızıgül’ün yönetmen koltuğuna oturduğu 3 filmin toplam bütçesi de 20 milyon doları buldu.

Haberin Devamı

FİLMİN FRAGMANI / WEB TV

FİLMDEN FOTOĞRAFLAR

SİNEMAYA önemli yatırımlar yapan Mahsun Kırmızıgül, senaryosunu yazdığı ve yönetmen koltuğuna oturduğu 3’üncü filmi New York’ta Beş Minare ile hem Yeşilçam’da yeni rekorlara imza atmak isterken dünya sinemasında da yer edinmeyi hedefliyor. Kırmızıgül, 3 yılda toplam 20 milyon dolarlık bütçeyle Beyaz Melek, Güneşi Gördüm ve New York’ta Beş Minare filmlerine imzasını atarken, son filmi ile bir yıl içinde 120 ülkedeki sinemaseverlere ulaşmayı planlıyor.

11 milyon dolarlık film

4 Kasım’da Avrupa’da 4 ülkede (Almanya, Belçika, Hollanda ve Avusturya’da) 120 salonda, Türkiye’de ise 820 salonda aynı anda gösterime girecek olan New York’ta Beş Minare filmi 11 milyon dolarlık bütçeye sahip. Bilet satışları bir hafta önce başlayan New York’ta Beş Minare filminin ön satışları, son dönemlerin önemli yapıtlarını da geride bırakıyor. Çekimlerinin büyük bir kısmı New York’ta gerçekleşen filmde, Hollywood’un ünlü isimleri de rol alıyor.

Hasılat 34 milyon lira

Mahsun Kırmızıgül’ün bugüne kadar en çok izlenen filmi ise Güneşi Gördüm oldu. 6 milyon dolarlık filmi 2 milyon 500 bin kişi izledi. Güneşi Gürdüm’ün gişe hasılatı da 20 milyon liraya ulaşarak rekor kırdı. Yönetmenin ilk filmi Beyaz Melek ise gösterime girdiği 2007 yılında Türkiye’nin en çok izlenen filmi olmayı başardı. Beyaz Melek 2.1 milyon izleyiciyle gişede 14 milyon liralık hasılat yaptı. 2009’da gösterime giren Güneşi Gördüm filmi ise yılı 2’ncilikle kapattı. Yönetmenin iki filmi gişede toplam 34 milyon lira hasılata ulaştı.

Avrupa’da 300 bini geçti

Mahsun Kırmızıgül’ün filmleri Türkiye’de olduğu kadar yurtdışında da önemli gişe rakamlarına ulaşıyor. New York’ta Beş Minare ile 120 ülkeye ulaşmayı hedefleyen Kırmızıgül, Beyaz Melek ve Güneşi Gördüm filmleriyle de Avrupa’da büyük ilgi gördü. Beyaz Melek Avrupa’da 312 bin izleyiciye ulaşmayı başarırken, yönetmenin ikinci filmi Güneşi Gördüm ise Avrupa’da 260 bin izleyiciyi yakaladı. Kırmızıgül’ün filmleri bugüne kadar Avrupa’da Almanya başta olmak üzere Belçika, Hollanda ve Avusturya gibi Türk nüfusun yoğun olduğu ülkelerde önemli gişe geliri elde etti.

Korsan için film kopyasına ‘kod’ sistemi uygulanacak

BİLET kaçağı ve korsan çekim için yapılanlar hakkında bilgi veren Murat Tokat, “Korsan konusunda New York’ta Beş Minare filmi için her kopyaya bir kod konuldu. Bu konulan kod sayesinde korsan çekilen filmin hangi sinemada çekildiği anında anlaşılacak ve sinemanın kapatılması için diğer yapımcılar da bilgilendirilecek. Özellikle yeni sezonda bir çok dağıtımcı ve yapımcı gişeyi eksik bildiren ve salonunda korsan çekime müsaade eden hiç bir sinemacıya bundan sonra hiçbir yapımcı film veremeyecek” dedi.

Sektörden umutluyuz

TÜRKİYE’nin en yüksek bütçeli filmlerinden birine imza attıklarını söyleyen Murat Tokat, şöyle konuştu: “Sinema kimileri için sanatsal bir faaliyet olurken kimileri için de ticari bir faaliyet olarak değerlendirilebilir. Türk sinemasının 11 milyon dolarlık en büyük bütçeli filmini yapmak, ticaretin genel mantığına aykırıdır. Ama biz yaptığımız işten çok mutlu ve umutluyuz.”

New York Belediyesi para almadı

ÇEKİMLERİN önemli bir kısmını New York’ta gerçekleştirdiklerini belirten filmin yapımcısı Boyut Film Yönetim Kurulu Başkanı Murat Tokat, şu değerlendirmeyi yaptı: “New York Belediyesi sinema sektörünü desteklemek adına çekimler için ücret almadı. Ayrıca 20 kişilik bir polis ekibini, bize yardımcı olmaları için tahsis ettiler.”

Son 5 yılın öne çıkan Türk filmleri

TÜRK sinemasının son 5 yıllık döneminde ise 4 farklı film öne çıkıyor. Gişede yılı lider kapatan filmler şöyle sıralanıyor:
2005’te Hababam Sınıfı Askerde yılın en çok izlenen filmi oldu. 2 milyon 500 bin izleyiciye ulaşan filmi Babam ve Oğlum takip etti.
2006’da ise Kurtlar Vadisi Irak, hem o yılın hem de Yeşilçam’ın en çok izlenen filmi oldu. Bir yıl içerisinde filmi 4 milyon 500 bin kişi izledi. Bir önceki yılın lideri Hababam Sınıfı ise yılı 2’ncilikle kapattı.
2007’de Mahsun Kırmızıgül Beyaz Melek ile yılın en çok izlenen filmine imza attı. Film 2 milyon 100 bin izleyiciye ulaştı. Kabadayı ise gişede 2’nci sırada yer aldı.
2008’de Recep İvedik liderlik koltuğuna oturdu. 4.3 milyon izleyiciyle Yeşilçam’da yeni bir rekor kırıldı. Cem Yılmaz, A.R.O.G ile sezonu 2’nci kapattı.
2009’da ise Recep İvedik izleyici sayısını koruyarak yılı 2’nci defa lider kapattı. Yılın en çok konuşulan filmi Güneşi Gördüm 2.5 milyon izleyiciye ulaşmayı başardı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!