Üç Süper Mario Euro’yu rahatlattı

Güncelleme Tarihi:

Üç Süper Mario Euro’yu rahatlattı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2012 00:00

İtalya dün 3 ‘Süper Mario’yu konuştu. Başbakan Mario Monti’nin Brüksel zirvesinde Almanya Başbakanı Merkel’i dize getirip 120 milyar Euro’luk acil kaynağı onaylattığı dakikalarda, Gana kökenli İtalyan futbolcu Mario Balotelli de Euro 2012’nin favorisi Alman milli takımını adeta çimlere gömdü. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi ise Merkel’e karşı İtalya’yı destekleyen bir diğer ‘Süper Mario’ oldu.

Haberin Devamı

İTALYA milli takımı Euro 2012 yarı finalinde Almanya’yı elerken, ‘Super Mario’ lakaplı teknokrat Başbakan Mario Monti de Brüksel zirvesinde Almanya’nın futbolsever başbakanı Angela Merkel ile ekonomik bilek güreşine tutuştu ve kazandı.

Silvio Berlusconi’nin yerine Başbakan olarak oturan Monti krizle kıvranan İtalya’nın kaderini eline, ABD Başkanı Barack Obama ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’nin desteğini de arkasına aldı. Monti, kritik Brüksel zirvesinde “Krizdeki ülkelere acil yardım fonunu onaylamazsanız, ‘Büyüme Paktı’nı desteklemem” diyerek, ülkesinin daha düşük faizle borçlanmasını sağlayan önlemlerin alınması için pazarlık yaptı. Bu görüşe, Euro krizinin derinleşmesinin ardından Avrupa Merkez Bankası’nın başına getirilen Mario Draghi de destek verdi.

Haberin Devamı

Monti’nin inadı

Fransa ve Almanya’nın ‘formalite’ olarak gördüğü ve kısa sürede onaylanmasını beklediği Büyüme Paktı’na ilişkin tartışmalar, Monti ve Draghi’nin inadı nedeniyle dün sabah saat 5’e kadar sürdü. Teknik detaylarla oynayarak olmayacak durumlar için çözüm bulma yeteneği nedeniyle ‘büyük müzakereci’ olarak da bilinen Monti’nin poker oyunu sonunda İtalya ve İspanya sabah saat 05.00’te istediğini aldı. Avrupa Birliği (AB) liderleri, önceki akşam uzun süren görüşmelerin ardından Euro Bölgesi için 120 milyar Euro’luk büyüme ve istihdam teşvik paketini sabah saatlerinde kabul etti. Liderler ayrıca Euro Bölgesi’nin daimi kriz fonu Avrupa İstikrar Mekanizması (ESM) eliyle bankalara doğrudan sermaye takviyesinde de uzlaşma sağlamıştı.

Euro 1.27 dolar sınırında

Böylece seçim kampanyasının en büyük taahhüdü olan ‘Büyüme Paktı’nı geçiren Hollande, Monti ve İspanya Başbakanı Mariano Rajoy’un yanısıra, daha çok mali birlik ve bütçe kontrolü isteyen Angela Merkel’in talepleri de kabul edilince, AB dörtlüsü masadan mutlu ayrıldı. Brüksel kulislerinde, “Hem sahalarda, hem de zirvede Almanya-İtalya maçını İtalya kazandı” yorumları yapıldı. Tüm Avrupa borsaları güne önemli oranda yükselişle başladı, uzun zamandır ilk kez piyasalar rahat bir nefes aldı.  Zirve öncesi 1.24 dolara kadar gerileyen Euro, dün uluslararası borsalarda 1.27 dolara dayandı.

Haberin Devamı

Draghi: Uzun süredir istediğimiz  sonuç

AVRUPA Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, Avrupa Birliği (AB) liderleri tarafından önceki akşam alınan kararla zor durumdaki bankaların doğrudan yeniden sermayelendirilmesi olasılığının iyi bir sonuç olduğunu söyledi. Draghi, Brüksel’de düzenlenen zirvede yaptığı açıklamada, Euro Bölgesi’nin daimi kurtarma fonu Avrupa İstikrar Mekanizması’nın (ESM) güç durumda bulunan Avrupalı bankaları yeniden sermayelendirmede doğrudan kullanılabilme olasılığını, ECB’nin uzun zamandır savunduğu iyi bir sonuç olarak değerlendirdi.

Barnier: Kazanan Avrupa oldu

AVRUPA Komisyonu’nun İç Pazardan Sorumlu Komiseri Michel Barnier, Brüksel’de düzenlenen Avrupa Birliği (AB) liderler zirvesinde kazananın Avrupa olduğunu söyledi. Barnier, Radio France Internationale’e (RFI) yaptığı açıklamada, önceki akşam uzun süren müzakerelerin ardından kazananın Fransa mı yoksa Almanya mı olduğuna ilişkin bir soruya, “Kazanan Avrupa” yanıtını verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!