Oluşturulma Tarihi: Temmuz 08, 2009 00:00
Sendika temsilcilerinin ’Köle Yasası’ olarak adlandırdığı "Özel İstihdam Büroları’yla" ilgili yasa Çankaya Köşkü’nde ele alındı.
Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu ve DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e özel istihdam bürolarına ilişkin yasaya ilişkin kaygılarını anlatarak Gül’den yasayı veto etmesini istediler. Sendika başkanları ayrıca, Gül’e "sistemin eksiklikleri ve neden olmayacağıyla" ilgili çarpıcı ayrıntıların bulunduğu raporlar sundu.
Kaygılar anlatıldı
Toplantı sonrasında bir açıklama yapan Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Cumhurbaşkanı Gül’e konunun sağduyu içerisinde çözülmesi dileklerini ilettiklerini aktarırken, Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu şunları söyledi: "Kaygılarımızı anlattık. Özel istihdam bürolarının işçi kiralama yöntemine ilişkin bazı yetkilerle donatılmasının çalışma hayatında, endüstri ilişkilerinde yeni sorunlar yaratacağını, AB uygulamalarına denk düşmediğini ve gerekçelerini, uygulama sonuçlarını hiçbir şekilde paylaşmadığımızı, sosyal diyalog mekanizmalarının çalışmadığını, 24 Haziran’da yaptığımız üçlü danışma kurulu toplantısında konuya yaptığımız itirazların yok sayıldığını, bir gece yarısı çıkartılan düzenlemenin çalışma yaşamındaki barışı törpüleyecek, çalışma düzenini bozacak ve kesinlikle ILO ve AB uygulamalarıyla örtüşmeyen bir düzenleme olduğunu belirttik."
Köleliğin altyapısı
DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ise özel istihdam bürolarına ilişkin yasanın Türkiye’nin en önemli yasalarından biri olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu: "Yasa tüm çalışma kesiminin, endüstri ilişkilerini yeniden düzenleyen, çalışma yaşamını yeniden kiralık işçi statüsünün yaygınlaştığı bir sisteme dönüştürek. Kölelik düzenine doğru giden bir sistemin yasal alt yapısının düzeni. Bu yasa Cumhurbaşkanı tarafından onaylanırsa bundan sonra büyük bir yoğunlukla artık kiralık bir sisteme doğru dönüşeceğini hem çalışanların, hem bundan sonra çalışacakların ciddi bir güvencesinin olmayacağı bir düzenlemeyi içermektedir. Bu yasa hem şimdiki çalışanları hem de bundan sonra çalışacakları ilgilendirdiği için Cumhurbaşkanı’ndan bu yasanın ortadan kaldırılması talebimizi ifade ettik. Zaten birçok taşeron uygulaması var, ayrıca istihdam büroları var onun yasası var, bunu bir daha genişleten halkaya karşı görüşlerimizi bütün gerekçeleriyle ayrı ayrı da olsa anlattık, dayanak noktalarımızı, referans noktalarımızı anlattık."