Ayşegül AKYARLI GÜVEN
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 02, 2009 00:00
1996 yılında ‘ortak olalım’ diye gittiği dünyanın en büyük servis şirketlerinden Danimarkalı ISS’den ‘büyümek istemiyoruz’ cevabı alan Cavit Habib, 2004 yılında aynı sektörde faaliyet göstermek için kurduğu Proser Serv ice Master’ı o gün kendisini reddeden ISS’e satmayı başardı. Üstelik bunu, ‘sektörün en iyi dil bilen adamı’ sıfatıyla rakiplerini pazarlarken yaptı.
1990 yılında Proser adıyla kendi güvenlik şirketini kuran, daha sonra da yeni şirket alımlarıyla büyüyen Cavit Habib, Amerika geçmişiyle o yıllarda sektörde ‘İngilizcesi en iyi patron’ olarak anılıyordu. Bu özelliği nedeniyle sektöründe kim, hangi yabancı şirket ile ortaklık veya satış görüşmesi yapacak olsa, ‘Firmamı sen tanıtır mısın’ diyerek Habib’in kapısını çalıyordu. Bu talepleri rededemeyerek Danimarkalı ISS’e birbirinden farklı 3 firmanın prezentasyonunu yapan Habib’e sonunda ilginç bir teklif geldi: “3 yıldır farklı şirketleri tanıtıyorsun. Ama biz araştırdık, senin şirketini istiyoruz. Şirketini bize satar mısın?’ Bu teklife ‘olur’ diyen Habib şimdi dünyanın en büyük tesis yönetim şirketlerinden ISS’in Türkiye CEO’su olarka çalışıyor. 5 yılda şirket alımları ile Türkiye’ye 80 milyon
Euro yatırım yapılmasını sağlayan Habib, öünümüzdeki 3 yılda da bunu ikiye katlamayı hedefliyor.
Önce büyümüyoruz dediler
Türkiye’de faaliyet gösteren Service Master adlı şirketi satın alan, bunun ardından iki küçük şirketi daha bünyesine katarak büyüyen Proser’i ISS’e satan Cavit Habib o dönemi şöyle anlattı: “Biz işe zaten tesis yönetimi mantığıyla başlamıştık. Aldığımız şirketlerle birlikte ilginç bir müşteri portföyüne ulaştık. 2001-2002 krizinde daha da büyüdük. ISS bizi satın aldığında 6 bin kişiye istihdam sağlayan bir organizasyon haline gelmiştik. 1996 y ılında ISS ile temasa geçmek istedim. Ama ‘büyümeyi düşünmüyoruz’ cevabı alınca durmak zorunda kaldım.”
CEO Türkiye için bastırdı2000 yılından sonra bu kararından vaz geçen ve Türkiye’de satın alacak şirket arayışına giren ISS’in uygun firmayı bulmak için 4 yıl sürekli Türkiye’ye gelip gittiğini anlatan Habib şöyle devam etti: “Sektörde başka firmalarla görüşüyordu. İşin garibi görüştüğü şirkletleri onlara ben prezente ediyordum. Sonunda 2004’de beni aradılar. ‘Biz öğrendik, en büyük şirket seninkiymiş’ dediler. ISS, Türkiye’ye gelme kararı aldığında Yönetim Kurulu ‘küçük şirketle mi girelim büyük şirketle mi girelim’ diye ikiye bölünmüş. Bazıları risk almamak için daha konumu gelişmekte olan Türkiye’de küçük şirket almak istemiş. Ama asıl CEO ‘büyük şirketler alalım’ diye bastırmış. Sonunda gelip bizimle görüştüler. Şirketin yüzde 70’ini satın almaları konusunda anlaştık. O gün bugündür ISS çatısı altında faaliyet gösteriyoruz ve hem organik, hem de inorganik büyümemizi sürdürüyoruz.”
Alarko vazgeçince şirketi yalnız kurdumAMERİKA’dan döndüğü dönemde Proses gibi bir güvenlik ve servis kurma planları yapan Cavit Habib, bu konuda ilk olarak Alarko’nun kapısını söyledi ve şöyle devam etti: “Alarko’nun kurulmuş bir servis firması vardı. Ama planlarımız düşündüğümüz gibi gitmedi. Alarko bu yatırımdan vazgeçti. VBen de oradan ayrılıp 1992’de Proser’i kurdum. Aslında Alarko’ya girdiğimde bir ortaklık yapısı düşünmüştüm. Ama onlar da bu sektöre girmekten vazgeçtiler. Dolayısıyla ben kendim başladım.”
Malatya’da 700 kişiye iş
TÜRKİYE’de çok sayıda firmaya çağrı merkezi hizmeti veren ISS, bu kapsamda büyük bir çağrı merkezi kurdu. ŞEhirde 200 kişiye istihdam sağladıklarını dile getiren Cavit Habib Malatya planlarını şöyle anlattı: “Ağustos ayında çalışan sayımızı 700’e kadar çıkartmasyı planlıyoruz. Malatyalılar çok mutlu. Oraya eğitimliler zamanında gidip geldim. Özel bir dersane tutup çalışanlarımıza eğitim verdik. Özellikle Malatya’da üniversite olması ve çok sayıda dersane olması bence çok etkileyiciydi. Şehirde 90 bine yakın öğrenci var. Sınıflar pırıl pırıldı. Zaten Malatya’da işe aldıklarımızın yüzde 83’ü üniversite mezunu. yüzde 80’i de bayan.”
Büyük ortak Goldman Sachs
GEÇTİĞİMİZ yılı 11 milyar Euro’ya yakın ciro ile kapatan ISS’in ortakları arasında Goldman Sachs da bulunuyor. ISS’in Türkiye’den elde ettiği ciro 315 milyon TL’ye ulaşıyor. 2009’u 400 milyon TL ciro ile kapatmayı hedefleyen ISS Türkiye, ISS bünyesinde en fazla yatırım yapılacak dördüncü şirket konumunda. 2004’den bu yana 80 milyon Euro yatırım ile 10 Türk şirketini bünyesine katan ISS, önümüzdeki 3 yıl içinde 250 milyon Euro daha yatırım yapmaya hazırlanıyor. ISS Türkiye, temizlik, güvenlik, teknik bakım, ofis destek, catering, çamaşırhane yönetimi, bahçe bakımı ve haşere ilaçlama hizmetleriyle “tesis yönetimi” konusunda faaliyet gösteriyor.