Güncelleme Tarihi:
İzmir Vali Yardımcısı İbrahim Ballı başkanlığında biraya gelen kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri İzmir Sağlık Serbest Bölgesi Projesi’ni masaya yatırdı.
Vali Yardımcısı İbrahim Ballı, toplantının projenin detaylarını belirlemek ve bu konuda Vali Cahit Kıraç’a kapsamlı bir rapor sunmak üzere düzenlendiğini belirtti. Basına kapalı gerçekleşen toplantıda en çarpıcı sunumu İzmir İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Özkan yaptı.
Bu konuda yasal bir düzenlemeye ihtiyaç bulunmadığını ancak mevzuatın desteklenmeye ihtiyaç duyduğunu belirten Özkan, “ Kesinlikle heyecan verici bir proje. İzmir’e çok yakışacağını düşünüyorum. Ancak ben daha çok işin sanayi kısmını değerli buluyorum. Bugün Türkiye’nin sağlık harcaması 45 katrilyon. Sadece ilaca 16 katrilyon harcıyoruz. Gerçekten devasa bir sektör. Bu konuda maalesef dışa bağımlıyız. Sadece İzmir’de yılda 800 bin ameliyat yapılıyor. Sağlık Serbest Bölgesi sayesinde bu sektörün temsilcilerini İzmir’e getirebilme şansımız yüksek. Belki ilk yıllarda onların ırgatlığını yaparız ancak uzun vadede bu yüksek teknolojiye bizler de sahip olabilir ve bu paraları kendi topraklarımıza, kendi insanımıza aktarabiliriz. Bugün İngiltere’de 270 bin doktor var. 10 milyonluk Yunanistan’da bile doktor sayısı 110 bin. Türkiye’de ise bu rakam 119 bin. Bu proje sayesinde personel yetersizliğinin de önüne geçebilmek mümkün. Projeyi hayata geçirdiğimiz zaman bizim hedefimiz Orta Avrupa, ortadağu, Afrika ve Kafkas coğrafyası olmalı. Amerika’dan Türkiye’ye kimse gelmez. Ancak diğer bölgeler için en cazip ülke oluruz. Çünkü dünyada sağlıkta en ucuz ülkelerden biriyiz. Tedavide de hızlıyız. Bu yüzden ben bu proje ile Türkiye’nin dünyaya merhaba diyeceğine inanıyorum.” dedi.
KAYMAKAMLAR KENDİ YÖRELERİNE İSTEDİ
Toplantıda sözalan Çeşme Kaymakamı İnci Sezer Becel de, proje için en uygun alanın kendi yöresi olduğunu belirterek, “ Projenin mimarı Sayın Hüseyin Aslan’ı kutluyorum. Bu proje hangi kentimizde kurulursa kurulsun çok önemli kazanımlar sunacaktır. Özellikle Çeşme ve yarımada bölgesi proje için uygun ve önemli. Yalı bölgemizde 3 milyon metrekare alanımız var. Ayrıca yine 20 bin yatak kapasitemiz sözkonusu ve bu sürekli artıyor. İkinci konutları da bu kapsamda değerlendirebiliriz.” dedi.
Seferihisar Kaymakamı Şakir Erden, bölgesindeki jeotermal kaynaklara dikkat çekerek, “ Projeye artı değer katar. Ayrıca yanan orman alanlarımız da kamu yararı gözetilerek değerlendirilebilir.” ifadelerini kullandı.
Karaburun Kaymakamı Fatih Aksoy ise, projenin ilçesinde değerlendirilmesini arzu ettiğini söyledi. Aksoy, “ Karaburun’un çehresi değişir. Burada da bizim 3 bin dönümlük alanımız mevcut.” dedi.
ASLAN: PROJE İÇİN HEYET GELECEK
Toplantıda proje hakkında katılımcıları bilgilendiren ve bu konudaki temasları hakkında da bilgiler veren EGE-KOOP Genel Başkanı Hüseyin Aslan, “Sayın Valimize yürekten teşekkür ediyorum. Bu ilk adımı atmak çok önemliydi. Şimdi bu değerlendirme toplantısı ile birlikte ilgili kurulları oluşturup Bakanlar Kurulu’na gereken başvuruyu yapmamız gerekiyor. EXPO sunumu için gittiğimiz Paris’te hem Sayın Valimizle hem de yine Sağlık Bakanımız Sayın Recep Akdağ ile görüme imkanım oldum. Sayın Vali, konuyu bizzat Başbakan Erdoğan’a da aktardığını ve olumlu görüş aldığını iletti. Ayrıca Sağlık Bakanı’nın da konuyu değerlendirmek üzere önümüzdeki günlerde İzmir’e heyet göndereceğini öğrendik. Tüm bu gelişmeler mutluluk verici.” dedi.