UBS ‘yetkisiz işlemle’ 2 milyar dolar kaybetti Ganalı çalışan tutuklandı

Güncelleme Tarihi:

UBS ‘yetkisiz işlemle’ 2 milyar dolar kaybetti Ganalı çalışan tutuklandı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2011 00:30

İsviçreli UBS Bankası, yatırım bankacılığında bir çalışanın yetkisiz bir işlem yaptığının belirlendiğini, bu işlem sonucu 2 milyar dolar kadar zarar ettiğini açıklarken, yetkisiz işlemle ilgisi bulunduğu iddia edilen bir kişi Londra’da gözaltına alındı.

Haberin Devamı

İngiliz polisi yaptığı açıklamada, sahtecilik şüphesiyle 31 yaşında Ganalı Kweku Adoboli adlı kişiyi gözaltına aldığını bildirdi. İsviçre’de yayımlanan Neue Zürcher Zeitung (NZZ) gazetesi, gözaltına alınan kişinin UBS’in Londra’daki menkul kıymetler biriminde çalıştığını yazdı. Adoboli’nin borsa yatırım fonu direktörü olduğu belirtildi.

Çalışanlara moral verdi

UBS’den bir sözcü de, vakayla ilgili olarak Londra’da bir banka çalışanının gözaltına alındığını teyit edebileceğini söyledi. UBS’nin, çalışanlarına gönderdiği elektronik postada, “Haberler üzücü olmasına rağmen, şirket bundan etkilenmeyecek” denildi. Banka, gerçeği ortaya çıkarmak için bütün yolların deneneceğini kaydederken, İsviçre finansal piyasalar düzenleyici kuruluşu FINMA da UBS’nin kaybına yol açan vakayla ilgili bilgilendirildiğini ve UBS ile yakın temasta olduğunu açıkladı. Haberler üzerine dün UBS’nin hisseleri yüzde 8 değer kaybetti.

Haberin Devamı

Piyasa uzmanları, bu vakanın UBS’ye olan güveni sarsacağını, risk yönetimiyle ilgili açık sorun olduğu yorumunu yaptılar. İsviçre devletinin, yatırım bankacılığı bilançosundaki zehirli (toksik) varlıkların yol açtığı büyük zararlar nedeniyle 2008 yılında kurtardığı UBS, ABD’li yetkililerle vergi kaçakçılığı konusunda ihtilafa düşerek 300 müşterisinin ismini vermiş ve 780 milyon dolar para cezası ödemişti. UBS, daha sonra 4 bin 450 Amerikalı müşterisinin verilerini teslim etmeyi kabul etmişti. UBS, geçen ay 3 bin 500 çalışanının işine son vereceğini açıklamıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!