Hayri ÇETİNKAYA
Oluşturulma Tarihi: Mart 04, 2006 00:00
Bankalardan sonra el değiştirme ve satın almalar borsa aracı kurumlarına geldi. Aracı Kurumlar Birliği Başkanı Müslüm Demirbilek’in şirketi Bumerang Menkul Değerler’i Ramsey’in patronu Remzi Gür’ün yeğeni Engin Gür’e satmasının hemen ardından dün de yeni bir aracı kurum satış haberi geldi.
Bu kez yabancı bir yatırımcı, İsviçre merkezli UBS’in, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda (İMKB) faaliyet gösteren Arı Menkul Değerleri aldığı öğrenildi. İMKB yönetim kurulu üyesi Aydın Çakmakkaya’ya ait Arı Menkul Değerler ile UBS arasında satışa ilişkin bir ön anlaşma imazalandığı öğrenildi. Sermaye Piyasası Kurulu’nun onayından sonra devir işleminin gerçekleşeceği ve UBS’in gelişmekte olan pazarlarlardaki varlığını daha da güçlendireceği belirtiliyor.
3 MİLYON DOLAR: Satış sonrası görüştüğümüz Aydın Çakmakkaya, sektörden tamamen çekildiklerini belirtti, ancak fiyatı UBS ile yaptıkları gizlilik anlaşması gereği açıklayamayacağını söyledi. UBS’in Arı Menkul Değerler’e, bir milyon dolar isim hakkı olarak, yaklaşık 2 milyon dolar da toplam aktifleri için ödeme yapacağı ve buradan hareketle yaklaşık 3 milyon dolarlık toplam bedel ödeyebileceğine dikkat çekiliyor. Müşterilerinin Türk
hisse senetlerine olan ilgisinin artması ve şirketin büyüyen işlem hacmi nedeniyle UBS’in, Türkiye’deki yerel varlığını genişletmeye karar verdiği ve Çakmakkaya Ailesi’ne ait olan Arı Menkul Değerler A.Ş.’nin yüzde 100’ünü satın almak üzere anlaşma imzaladığı öğrenildi. Satış işleminin Sermaye Piyasası Kurulu’nun onayını takiben yürürlüğe gireceğine dikkat çekiliyor. Türkiye ile yıllardır yakından ilgilenen UBS, 1994 yılında İstanbul’da bir temsilcilik ofisi açmış ve son 10 yılda, gelişmekte olan piyasalar arasında ilk sıralarda yeralan Türkiye’ye yatırımlarını sürdürerek, yabancı kurumsal yatırımcılara hizmette öncü rol üstlenmişti.
STRATEJİMİZLE ÖRTÜŞÜYOR: UBS’in Türk hisse senetleri araştırma bölümü başkanı Feyza Şensoy, "UBS’in Türk pazarına uzun dönemde bağlılığını gösteren yapılan satın alım anlaşmasından dolayı oldukça heyecanlıyız. Bu sayede yabancı kurumsal müşterilerimizin isteklerini ve ihtiyaçlarını çok daha iyi ve kolay bir şekilde karşılayabileceğiz. Bu yatırım, UBS’in Rusya ve Çin’de yapmış olduğu yatırımlarla da gösterdiği gibi, gelişmekte olan pazarlarda büyüme stratejisi ile de örtüşüyor" diye konuştu.