Sadi ÖZDEMİR
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2004 01:49
ABD Polo Federasyonu'nun ticari markası U.S. Polo, Çin pazarı için Türkiye'de takım elbise üretimi planlıyor. U.S.P.A. Properties'in CEO'su Robert Mintz, bu konudaki talebin Çin'deki lisansöründen geldiğini söyledi.
POLO sporunun dünyadaki en büyük ve en etkin kuruluşu konumundaki ABD Polo Federasyonu'nun (U.S.P.A) markalı ürünler için kurduğu U.S.P.A Properties Inc., 1997'de sıfırdan başlayan ticari faaliyetlerini hızla geliştiriyor. Şirket, U.S. Polo markalı jeans, hafta sonu spor giyim ve normal hazırgiyim ürünleri ile 7 yılda; ABD'de 200, dünyadan 80 milyon
dolar ciroya ulaştı. Yakın zamanda parfüm, saat, gözlük, ev tekstili konularında da lisansörlük veren firmanın CEO'su Robert Mintz, Türkiye lisansörlüğünün ABD ile aynı anda, 1997'de Aydınlı Grubu ile başladığını belirterek, "Şu anda satışlarımızın yüzde 25'ini Türkiye'den tedarik ediyoruz. 280 milyon dolarlık ciromuzun Avrupa, Çin, Tayvan, Malezya, Güney Afrika lisansları ile birkaç yılda ikiye katlanacağını tahmin ediyoruz" dedi.
Türkiye'deki lisansörün hem üretim hem de satış lisansörü olduğunu ve bu lisansın Rusya pazarını da kapsadığını belirten Mintz "Türkiye'de şu anda 6 tane U.S. Polo mağazası var. 5 yıl içinde 30 yeni mağaza daha açılacak" dedi.
ÇİN'E TAKIM ELBİSE
U.S. Polo olarak ABD'de üretim yapmalarının mümkün olmadığını belirten Robert Mintz, tüm tekstil üreticileri için kabusa dönüşen "Çin ve 2005" konusunda da farklı görüşler açıkladı. Mintz şöyle konuştu: "Çin'de herşeyi üretmek mümkün değil. Örneğin oradaki lisansörümüz jean ve triko üretiminde belirli bir kaliteyi yakaladı ancak takım elbisede de sorun var. Kendisi takım elbiseyi Türkiye'den ithal etmek istediğini bize iletti. Çünkü orada takım elbiseyi çok iyi yapamıyorlar. Yakında Türkiye'den Çin'e takım elbise gönderebiliriz, görüşmelerimiz sürüyor. 2005'ten itibaren Çin'in dünya tekstil ticaretini nasıl etkileyeceğini ABD dahil herkes merak ediyor. Bir sürü de senaryo var. Ancak Çin aslında dışardan göründüğü gibi değil. Çünkü bu ülkede iş yapmak, yaptırmak çok da kolay değil. Birçok önemli firma da Çin'den çekiliyor. Ayrıca ucuz işçilikle herşeyin yapılamayacağı da anlaşılmaya başlandı. Birçok firma için ucuz işçilik dışında çok daha önemli faktörler var. Çin'de bir iş yaptırdığınızda teslim almanız 6 ay sürebiliyor. Çin; bazı ürün grupları için; çok alt grup ürünler için önemli üretici. Orta ve üst gruplar için çok da uygun değil."
HEDEF ÇOK BÜYÜK
U.S. Polo'nun 7 yılda sıfırdan 280 milyon dolar ciroya ulaştığını belirten Robert Mintz, bu konudaki hedeflerini de şöyle açıkladı: "Ciromuz ABD'de jean ile 200 milyon dolara ulaştı. Orada yeni ürünler de eklenecek. Avrupa'da ise pazara yeni giriyoruz ve birkaç yıl içinde orada da 200 milyon dolar ciroya ulaşabiliriz. Çin'de ise 40-50 milyon dolarlık ciromuz var. Çin'de de 200 milyonluk bir iyi tüketici grubu var ve orada da ciromuz çok hızlı büyüyor. Türkiye ciromuz ise 2003'te yaklaşık 6 milyon dolar oldu. Bu yıl 10 milyon dolar bekleniyor."
Bush da Kerry de kötü polo oynar
U.S. Polo Properties'in CEO'su Robert Mintz, ABD Başkanı George Bush'un Ortadoğu politikaları nedeniyle İran ve Irak gibi ülkelerde U.S. Polo ürünleri satmalarının imkansız olduğunu ancak yine de ABD Başkanlık seçimlerinden George Bush'u desteklediğini söyledi. Mintz Bush'un aynı zamanda kötü bir polo oyuncusu olduğunu belirterek, "John Kerry de poloyu kötü oynar. Aslında en iyi Polo oyuncusu Prens Charles'tır" dedi.
Ev tekstili konusunda üretici arıyoruz
U.S Polo Properties CEO'su Robert Mintz, ABD'de U.S. Polo bebek-çocuk giyiminde yıllık cironun 65 milyon dolara ulaştığını kaydederek, "Türkiye'de de bu alanda projemiz var. Türkiye'de de buna başlayacağız. Ayrıca ev tekstiline de giriyoruz ve bu konuda üretim için Türkiye'de de inceleme yapıyoruz" dedi.
Ralph Lauren'le 'polo' davamız eylülde biterROBERT Mintz, Ralph Lauren'in de 'polo'lu markası bulunduğunu ve mahkemelik olduklarını belirtti. Mintz, "Aslında çok da kaliteli üretim yapıyorlar. Ben de beğeniyorum. Ancak polo sporunun temsilcisi olarak sadece kendilerini görüyorlardı bu yüzden mahkemeleştik. Aslında bu anlamda polo sporunun gerçek temsilcisi biziz ve amacımız dünyaya bu sporu yaymak ve en kısa sürede de olimpiyatlara sokmak. Mahkemeler eylülde sonuçlanacak, sorun kalmayacak" dedi. Ralph Lauren'in daha önce Türkiye'de de Polo Garage ile benzer bir tartışmaya girdiğini ancak Polo Garage'nin markasının tescilli olması nedeniyle bir sonuç alamadığını söyledi.