Güncelleme Tarihi:
Bayraktar, birlik binasında düzenlediği basın toplantısında, Ramazanın yaklaşması nedeniyle meydana gelmesi beklenen talep artışının birtakım stokçu ve fırsatçılar tarafından suiistimal edilerek fiyatların suni olarak artmasını sağlayabileceği uyarısında bulundu ve “spekülatörlere fırsat verilmemeli, üreticilerimiz ve tüketicilerimiz mağdur edilmemeli” dedi.
Geçen yıl Ramazan öncesinde spekülatif fiyat artışlarının, bu yıl da yapılmasının önlenmesi için TZOB'un pazarlama sisteminde yer alan tüm tarafların uyardığını hatırlatan Bayraktar, girişimleri neticesinde konunun Bakanlar Kurulu gündemine alındığını, başta Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı olmak üzere konuyla ilgili kurumlar görevlendirildiğini ve denetimlerin artırılacağının açıkladığını bildirdi.
Bayraktar, son açıklamaların, özellikle başta baklagiller olmak üzere pirinç gibi fiyat artışından endişe edilen ürünlerde tüketici fiyatlarının aşırı derecede artmasının engellediğini söyledi.
“Fiyatlar hortlamadı, spekülatörlerin oyunu bozuldu” diyen Bayraktar, aynı hassasiyetin bu Ramazan öncesinde ve devamında gösterilmesi ve spekülatif fiyat artışlarının önüne geçmek için gerekli tedbirlerin alınmasına devam edilmesini istediklerini kaydetti.
Bayraktar, Ramazan ayında ürün ve gıdalardaki fiyat değişimleri ve spekülatif hareketler konusunda bilgiler verdi.
Ramazan öncesinde Temmuz ayı için yapılan tespitlere göre üretici ve tüketici fiyatları arasındaki farklara dikkati çeken Bayraktar, aradaki fiyat farkının yaş sebze ve meyvede yüzde 339, kurutulmuş ürünlerde yüzde 260, baklagillerde yüzde 325, pirinçte yüzde 257;lere ve hayvansal ürünlerde yüzde 231;lere kadar çıktığının görüldüğünü belirtirken, diğer yandan üretici ve tüketici fiyat farkının en fazla olduğu ilk beş ürünün yüzde 339,3 ile sivri biber, yüzde 335,8 ile salatalık, yüzde 335 ile domates, yüzde 324,8 ile nohut, yüzde 318,6 ile elma olduğu bilgisini verdi.
“SEBZE VE MEYVEDE ARTIŞ YOK, RAMAZAN AYINDA RAHATÇA TÜKETEBİLİR”
Temmuz ayında marketlerde fiyatı düşen ürün grubu yaş sebze ve meyve olduğunu, sebze ve meyvede hasat döneminde olunması nedeniyle, önümüzdeki ay fiyatlarında çok ciddi fiyat artışları ise beklenmediğini ifade eden Bayraktar, “halkımız sebze ve meyveyi Ramazan ayında rahatça tüketebilir” dedi.
Bayraktar, şöyle devam etti:
“Ramazan Ayında yeşil fasulye, salatalık, sivri biber, patlıcan, havuç gibi sebzelerle şeftali, elma, karpuz, kavun gibi meyveleri halkımız bol bol tüketebilir. Yaş sebze ve meyvede hasat dönemi olması nedeniyle bu ürünlerde fiyat artışı beklemiyoruz. Marketlerde fiyatı artan ürünlerden olan patates ve domates gibi ürünlerde, hasadın yoğunlaşması ile birlikte fiyat düşüşleri beklenmektedir.
Her ne kadar basında Ramazan ayının sıcaklara rastlaması nedeniyle baklagillerde talebin az olmasının beklendiği söylense de, Birliğimizce yapılan tespitlere göre marketlerde kırmızı mercimek, kuru fasulye, yeşil mercimek, nohut, pirinç, kuru kayısı fiyatları artmıştır. Bu ürünlerden pirinç, kuru fasulye ve kuru kayısıda üretici fiyatları geçen aya göre değişmezken, market fiyatları artmıştır.
Baklagiller ve pirince özellikle dikkat edilmeli, spekülatif fiyat artışları önlenmelidir. Geçen aya göre fındıkta üretici fiyatı düşerken market fiyatı artmıştır. Yumurtada ise üretici fiyatı düşerken, market fiyatı aynı kalmıştır. Fındıkta ve yumurtada üretici fiyatlarındaki düşüş marketlere yansımamıştır.”
“KUZU VE TAVUK ETİNDE FİYAT ARTIŞI OLABİLİR”
Ramazanla birlikte kuzu ve tavuk eti fiyatlarında artış beklendiği uyarısında bulunan Bayraktar, kuzu etinin üretici fiyatı 12 TL/kg iken, marketlerde kuzu eti 24,2TL/kg ile üreticinin yaklaşık 2 katı bir fiyata satıldığını söyledi.
Bayraktar, ilerleyen dönemlerde tedbir alınmadığı takdirde üreticilerin küçükbaş hayvan üretimini bırakması, tüketicilerin de bu ürünleri marketlerde daha yüksek fiyatlara tüketmek durumunda kalmasının kaçınılmaz olacağını belirterek, “Ramazanla birlikte kuzu eti fiyatında artış olabilir” dedi.
Tavuk etinde de Irak;a yapılan yoğun ihracat nedeniyle fiyat artışı görüldüğünü bildiren Bayraktar, “Ramazan Ayı boyunca ihracatın devam edecek olması ve iç tüketimin de artacak olması sebebiyle, fiyatların daha da artmasını bekliyoruz” dedi.
Bayraktar, Brezilya ve Hindistan;da yaşanan olumsuz iklim şartları nedeniyle, dünya şeker fiyatlarında son günlerde önemli fiyat artışları görüldüğünü anlatarak, “dünya piyasalarındaki şeker fiyat artışları, Ramazan ayı da bahane edilerek, ülkemizde spekülasyonlara fırsat verilmemeli. Tüketicilerimiz spekülasyonlara kurban edilmemeli” diye konuştu.
Ramazan ayında üretici ve tüketicilerin mağdur edilmemesini isteyen Bayraktar, şöyle devam etti:
“Piyasaların canlanması için Ramazanı dört gözle bekleyen esnaf zan altında bırakılmamalıdır. Tüketici fiyatlarında patlamanın sebebi olan spekülatif davranışları önlemeye yönelik tedbirler alınmalıdır. Ramazan ayının yaklaşması nedeniyle meydana gelmesi beklenen talep artışının bir takım stokçular ve fırsatçılar tarafından suiistimal edilmesi, fiyatların suni olarak artmasını sağlayacaktır. Bu durum engellenmeli, spekülatörlere fırsat verilmemelidir. Üreticilerimiz ve tüketicilerimiz mağdur edilmemelidir.
Görüldüğü üzere fiyat artışının sorumlusu üretici değildir. Bu rakamlara baktığımızda kimin kazançlı olduğu apaçık ortadadır. Üretici ve tüketici arasındaki fiyat farkı özellikle talep artışının yaşandığı Ramazan gibi aylarda daha da artmaktadır. Önümüzün Ramazan Ayı olması nedeniyle beklentimiz, ayın manasına uygun hareket edilmesi, fırsatçılık yapılmaması, üretici ve tüketici düşünülerek sağduyulu davranılması.”