Güncelleme Tarihi:
Yetkin, tarım sektörü 2013 değerlendirmesi için dernek merkezinde düzenlediği basın toplantısında, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tahminine göre, Türkiye'de bitkisel ürünlerde üretim miktarlarının, 2013 yılında geçen yıla göre tahıl ürünlerinde yüzde 12,3, sebzelerde yüzde 2,1 ve meyvelerde yüzde 1,2 oranında arttığını anımsatarak, üretim miktarlarının 2013'te yaklaşık olarak tahıl ürünlerinde 37,5 milyon ton, sebzelerde 28,4 milyon ton ve meyvelerde 18,2 milyon ton olarak gerçekleştiğini belirtti.
Tarımsal üreticilerin en önemli ve kronikleşmiş sorununun tarımsal girdilerdeki yüksek fiyat artışlarına karşın, tarımsal üretici fiyatların düşük kalması olduğuna dikkati çeken Yetkin, çiftçinin her yıl tarımsal girdilere genel enflasyon oranının üzerinde bir fiyat öderken, sattığı ürünün karşılığında girdi fiyatlarındaki artışı karşılayacak bir kazanç sağlayama, bunun kamuoyu tarafından fark edilememesinin nedeninin ise aracı karlarının yüksek olması olduğunu söyledi.
Üretici fiyatlarındaki düşmenin, tüketiciye yansımadığını dile getiren Yetkin, "Bu durum tarımsal üreticilerin adeta üreticiyi sömürdüğü gibi bir izlenim yaratmaktadır. Aslında hem üreticinin hem de tüketicinin yüksek aracı karlarından ötürü zarara uğratılması söz konusudur" diye konuştu.
Yetkin, tarımsal girdilerde uygulanan ve çok yetersiz olan destekleme oranının artırılmasını ya da bu girdilerden alınan vergi oranlarının düşürülmesi ile tarımsal desteklemeye ayrılan kaynağın artırılmasını istedi.
"Beyaz ete zam gelecek"
Son yıllarda tarıma ayrılan toplam destekten hayvancılığa ayrılan miktarın artması ile tarımsal teşvik ve kredilerdeki artıştan dolayı hayvan sayısı ve et üretiminde artış gözlendiğini dile getiren Yetkin, "2013 rakamları, hayvan sayısı ve kırmızı et üretimi artarken, ithalatın azaldığını ve giderek yok denecek düzeye indiğini göstermektedir. Bundan da öte bu yıl sonuna doğru ilk kez Türkiye'den yurt dışına sığır ihracatı gerçekleşmiş bulunmaktadır. Geçen hafta beyaz etteki KDV oranının yüzde 1'den yüzde 8'e çıkması, beyaz ete zam geleceği anlamına geliyor" dedi.
Tarım sektörünün 2013 yılının 10 aylık verileri göz önüne alındığında, ekonominin genelinden daha iyi bir performans sergilediğini ifade eden Yetkin, "Ancak, Türkiye'de tarıma verilen desteğin düşüklüğü ve tarımsal girdiler üzerindeki ağır vergi yükü, bu olumlu tablonun üreticiye yansımasını bir ölçüde engelledi. Başka bir deyişle, rakamların ortaya koyduğu olumlu gelişme, esas olarak banka kredilerindeki artış, yani çiftçinin borçlanması karşılığında sağlandı. Bütçesi açık veren üreticilerin, borçlanma yoluyla kaynak ihtiyacını karşılaması ve üretimi artırması uzun veya orta vadede sürdürülebilir bir gelişme değildir. Bu nedenle, ekonominin temel sektörlerinden biri olmaya devam eden ve tarım ve gıdanın taşıdığı önemin artacağı düşünülürse gelecekte de bu ağırlığını koruyacak olan tarım sektörünün kaynak sorununu çözecek adımların atılması, yalnız tarım sektörü değil, tüm ekonomi açısından acil bir zorunluluktur" diye konuştu.
Tarım üretimin özellikle tahıllar için bu dönemde fazla kar yağışı olması gerektiğini dile getiren Yetkin, kar yağışının fazla olması durumunda seraların olumsuz etkilenmesi nedeniyle fiyatların artacağını kaydetti.