Twitter’da ‘Şirketimin adını kim çaldı’ paniği

Güncelleme Tarihi:

Twitter’da ‘Şirketimin adını kim çaldı’ paniği
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2009 00:00

Twitter kullanıcıları ünlülere ve şirketlere ait kullanıcı adlarını kendi üzerilerine alarak büyük şamata kopmasına neden oldu.

Bunda da özellikle rakip şirketlerin birbirlerinin isimlerini kullanarak Twitter üzerinden alakasız mesaj göndermeleri ya da kendi reklamlarını yapmaları etkili oldu. Kendisinin adını taşıyan ancak şirketle hiçbir ilgisi olmayan iki kullanıcının Twitter üzerinden mesaj gönderdiğini keşfeden Exxon Mobil, geçtiğimiz aylarda bu kullanıcılardan birinin hesabını iptal ettirmeyi başardı. Şimdi de birkaç hafta önce keşfettiği diğer profil ile ilgili ne yapacağını düşünüyor.

Tedbiri baştan alanlar

Bu durumun yaşanma olasılığına karşın tedbiri elden bırakmak istemeyen bazı firmalar da kendileriyle ilişkilendirilebilecek her türlü ismi baştan alarak olası bir tehlikeyi yaşanmadan önlemeye çalışıyor. American Airlines da, bu yolu uygulayan firmalar arasında yer alıyor. American Airlines’ın sözcüsü uygulamaya geçişlerinin nedeninin bir süre önce American Air adıyla alınan bir kullanıcı adı olmasına bağlıyor ve “Bu adı kapatmayı başardık. Bir daha sorun yaşamak istemedik” diyor.

Rakibin ağzından reklam

Şirketler bazen bu yolu birbirlerine karşı kullanma yoluna da gidebiliyor. Örneğin, ABD’de bir hamburger zinciri olan T Elevation Burger’ın ismini alan bir kullanıcının rakip bir burger zincirinin reklamını yaptığı da belirtiliyor. Bunu yapanın kendileri olduğunu itiraf eden rakip zincir, “Reklamımı yapmak istiyordum ve alternatif bir yol denemek istemiştim. Bu iyi bir fikir gibi gelmişti” diyor.

Ünlülere doğrulatacak

1999 yılında kabul edilen ticaret kanununa göre şirketlerin sanal taklitleri ile savaşma hakkı bulunuyor. Buna karşın sahte Twitter hesaplarıyla ilgili nasıl davranılması gerektiğiyle ilgili kesin bir yoldan söz edilmiyor. Henüz şirket tarafında harekete geçmeyen Twitter, Kanye West, Robert DeNiro, Tony La Russa gibi isimler adına açılan sahte hesaplar nedeniyle ünlüler adına alınan profilleri o ünlülere doğrulatma yoluna gidebileceğini de ifade ediyor.

Stone: 24 satte çözeriz

Twitter’ın kurucusu Biz Stone, “Sistemin şimdilik bu durumu kullanmak isteyebilecek olan kullanıcıları ayırd edebileceği bir özellik yok. Ancak şikayet gelmesi durumunda 24 saat içinde olaya el koymaya çabalıyoruz. Bu yolla grup şirketi olarak diğer sitelerde ortalama 5 gün olan süreyi düşürerek mağduriyetleri önleme veya en aza indirme yoluna gidiyoruz” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!