TV’lere ‘teknik’ destekle 20 milyon doları yakaladı

Güncelleme Tarihi:

TV’lere ‘teknik’ destekle 20 milyon doları yakaladı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2012 00:00

Selami Çelebioğlu, TRT, İnterstar ve ATV’de ‘teknoloji’ sorumlusu olarak 6.5 yıl çalıştıktan sonra TV’lere teknik ve bakım hizmeti vermek için 1994’te şirket kurdu, 20 milyon dolar ciroya ulaştı. İnternette en eski turizm yatırımcılarından biri de olan Çelebioğlu, Kastamonu’da Fatih Sultan Mehmet’in dayısının yaptırdığı tarihi hanı butik otele dönüştürdü.

Haberin Devamı

TÜRK girişimcileri, kendi işlerini rayına oturtunca genellikle kendilerine en yakın hissettikleri sivil toplum örgütlerine katkı sağlamaya yöneliyor. 1994’te Broadcast Mühendislik şirketini kurarak yıllarca maaşlı çalıştığı TV kuruluşlarına dışardan teknoloji ve bakım hizmetleri vermeye başlayan Selami Çelebioğlu da böyle bir girişimcimiz. İstanbul doğumlu olsa da baba yurdu Kastamonu için projeler üreten ve Kastamonu Konfederasyonu Başkanlığı da yapan Çelebioğlu, hem bir işadamı olarak yatırımlarına devem ediyor hem de hemşehrilerinin sivil toplum gücünü artırmaya çalışıyor. Çelebioğlu şöyle anlatıyor öyküsünü:

Taksici babanın oğlu

Babam Kastamonu İnebolulu. 1950’lerde askerlik için ayrılmış bir daha dönmemiş. İstanbul’da taksicilik yaparak hayatımızı kazandı. Fatih’te büyüdüm ve Pertevniyal Lisesi mezunuyum. 1988’de de İTÜ Elektronik ve Haberleşme Mühendisliğini bitirdim. Eşim TRT’de yapımcıydı ve ben de TRT’de işin teknik tarafında görev aldım. Bu bana büyük avantaj sağladı. TRT’de teknik yönetmen olarak stüdyolarda çalıştım. Cihaz alım komitelerinde görev aldım. TRT’de 4 yıl çalıştıktan sonra ilk özel televizyon İnterstar’a geçtim. Sonra ATV’ye. 1994’te de TV’lere dışardan hizmet satmak için kendi işimi kurdum.

Haberin Devamı

Teknoloji ve insan temini

Bakım ağırlıklı bir iş planlamıştık ama bir açık daha gördüm. Sektörde organize insan kaynağı yönetimi yoktu. ANS başta olmak üzere gittik ve cihaz bakımlarını üstlendik. 6 ay sonra ANS’nin bütün teknik organizasyon işlerini aldık. Öyle bir hale geldik ki farklı prodüksiyonlarda bir günde 100 kameraman çalıştırıyorduk. 2000 yılına kadar belli başlı bütün dış yapımlara hizmet verir hale geldik. Hem teknoloji hem insan kiralıyorduk. Bu, hem çalışanların hem şirketlerin işine geliyordu. ‘Sanatçı gelmiş kameraman yok’ olmuyordu artık. 2000 yılından sonra da Broadcast Mühendislik dışında farklı işler için farklı firmalar kurduk. Şu anda Hollanda’da firmamız var ve onunla teknoloji temin edip İran’a bile TV sistemi kuruyoruz. Reexport yapıyoruz. Ericsson, Conax, Aviwest, Bridgetech, Net Insight, Enensys, Screen Subtitling Systems, Amino gibi uluslararası firmaların, Türkiye iş oratğı olduk.

Haberin Devamı

İnternette turizm yatırımı

İnternette ilk e-ticaret yatırımlarından birini de biz yaptık. 2000’de seyahat acentası satın aldık ve Tivoli Turizm’i kurarak internetten, seyahat, uçak bileti ve oda satmaya başladık. 1462’de Fatih Sultan Mehmet’in dayısı İsmail Bey’in inşa ettirdiği tarihi yol hanını vakıflardan kiraladık ve. 2 milyon liralık yatırımla 26 odalı güzel bir butik otel haline getirdik. Kastamonu için ekolojik tarım ve hayvancılık projeler üzerinde çalışıyoruz. 100 kişilik istihdamımız var. Ciromuz da 20 milyon doları aşıyor.

Kastamonu’yu dünya turizmine açacağız

KASTAMONU  Konfederasyonu Başkanı Selami Çelebioğlu, şöyle konuşuyor: “İstanbul’daki Kastomunulu sayısı Kastamonu’dakilerin 3.5 katı. 1930’larda gelmeye başlamışlar. Köy, ilçe ve il derneklerini Konfederasyon altına topladık. Dernekler Masası’na göre 68 bin resmi üyemiz var. İktisadi faaliyetlerimiz için vakıf da kuruyoruz. THY’nin desteğiyle Körfez Ülkelerinden 46 acentanın temsilcilerini Sinop ve Kastamonu’ya getirdik. Hava ulaşımı başladı. Körfez bölgesinden gazetecileri de getireceğiz. Şu anda yabancı turist yok gibi. Biz bu destinasyonu duyuracağız ki acentalar satabilsin.”

Haberin Devamı

DİĞER HABERLER

Arel’in minikleri tasarladı, ‘Bücürük’ üretip satacak

AREL İlköğretim Okulu ile çocuk giyim markası Bücürük tasarım için işbirliği yaptı. İşbirliği kapsamında Arel İlköğretim Okulu öğrencileri ‘Mutluluk’ konulu tişört tasarladı. Ünlü jüri üyelerinin değerlendirmesiyle seçilen tasarımlar Bücürük firması tarafından üretilerek tüketiciye sunuldu. Bu proje kapsamında sağlanacak tüm gelir ise Cerrahpaşa Pediatrik Onkoloji Servisi’ne bağışlanacak. Bücürük Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Ünal, minik öğrencilerin tasarımlarının tüm şubelerde satılacağını belirterek, “Arel İlköğretim Okulu öğrencilerimize ve okul yönetimine teşekkür ediyoruz. Bu tür projelerin örnek olmasını diliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

İnternette fotoğraf kitabı basıp satıyor

MAHİR ve Alp Berri Ariti kardeşlerin 1 yıl önce ‘internetten kişiye özel fotoğraf kitabı basıp gönderme’ projesi aylık ortalama 1.500 adetlik satışa ulaştı. Kendisinin eski reklamcı olduğunu söyleyen Mahir Ariti, “Babamız Faruk Bey de tekstil ihracatçısıdır. Ben de 7-8 yıl reklamcılık yaptım. Son dönemde ‘internette ne yapabiliriz’ diye kardeşimle düşündük. İnternet üzerinde herkesin özel anlarını hikayeleştirebileceği fotoğraf kitabı siparişi alıp basarak göndermek için projemizi geliştirdik. 2011 Haziran’da da başladık” dedi.

Alp Berri Ariti ise “ABD’de üniversite okurken bu tür örnekleri görmüştüm. Türkiye’de olmadığını görünce ‘projeyi yapabiliriz’ diye düşündüm. İşi kurmadan önce Köln’de dünyanın en büyük fotoğraf fuarını gezdik ve kararımızı verdik” diye konuştu. Lukapu.com’da müşterilerinin çok basit kullanımla kendi fotoğraf kitaplarını tasarlayabildiğini anlatan Mahir Ariti, hazır taslakları kullanarak 5 dakikada, 6 farklı boyutta fotoğraf kitabı tasarımının tamamlanabildi-ğini anlattı.

Haberin Devamı

Başbakanın fotoğraf kitabı
lukapu.com’un en ilginç yayınlarından biri de Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ı yıllardır takip eden Hürriyet muhabiri Mustafa Küçük’ün “Nefes Nefese 20 Yıl” adlı fotoğraf kitabı oldu. Kitabı edinmek isteyenler www.lukapu.com’dan sipariş veriyorlar ve kitap basılıp adreslerine gönderiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!