Tüzmen'e Hak-İş'den sert mısır tepkisi

Güncelleme Tarihi:

Tüzmene Hak-İşden sert mısır tepkisi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2009 13:04

Hükümete yakınlıkla eleştirilen Hak-İş konfederasyonuna bağlı Öz İplik-İş Sendikası’nın Genel Başkanı Yusuf Engin’den Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen’in önderliğinde çok sayıda iş adamının Mısır’a yatırım yapmaya yönelik çalışmalarını oldukça sert bir dille eleştirdi.


Öz İplik-İş Genel Başkanı Yusuf Engin, yaptığı açıklamada, “Sayın Tüzmen’e Mısır’ın değil Türkiye’nin bir bakanı olduğunu, Mısır’ın ihracatını ve istihdamını artırmak yerine bu ülkeye yatırımları çekmek ve istihdamını artırmak gibi sorumlulukları bulunduğunu tekrar tekrar hatırlatmak mecburiyeti ile karşı karşıya kalmak bizim için de son derece üzücüdür” ifadesini kullandı.

“Tekstil sektörünün Mısır’a taşınmasına devleti yönetenler öncülük yapamaz” diyen Engin şunları kaydetti.

“Geçtiğimiz yılın Ocak ayının 20’sini takiben Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen başta TİM Başkanı Oğuz Satıcı, İTKİB Başkanı Süleyman Orakçıoğlu çok sayıda bürokrat ve gazeteciyi de yanına alarak yatırım olanaklarını görmek amacıyla, 170 işadamı ile birlikte üç gün üç gece süren bir Mısır seferine çıktı. Nitekim fabrikaların Mısıra taşınması bu ziyaretlerle hızlandı. Ocak 2008, tarih yine aynı, üzerinden bir yıl geçti ve Kürşad Tüzmen’in yıllık Mısır çıkarması yinelendi. Kamuoyundan yine Tüzmen’in işadamlarıyla Mısır’a yatırım yapmak üzere harekete geçtiğini ve çeşitli açılışları gerçekleştirdiği haberlerini okuyoruz.”

“FABRİKA KAPANMALARINI, İŞSİZLİĞİ ALKIŞLAYACAK HALE GELDİK”

Tüzmen’in işadamlarıyla yaptığı Mısır çıkarmasının gerekçesini ise; “Mısıra yatırım yapan Türk işadamları enerji ve ucuz iş gücünden yaralanarak dünya ile rekabet edebiliyor ve böylece hem Mısır’ın hem Türkiye’nin ihracatı artıyor. Ayrıca Mısır’a yatırım yaparak atıl kapasiteli makineleri değerlendirmiş oluyoruz” diyerek övgüyle açıkladığına işaret eden Engin, “Böylece kapanan ve taşınan fabrikaların çalışan işçileri, ülkede yaşanan işsizliğin boyutları göz ardı edilerek her yıl artarak devam eden fabrika taşınmalarını, kapanmalarını neredeyse alkışlayacak hale getiriliyoruz” dedi.

“KÖLELİK DÜZENİ FIRSAT OLARAK SUNULUYOR”

Engin, “Mısır’da köleleştirilerek hatta kölelik düzeninden daha kötü şartlarda, sömürülerek ayda 5 ile 20 Euro arasında ücretlerle çalıştırılan, tüm haklardan yoksun işçilerin ve düşük enerji maliyetlerinin yatırımcılara bir fırsat olarak sunulmasından, sosyal sorumluluktan bu denli kaçılmasından devleti yönetenler adına biz utanıyoruz” ifadesini kullandı.

Türkiye dahil bütün ülkelerin yatırımcı çekmek için elinden gelen çabayı gösterdiği, işsizlikle mücadele için adımların atılması gerektiği bir dönemde Tüzmen’in bu “yanlış adımı” tekrar attığına akıl erdiremediklerini ifade eden Engin, “İş dünyası, yerli üretim ve sanayinin canlanması için 2007'yi ‘Türkiye'de üretilen malı kullan’ yılı ilan ederken Tüzmen’in girişimleri amaçla tamamen uyumsuzdur. Devletin üst kademelerinin, hükümet politikalarını belirlemek ve tüm bakanlıkların bu politikalara uygun davranma yükümlülüğü vardır” dedi.

Yusuf Engin, yatırımların başka ülkelere kaydırılmasının da etkisiyle sektörde işsizliğin hızla arttığını, son üç yılda 10 bine yakın işletmenin kapandığını bildirdi. Engin, “Tekstil gibi, Türkiye’nin en çok ihracat yapan, en fazla istihdama katkıda bulunan, en fazla kadın ve vasıfsız işçi çalıştıran sektörüne sürekli aralıklarla bir darbe indirmenin nasıl bir akıl, iz’an ve politikanın ürünü olduğunu anlamak mümkün değildir” dedi.

“TÜZMEN MISIR’IN DEĞİL TÜRKİYE’NİN BAKANI”

Düşük iş gücü ve enerji maliyetlerinin yalnızca Mısır’ın ihracatında artış sağlayacağını belirten Engin, “Sayın Tüzmen’e Mısır’ın değil Türkiye’nin bir bakanı olduğunu, Mısır’ın ihracatını ve istihdamını artırmak yerine bu ülkeye yatırımları çekmek, ve istihdamını arttırmak gibi sorumlulukları bulunduğunu tekrar tekrar hatırlatmak mecburiyeti ile karşı karşıya kalmak bizim için de son derece üzücüdür” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!