Güncelleme Tarihi:
Tüzmen, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu bünyesinde faaliyet gösteren Türk-Japon İş Konseyinin 15. Ortak Toplantısı sırasında Japon İş Federasyonu (KEIDANREN) Kuruluşu üyesi iş adamları ile bir araya geldi.
Seiichiro Tomioka başkanlığındaki heyet ile basına kapalı gerçekleştirilen görüşme sonrasında gazetecilere açıklama yapan Tüzmen, şu anda Japonya'nın Türkiye'ye ilgisinin çok yoğun olduğunu vurguladı.
Tüzmen, “Japonya ile bir ekonomik işbirliği anlaşması oluşturmak istiyoruz. Bu konuda her iki ülke hükümet yetkilileri olarak elimizden geleni yapacağız' dedi.
Japonya'nın da çok büyük bir pazar olduğuna işaret eden Tüzmen, “Biz bu pazara mal satmayı çok iyi bilmiyoruz işin açıkçası bu. Yüksek gelire hitap edecek kaliteli ürünlerle Japonya'da çok iyi bir pazar açılımı sağlayabiliriz” diye konuştu.
Daha sonra Türk Japon İş Konseyi toplantısında konuşan Tüzmen, iki ülke arasındaki dış ticaret hacminin 5 yılda 10 milyar dolara ulaşmasını hedeflediklerini ifade etti.
Türkiye'nin 220 milyar dolarlık dış ticaret hacminin söz konusu olduğunu, böyle gitmesi halinde 2025'te 1 trilyon dolarlık bir dış ticaret hacmine ulaşılacağını vurguladı.
“ÜÇÜNCÜ KÖPRÜ İLE YAKINDAN İLGİLENİYORLAR”
Dış Ticaret Müsteşarlığı Anlaşmalar Genel Müdürlüğü Asya Pasifik Ülkeleri Daire Başkanı Ender Öncü de gazetecilere yaptığı açıklamada, Japon firmaların özellikle otomotiv, elektronik, alt yapı ve enerji alanlarında Türkiye'ye ilgi gösterdiğini vurgularken, Honda'nın buradaki yatırımlarını artırmak istediğini, üçüncü köprü ve bağlantı yollarıyla yakından ilgilendiklerini, enerjide de özellikle nükleer santral konusunda çalışmalar yürüteceklerini ilettiklerini bildirdi.
Japonya ile düşünülen ekonomik işbirliği anlaşmasının diğer anlaşmalardan biraz farklı olduğunu belirten Öncü, bu anlaşmanın mal, hizmet ve yatırımların serbestleştirilmesini kapsadığını ifade etti.
Japon Taisei Corporation Başkan Yardımcısı Kunihiko Nambu ise Türkiye'de Gama ve Nurol ile birlikte boğaz tüp geçit projesini yürüttüklerini hatırlattı, Şubat ayında ilk tünelleri suya batırma çalışmalarını yapacaklarını ve suyun 60 metre altında bu çalışmalara devam edeceklerini söyledi.
Projenin derinliği ile dünyanın suyun altındaki en derin projesi olduğunu belirten Nambu, “Bizim amacımız, bu projenin dünya haritasında bir onur projesi olarak yer almasıdır” dedi.
Nambu, Türkiye'de Boğaz Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Honda ve Toyata'nın Türkiye'deki üretim tesislerini yaptıklarını, ayrıca Swiss Otel, Hyatt Otel ve Çırağan'ın da diğer projeleri olduğunu kaydederek, Türkiye'de bundan sonra da fabrikalar ve üretim tesisleri kurmaya devam edeceklerini söyledi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcı Mevlüt Vural ise şu anda Büyükşehir Belediyesinin yürüteceği 735 projenin söz konusu olduğunu ve bu projeler için 5 yıl süresince her yıl bu projelere 2 milyar dolar olmak üzere toplamda 10 milyar dolarlık bir bütçenin ayrılmasının zorunlu olduğuna dikkat çekti.
Vural, Büyükşehir Belediyesinin İstanbul genelinde diğer yatırımlarla birlikte her yıl 5-6 milyar dolarlık bir yatırım yapmak zorunda olduğunu ifade etti.